Фото: Justin Veenema / Unsplash

На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт №11328, що пропонує внести зміни до законодавства про захист тварин від жорстокого поводження. Зокрема, документ передбачає заборону купірування та подібних "естетичних" операцій для домашніх улюбленців

Автори законопроєкту пропонують заборонити купірування хвоста, вух, позбавлення голосу, видалення зубів і пазурів у домашніх тварин. Це ті нелікувальні операції зі зміни зовнішнього вигляду, які зазвичай здійснюють для приведення до "стандарту" тварин деяких порід: пітбулів, доберманів, кане-корсо, боксерів, шнауцерів тощо. 

Як виняток — дозволені деякі операції за вказівкою ветеринарного лікаря або для запобігання розмноженню. 

Крім того, законопроєкт забороняє: 

  • діяльність догхантерів;

  • використовувати домашніх тварин у рекламі, розвагах, на виставках, у змаганнях та інших подібних заходах без відповідних умов або якщо це загрожує здоров’ю тварини;

  • залишати тварин напризволяще;

  • встановлювати заборону чи обмеження на годування безпритульних тварин або надання їм будь-якої іншої допомоги. 

"Ці норми закріплюють один з основних принципів Європейської конвенції про захист домашніх тварин: ніхто не повинен завдавати тваринам болю та страждань", — зазначили на сторінці зоозахисного руху UAnimals, який брав участь у розробці законопроєкту. 

Станом на 12 червня документ надали для розгляду профільному комітету ВР.

Зазначимо, заборона купірування та інших нелікувальних хірургічних операцій для "краси" тварин — одна зі статей Європейської конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала у 2013 році.