Фото: depositphotos.com

За перший тиждень січня компанії Amazon, Vimeo, Salesforce та Everlane оприлюднили плани щодо масових звільнень.

McDonald's також планує скоротити частину свого корпоративного персоналу у 2023 році. Про це пише CNN з посиланням на лист генерального директора Кріса Кемпчінскі працівникам.

"Це допоможе нам рухатися швидше як організації, одночасно зменшуючи наші глобальні витрати та звільняючи ресурси для інвестицій у наше зростання", – йдеться у листі.

На співробітників американської компанії Salesforce, що займається програмним забезпеченням, також чекає скорочення – до 10%. Генеральний директор Марк Беніофф у листі до співробітників пояснив це: "Найняли занадто багато людей, що призвело до економічного спаду, з яким ми зараз зіткнулись".

За даними Бюро статистики праці США, за останні 10 років січень був у середньому одним з найпопулярніших місяців для звільнень.

За словами співзасновниці Onwards HR (компанії, що допомагає підприємствам проводити звільнення) Сари Родехорст, причиною масових звільнень у січні є планування стратегії на рік, що несе за собою багато реструктуризації та реорганізації.

Інша потенційна причина – традиційне нарахування бонусів у січні. За словами професорки з менеджменту Гарвардської школи бізнесу Сандри Сучер, деякі компанії можуть скористатися цим і звільняти працівників замість виплати бонусів.

Читайте також: "Не потрібно встигати все". Як знайти підробіток та не втратити роботу, родину і себе


Як не панікувати через звільнення

Втрата роботи може призвести до загострення тривоги та паніки. Передбачення найгіршого варіанту та планування майбутнього допоможуть зменшити напруженість, стверджують експерти HuffPost. 

Ключові поради:

  1. Визнайте, що інтенсивні переживання через втрату роботи – це нормально. Це один з найбільших психологічних стресів сучасної людини. В рамках дослідження вчені попросили 112 робітників скласти список найбільш стресових подій у їхньому житті. Страх втрати роботи голови родини був у списку вищий за розлучення, госпіталізацію через хворобу/травму та смерть близького друга.

  2. Зосередьтесь на тому, що ви можете контролювати. Наприклад, на списку завдань, пошуку роботи, складанні резюме. Це допоможе зменшити рівень тривоги через різке звільнення.

  3. Плануйте майбутнє. Почули чутки про скорочення в компанії – складіть план дій на майбутнє. Варто підготувати себе до звільнення: подивитися новини ринку праці у своїй сфері, скласти резюме, поговорити з представниками інших компаній, які мають у штаті подібну посаду.

  4. Підрахуйте свої фінанси. Грошова подушка безпеки допоможе знизити тривожність через втрату роботи. Розумієте, що її недостатньо або немає взагалі, – подумайте, які витрати можна скоротити вже зараз.

  5. Зберігайте відгуки клієнтів, оцінки власної ефективності та інші відзнаки. Це допоможе під час майбутнього пошуку роботи. 

  6. Поміркуйте над тим, що вмієте й у яких сферах маєте хороші результати. Втрата роботи – можливість перезавантажитись та зробити кар'єрний поворот. Знаєте чим хочете займатися – приділіть 1-2 тижні на дослідження компаній, які вас цікавлять, радить Сучер.

  7. Розпитайте колег про свої сильні професійні сторони. Це допоможе зробити висновки щодо своєї роботи та надати стимул для впевненості у собі. Адже звільнення часто є болісним через "напад на ваше его": "Чому обрали мене, а не їх?".

  8. Розгляньте ризик звільнення, як можливість для пошуку роботи. За словами Родехорст, січень – це не тільки місяць масових скорочень, але й найму нових працівників. Тож, ймовірно, ви недовго сидітимете без роботи.

"Січень – це місяць з найвищим рівнем змін. Сторона найму та звільнення, так само як компанії, прагнуть реструктуризувати свою організацію та планувати майбутнє", – додає співзасновниця Onwards HR.

Читайте також: Вміння говорити "ні", справлятися зі стресом та конфліктами. Що таке емоційний інтелект