Італія допоможе відновити собор в Одесі, зруйнований ракетним ударом РФ
Фото: Reuters

Італійський бізнес та культурні інституції візьмуть участь у відновленні культурної спадщини Одеси, а саме Спасо-Преображенського кафедрального собору, який зруйнувала російська армія. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Італія з її унікальним досвідом в реставраційній галузі готова долучитися до відбудови української культурної спадщини.

Зокрема, відновленням собору займатимуться найкращі італійські архітектори. До проєкту долучиться також Міланська трієнале та Національний музей Рима.

"Ми дуже близькі з Україною, і Одеса для нас важливе місто. Ми хочемо взяти участь у захисті культурної спадщини в Україні. Ті роботи, які ми будемо здійснювати, мають економічні та культурні аспекти. Безумовно, італійці знають, як працювати з цим", — розповів міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

Одразу після російської атаки на Одесу, коли ракетний удар пошкодив Спасо-Преображенський кафедральний собор та інші будівлі в історичному центрі міста, Італія запропонувала підтримку й допомогу. Адже Генуя — це місто-побратим Одеси, а Спасо-Преображенський кафедральний собор побудували у XVIII ст. за участі італійських архітекторів.