Зміст:
  1. Як наважитись на підробіток
  2. Що врахувати перед пошуком підробітку
  3. Як шукати підробіток
  4. Як поєднати роботу та підробіток
  5. Як запобігти вигоранню

Червневий показник інфляції за рік – 21,5%. За цей самий період транспорт здорожчав на понад 42%. Річний ріст цін на харчі – 27,7%. Найбільше помісячне зростання цін – на яйця і цукор — на 17,2% та 10,9%.

Стрімке зростання цін мотивує збільшити заробіток. Отже, окрім основної роботи, доводиться шукати підробіток.

Як наважитись на додаткову роботу, що слід врахувати і як профілактувати вигорання LIGA.Life розповіли:

  • Оксана Степанюк, медична психологиня, сертифікована травма- та арт-терапевтка.

  • Марина Телещук, операційна директорка ІТ-компанії CharStudio та авторка курсу з персональної ефективності та управління часом "How to make your life better".

  • Тетяна Волошина, кар’єрна консультантка, HR Business Partner технологічного холдингу TECHIIA.

Як наважитись на підробіток

Фото: Pexels
Фото: Pexels
  • Оцініть свої цілі та ресурси. 

"Допоможе техніка "Декларація життєвих цілей". Зробіть список важливих на сьогодні цілей. Потім випишіть перелік завдань, які виконували протягом тижня/місяця. Проаналізуйте: що сприяє/заважає досягненню цілей. Це допоможе зрозуміти, чи вам потрібен підробіток", – радить Оксана Степанюк.

Збільшення заробітку, професійний розвиток, визнання – приклад цілей, які можуть вимагати пошуку додаткової зайнятості.

  • Зважте всі ресурси: матеріальні, людські, часові, навички та здоров’я. 

"Запитайте себе: "Чи маю вільний час для підробітку? Як себе відчуваю: чи фізично здоровий; чи виснажений?". Але пам’ятайте: вільний час – це не замість обіду чи сну. Це час, який залишається, зважаючи на основну роботу, родину чи інші важливі сфери життя", – додає психологиня.

Також запитайте себе: "Що для мене буде ефективним?"

"Робота 12 год на добу – це про короткострокову ефективність. А якщо уявити життя у цьому режимі на 2-4 місяці? Так усі зароблені кошти використаєте на вітаміни, лікування вигорання та пошук нової роботи", – додає Марина Телещук.

Читайте також: Вчимося дбати про себе. Чекліст, що саме вам потрібно, радить професійний консультант

Що врахувати перед пошуком підробітку

Оцінили час, цілі та ресурс, врахуйте юридичну складову поєднання основної роботи та підробітку:

  • Вид працевлаштування

"Зазвичай спеціалісти, які працюють як ФОП або за договором підряду, у контракті мають чітко прописані кількість роботи або годин, які надають роботодавцю. Отже, їм ніхто не може заборонити додаткові джерела доходів, якщо це не визначено їхнім договором", – пояснює Тетяна Волошина.

А люди з офіційним працевлаштуванням мають переглянути свій трудовий договір. За словами експертки, він може містити обмеження на співробітництво з іншими організаціями чи підрядниками.

  • Джерела доходів та оподаткування

"Коли людина отримує офіційну зарплату, з неї стягують податок. Він достатньо високий. Люди з ФОП та договором підряду теж сплачують податки, але самостійно. Часто підробіток – це про незадекларований дохід. Це ризик. Наприклад, зараз банки відстежують надходження грошей людям на рахунки. Якщо не надати належний звіт про джерело доходу, рахунок можуть заморозити", – наголошує Тетяна.

Тому на етапі домовленості про підробіток запитайте про спосіб оплати та оподаткування.

Це зменшить ризик непорозумінь із податковою чи банками.

Також слід поговорити про своє бажання мати підробіток з шефом. Це відповідатиме засадам професійної етики. Але як це коректно зробити?

Насамперед, врахуйте його страхи. Це:

  1. Працівник виконуватиме завдання у робочий час. Так його ресурсу не вистачить для прямих обов’язків.

  2. Він буде швидко виснажуватись та вигорати.

  3. Підлеглий працюватиме на конкурентів. Витрачатиме інтелектуальний ресурс на їхній розвиток і, можливо, передаватиме конфіденційну інформацію.

З огляду на це, поясніть роботодавцю, чому вам потрібен підробіток, і як ви збираєтесь поєднувати його з основною роботою. 

Наприклад: "Підробіток – додаткове джерело заробітку в позаробочий час. Робота була і залишається пріоритетом для мене. Буду робити все якісно та відповідно до дедлайнів". 

