В Україні пропонують заборонити купірування домашніх тварин
Фото: Justin Veenema / Unsplash

На сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт №11328, що пропонує внести зміни до законодавства про захист тварин від жорстокого поводження. Зокрема, документ передбачає заборону купірування та подібних "естетичних" операцій для домашніх улюбленців

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Автори законопроєкту пропонують заборонити купірування хвоста, вух, позбавлення голосу, видалення зубів і пазурів у домашніх тварин. Це ті нелікувальні операції зі зміни зовнішнього вигляду, які зазвичай здійснюють для приведення до "стандарту" тварин деяких порід: пітбулів, доберманів, кане-корсо, боксерів, шнауцерів тощо. 

Як виняток — дозволені деякі операції за вказівкою ветеринарного лікаря або для запобігання розмноженню. 

Крім того, законопроєкт забороняє: 

  • діяльність догхантерів;

  • використовувати домашніх тварин у рекламі, розвагах, на виставках, у змаганнях та інших подібних заходах без відповідних умов або якщо це загрожує здоров’ю тварини;

  • залишати тварин напризволяще;

  • встановлювати заборону чи обмеження на годування безпритульних тварин або надання їм будь-якої іншої допомоги. 

"Ці норми закріплюють один з основних принципів Європейської конвенції про захист домашніх тварин: ніхто не повинен завдавати тваринам болю та страждань", — зазначили на сторінці зоозахисного руху UAnimals, який брав участь у розробці законопроєкту. 

Станом на 12 червня документ надали для розгляду профільному комітету ВР.

Зазначимо, заборона купірування та інших нелікувальних хірургічних операцій для "краси" тварин — одна зі статей Європейської конвенції про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала у 2013 році.