Зруйновані памʼятки не просто відновлюватимуть, а перетворять їх на туристичні центри
Фото: World Council of Churches

У Міністерстві культури та інформаційної політики прагнуть не просто відновити зруйновані пам’ятки, а створити повноцінні туристичні центри на основі них, повідомив тимчасовий в.о. міністра Руслан Карандаєв.

За його словами, це означає, що, окрім самого обʼєкта пам’ятки, мають створити інфраструктуру навколо неї. Вже є міжнародні партнери, які допоможуть Україні у цьому. Одним з успішних прикладів співпраці є залучення Італії до відновлення Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі. Карандаєв наголосив, що вже сформували фінансовий ресурс і концепції відновлення. 

Зокрема, у відомстві зараз формують кадровий резерв, який міг би доєднатися до відновлення на деокупованих територіях. Водночас у навчальних закладах відкривають програми щодо підготовки фахівців у сфері реставрації.

"Є вже домовленості щодо направлення груп українських студентів внаслідок грантових програм у вищі навчальні заклади Європи за спеціальністю реставрація", — додав тимчасовий в.о. міністра. 

За час повномасштабного вторгнення в Україні зазнали руйнувань понад 850 об’єктів культурної спадщини. Деякі обʼєкти вимагають негайної консервації, а деякі постраждали менше — мають вибиті вікна, двері, дах, розповів Карандаєв. Обʼєкти, що постраждали менше, можна відновити вже зараз, а ті, що зазнали значних руйнувань, поки не можуть відновити, бо вони досі знаходяться під ризиком руйнування.