Фото: КМДА

Міські комунальні служби Києва розпочали демонтаж інсталяції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу", колишня назва "Арка дружби народів". Про це повідомляє КМДА.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Фото: КМДА

За словами держадміністрації, демонтаж може зайняти декілька днів, оскільки конструкція доволі масивна. Вона складається з 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 тонн.

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Фото: КМДА

Сцена Переяславської ради 1654 року була висічена з граніту. У результаті Переяславської ради був підписаний договір про об'єднання України з Росією між українським гетьманом Богданом Хмельницьким і російським послом боярином Василем Бутурліним.

Композиція була одною з трьох частин загальної інсталяції біля колишньої Арки дружби народів і біля скульптури двох робітників.

У центрі композиції — Богдан Хмельницький і російський посол Василь Бутурлін, також позаду розміщені люди, які символізують щасливих українців.

  • Нагадаємо, 17 квітня Міністерство культури України заявило про те, що колишня Арка дружби народів не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток України й монумент можна демонтувати. Проте з цим рішенням не згодні в КМДА.
  • Мінкульт визнав, що попри перейменування монумента на "Арку Свободи українського народу", інсталяція репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України.
  • 29 березня експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) визнала колишню Арку дружби народів (перейменовану на Арку Свободи українського народу) символікою російської імперської політики. Експерти зазначили, що інсталяція підлягає повному демонтажу.
  • У травні 2022 року Київрада ухвалила рішення щодо перейменування Арки дружби народів. У квітні під нею демонтували бронзову скульптуру двох робітників.