"Спробуйте знайти користь для роботодавця. Наприклад, окрім роботи, я маю виступи, курси та активності. Це допомагає мені розширити зв’язки з ринком та покращує мою репутацію як представника компанії. Тож роботодавцю це лише на користь", – розповідає Тетяна.

Ще одна причина поговорити з керівником – можливість знайти підробіток у стінах компанії. Можливо, ваш колега звільняється і хтось має виконувати його обов’язки. Шеф може запропонувати вам додаткові завдання та окрему плату.

Як шукати підробіток

Фото: Pexels
Фото: Pexels

Кар’єрна консультантка радить дотримуватись алгоритму:

  • Визначте, який підробіток хочете

"Випишіть усі професії та навички, які можете монетизувати. Наприклад, я починала свою кар’єру з прибирання офісів. Згодом викладала. Тож все це я пропишу у списку. Якщо ви проходили стажування у call-центрі чи в конкретній компанії, це теж слід вказати", – радить Тетяна.

Цей список допоможе відповісти на запитання:

  • Що з цього я можу застосувати зараз?

  • Що зі списку мені досі цікаво?

  • Що для мене було б нескладно?

"Моя знайома шукала роботу в маркетингу IT-компаній. Але пропозицій не було. Вона гарно володіла англійською, тому влаштувалась на роботу в call-центр. Це дало їй час для пошуків роботи мрії без фінансових втрат. Зараз вона працює там, де хотіла", – розповідає HR-спеціалістка.

Психологиня Оксана Степанюк радить шукати підробіток, який буде відрізнятись від основної роботи: "Одноманітність та монотонність виснажують. Обираючи інший темп та функціонал, вам буде легше та цікавіше поєднати його з основною роботою".

  • Оцініть, скільки часу готові витрачати на підробіток

"Обов’язково вкажіть це в резюме або в пості в соцмережах. Так ви уникнете непорозумінь з колегами та керівництвом на основній роботі, а також надасте конкретику для майбутнього шефа", – радить Тетяна.

  • Знайдіть профільні платформи для пошуку роботи

Це можуть бути і спеціалізовані сайти (UpWork, robota.ua, work.ua), і спільноти в соцмережах

Далі – зареєструйтесь, заповніть анкету/електронне резюме або напишіть пост про пошук роботи зі своїми навичками, часовими можливостями тощо. Врахуйте грамотність, а для поста – вдалу ілюстрацію.

  • Подумайте, хто вам може допомогти у пошуку підробітку

"Сарафанне радіо працює! Зверніться до своїх друзів, родичів, знайомих, спільноти в соцмережах. Можливо, комусь саме зараз потрібна ваша послуга. Поставте собі ціль – мінімум 10 людей, які б допомогли в пошуку підробітку", – радить кар’єрна консультантка.

  • Порахуйте, скільки грошей можете заробити 

Знайшли пропозицію – запитайте себе: "Чи дійсно цей підробіток вартий витраченого часу?"

На етапі домовленості про співпрацю слід обов’язково поговорити про контракт.

Це ваш захист від невиплат гонорару, непорозумінь щодо результативності, часу та формату роботи.

Що слід прописати в контракті:

  • часові рамки роботи, якщо в цьому є потреба;

  • види робіт, які маєте виконати;

  • банківські реквізити;

  • результат, який компанія хоче отримати від вас;

  • місце, де відбувається надання послуг, якщо це важливо;

  • порядок виплати (за фактом виконаної роботи, щомісячна виплата, ставка/оплата за результат/відсоток від продажу).

"Раджу знайти юриста, який би міг переглянути контракт, перевірити його та дати висновок, наскільки він захищає права сторін", – додає Тетяна.

Проте є види професій, у яких контракт неможливий: менторство, репетиторство, консультування, проведення вебінарів. У такому разі має бути договір чи інший спосіб передбачити ризики.

Читайте також: Як звільняють працівників під час війни. Поради HR роботодавцям, як не схибити

Як поєднати роботу та підробіток

Фото: Pexels
Фото: Pexels

"У терміні "life-work balance" (англ. баланс життя-робота) не вистачає елементу "я". Тому що є робота та родина, куди ми інвестуємо свій час та ресурс. Але треба знайти щось для себе, звідки черпати сили", – пояснює Марина.

Щоб всі сфери життя гармонійно поєднались, дайте відповідь на запитання:

  1. Яка моя мета? "Ми керуємо собою, а не часом. Якщо немає мети, ми не будемо виконувати роботу/обов’язки ефективно", – додає консультантка з ефективності.
  2. Як використовую свій час? Можливо, є завдання, які слід делегувати, наприклад, частину хатніх обов’язків.
  3. Чи наближують мене до мети ці заняття? Особливо зверніть увагу на дії, які "з’їдають ваш час", але не дають користі – гортання стрічки новин, соцмереж тощо.

