Під Аркою Свободи українського народу почали демонтаж композиції на честь Переяславської ради
Фото: КМДА

Міські комунальні служби Києва розпочали демонтаж інсталяції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу", колишня назва "Арка дружби народів". Про це повідомляє КМДА.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Фото: КМДА
Фото: КМДА

За словами держадміністрації, демонтаж може зайняти декілька днів, оскільки конструкція доволі масивна. Вона складається з 20 елементів, що важать близько 6 000 – 7 000 тонн.

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Фото: КМДА
Фото: КМДА

Сцена Переяславської ради 1654 року була висічена з граніту. У результаті Переяславської ради був підписаний договір про об'єднання України з Росією між українським гетьманом Богданом Хмельницьким і російським послом боярином Василем Бутурліним.

Композиція була одною з трьох частин загальної інсталяції біля колишньої Арки дружби народів і біля скульптури двох робітників.

У центрі композиції — Богдан Хмельницький і російський посол Василь Бутурлін, також позаду розміщені люди, які символізують щасливих українців.

  • Нагадаємо, 17 квітня Міністерство культури України заявило про те, що колишня Арка дружби народів не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток України й монумент можна демонтувати. Проте з цим рішенням не згодні в КМДА.
  • Мінкульт визнав, що попри перейменування монумента на "Арку Свободи українського народу", інсталяція репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України.
  • 29 березня експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) визнала колишню Арку дружби народів (перейменовану на Арку Свободи українського народу) символікою російської імперської політики. Експерти зазначили, що інсталяція підлягає повному демонтажу.
  • У травні 2022 року Київрада ухвалила рішення щодо перейменування Арки дружби народів. У квітні під нею демонтували бронзову скульптуру двох робітників.