На основі відповідей складіть список завдань на день.

Бажано це робити ввечері, плануючи завдання на наступний день.

Це допоможе відповісти на запитання: "Скільки у мене є годин на ці справи? Скільки часу займе виконання? Якщо часу бракує, чи точно мені треба це робити?"

Щоб список був ефективним:

  • Чітко формулюйте справи. "Прочитати книгу" або "Книга" – це не завдання, а пусті слова. Завдання має звучати так: "Прочитати 5 сторінок". 

  • Великі завдання діліть на дрібні. "Написати статтю" – це не завдання, а проєкт, який містить багато справ: домовленості з експертками, підготовка запитань, інтерв’ю. Розписуйте кожне завдання окремо. Це допоможе оцінити загальну ситуацію.

  • Записуйте справи, які точно треба зробити. "Прибирання в шафі" може зачекати, якщо у вас є важливі дедлайни. 

  • Продумайте логістичні зв’язки. Наприклад, у вівторок запланована зустріч у кав’ярні. Біля неї працює торговельний центр, де можна придбати подарунок для подруги на день народження, яке буде у четвер. Заплануйте ці дві справи поруч.

  • Визначте пріоритетність завдань.

  • Робіть один список для всього: роботи, підробітку та хатніх справ. Це дозволить уникнути хаосу.

  • Якщо з’являється нове завдання – внесіть його в список. Привчіть себе: все, що записано, – зроблено; все, що не записано, – не існує.

  • Враховуйте форс-мажори. Планувати слід за принципом 60/40 – 60% планування та 40% буферного простору для нових завдань від керівництва, заторів чи затриманих зустрічей.

"Почніть з семиденного челенджу. Щовечора пишіть списки справ, а під кінець дня аналізуйте результат. Чому вам не вдалось зробити все? Можливо, ви багато запланували або часто відволікались на непотрібні речі. Але не будьте суворими до себе. Фокусуйте увагу на приємних змінах. Це мотивує продовжувати писати списки та впорядковувати свій час", – підсумовує Марина.

Читайте також: "Я більше не можу!". Чому так швидко вигорають батьки та що робити. Радить психотерапевт

Як запобігти вигоранню

Фото: Pexels
Фото: Pexels

Прийміть, що вигорання – частина робочого процесу. Люди, які байдуже ставляться до своєї роботи чи підробітку, зазвичай, не вигорають. Адже для цього слід горіти своєю справою, стверджує психологиня. 

Але щоб не виснажити свій ресурс повністю, дотримуйтесь базових порад:

  1. Підробіток – ваш свідомий вибір. "Маєте розуміти, для чого він потрібен. Якщо хочете покращити фінансове становище, але обираєте роботу з низькою зарплатою, це не реалізація мети. З плином часу ви почнете вигорати", – пояснює Оксана.
  2. Прочитайте про вигорання. Слід знати симптоми, щоб у разі виникнення розпізнати їх.
  3. Визначте, скільки часу ви приділяєте окремо основній роботі, підробітку та відпочинку. Не забувайте, що у вихідний ви можете займатися чим завгодно, але не роботою.
  4. Встановіть правило, наприклад, після 20:00 ви недосяжні для роботи та підробітку.
  5. Нормалізуйте сон. В ідеалі – прокидайтесь та лягайте спати в один час.
  6. Напишіть список ознак, які вказують на перенавантаження. Наприклад, порушення сну, апетиту, постійна втома, виникнення хвороб, когнітивні зміни (плутаєтесь, забуваєте, не можете сконцентруватися).
  7. Проконсультуйтеся з сімейним лікарем. "Постійне відчуття втоми може бути ознакою дефіциту вітамінів. Замість того, щоб пити енергетики та каву, сходіть до лікаря, здайте аналізи, налагодьте харчування чи отримайте рецепт на вітаміни", – радить психологиня.
І головне – не прагніть встигати все. 

"Більшість думає, що головна мета досягнення ефективності – управляти часом та заробляти гроші. Проте насправді її мета – дати нам час для життя. Щоб встигати "все", треба втратити можливість жити. Але чи це варте того?", – додає Марина.

Тож не слід відмовлятись від обіду чи сніданку, щоб встигнути ще п'ять завдань. Не відмовляйтесь від додаткової години сну. Адже все це сприяє вашій ефективності та профілактує вигорання.

"Жертва сном та їжею не приведе до блискучих результатів. Рано чи пізно ваше здоров’я нагадає про себе, і всі зароблені гроші доведеться використати на його покращення", – підсумовує авторка курсу з персональної ефективності.

Читайте також: Що, якщо постійно перепрацьовувати. Синдром вигорання: симптоми, стадії, методи боротьби