Зміст:
  1. Навіщо нам емоційний інтелект
  2. З чого складається емоційний інтелект
  3. Переваги та пастки 
  4. Як розвинути емоційний інтелект

Успіх на роботі на 85% залежить від розвинених soft skills і лише на 15% – від hard skills. Тобто здатність комунікувати та бути психологічно стійким значно важливіша за технічні навички та знання. Це доводить спільне дослідження Гарвардського університету, Фонду Карнеґі та Стенфордського дослідницького центру.

Soft skills – частина емоційного інтелекту (ЕІ). Це здатності сприймати, інтерпретувати, демонструвати, контролювати та використовувати емоції для ефективного та конструктивного спілкування і стосунків.

Про те, чому ЕІ настільки важливий для сучасної людини та як його здобути у будь-якому віці, LIGA.Life поговорила з медичною психологинею та травматерапевткою Оксаною Степанюк.

Вміння говорити "ні", справлятися зі стресом та конфліктами. Що таке емоційний інтелект

Що важливіше: інтелект як сукупність розумових здібностей чи емоційний інтелект? Все більше і більше експертів схиляються до думки, що лише знань недостатньо для життєвого успіху та добробуту

Так вчені виявили, що успішним бізнес-лідерам та менеджерам притаманний високий емоційний інтелект. Це підтверджує його важливість для досягнення професійного успіху.

"Завдяки ЕІ люди точніше розуміють, чого чекають від них інші, де потрібно промовчати, а де краще продовжити розмову", – додає психологиня.

Він також важливий у вужчих сферах, зокрема в торгівлі. Психолог та лауреат Нобелівської премії Даніель Канеман виявив, що люди радше матимуть справу з продавцем, який їм подобається та викликає довіру. Навіть якщо доведеться заплатити більше за менш якісний продукт.

Однак не професійним життям єдиним. Емоційний інтелект став особливо важливим для українців під час повномасштабної війни. Він допомагає знайти опору для підтримки емоційного стану в умовах постійного стресу.

Вміння говорити "ні", справлятися зі стресом та конфліктами. Що таке емоційний інтелект
Фото: Depositphotos

За словами Оксани, за 10 місяців війни українці навчились адаптуватися до стресових подій. Та це не виключає емоційних спадів та підйомів. Людина з високим ЕІ розуміє, коли наближається черговий спад і що потрібно зробити для полегшення стану. Наприклад, більше гуляти на вулиці чи зустрічатися з друзями. 

З чого складається емоційний інтелект

Емоційний інтелект здобувається поступово. Спочатку людина пізнає себе та свої емоції, а лише потім – оточення. Відповідно існує 4 рівні ЕІ:

  1. Пізнання та розуміння себе: які емоції мені притаманні та як вони проявляються. Наприклад, у моменти злості ви кричите або навпаки мовчите, але ходите насупленим. Наступний крок – аналіз чинників, які впливають на ваш емоційний стан та настрій: що заспокоює, а що навпаки сильно виводить з рівноваги.
  2. Вміння керувати реакціями та емоціями. Це набір інструментів, які допомагають налагодити емоційний стан. Наприклад, кулінарія допомагає вам подолати пригнічення. За словами психологині, люди з ЕІ не чекають, що хтось покращить їм настрій та принесе задоволення. Вони самотужки задовольняють власні емоційні потреби: веселять, втішають та заспокоюють себе.
  3. Розуміння інших. Емоційний інтелект допомагає зрозуміти, як поводяться/виглядають інші люди, коли їм сумно, весело, тривожно тощо.
  4. Взаємна регуляція. Наприклад, ви розпізнали емоційний стан колеги – їй сумно. Емоційний інтелект не дасть підійти до неї з веселим анекдотом. Натомість ви розумієте, що доречно запитати: "Що трапилось? Чи я можу допомогти?". Інша людина, дивлячись на вас, також приблизно може здогадатися про ваш стан та зрозуміти, про що можна говорити, а що варто обговорити пізніше.

Переваги та пастки 

У сферах, де є взаємодія з іншими людьми, емоційний інтелект необхідний. Адже допомагає:

  • говорити "ні". Наприклад, людині з ЕІ запропонували вийти на роботу замість колеги. Вона аналізує ситуацію: чи я хочу? (Ні, мені це не потрібно); чи можу якось вплинути на свій стан? (Так, можу); чи це засмутить іншу людину? (Ймовірно, так); чи важливіші мені стосунки з іншою людиною, ніж власний емоційний добробут? (Ні). Результат – людина сміливо відмовляється від пропозиції;
  • владнати конфлікт. Тобто не уникати, а розв’язати проблему. Адже навіть у суперечці людина з ЕІ здатна аналізувати та регулювати свій емоційний стан.
  • справлятися з будь-яким стресом – від втрати гаманця до втрати друга. Така людина не ігнорує емоційний стан, а розпізнає його та пропрацьовує.

Проте люди з емоційним інтелектом можуть потрапляти в пастки. Найпоширеніша – нездорові стосунки та співзалежність.

Люди з високим ЕІ можуть думати, що всі здатні розпізнавати та регулювати власні емоції. Це хибна думка, якою часто користуються люди з низьким ЕІ.

"Такі стосунки нагадують паразитування. Людина з низьким емоційним інтелектом не хоче відпускати свого друга/колегу/партнера з вищим ЕІ. Тому що вона здатна розпізнавати їхні емоції, покращувати стан та давати поради, як налагодити стосунки з оточенням", – пояснює психологиня.

Однак рано чи пізно у людини з високим ЕІ вичерпується ресурс підтримки та розуміння. Вона бачить, що її друг/колега/партнер не хоче вчитися розпізнавати та регулювати свої емоції самостійно. Тому може віддалятися. 

За словами Оксани, люди з низьким ЕІ часто залишаються самотніми, попри те, що можуть мати високий загальний інтелект.

Читайте також: Сваритися – це теж мистецтво? Поради, як правильно сперечатися та шукати компроміс

Як розвинути емоційний інтелект

У дитинстві

Вміння говорити "ні", справлятися зі стресом та конфліктами. Що таке емоційний інтелект
Фото: Depositphotos

Діти швидко опановують ці знання, тому що одразу бачать їх практичне застосування, стверджує психологиня. Ключову роль у цьому процесі мають відіграти дорослі (батьки, бабусі/дідусі, вчителі):

  1. Назвіть емоцію та допоможіть її розпізнати. Наприклад, дитина тупає ніжками. Завдання дорослих – назвати емоцію, яку вона проявляє: "Ти зараз злишся. Я тебе розумію. Таке буває, я також інколи злюсь, коли в мене щось не виходить". Так дитина вчиться пізнавати себе і назву своїх емоцій/почуттів.
  2. Дайте інструмент для її регулювання. Можете поділитися власними способами "приборкання емоцій", наприклад: "Я також злюсь. Щоб заспокоїтись, рахую від 10 до 1. Зробімо це разом". 

"Найважче дорослим, вихованим за радянською системою. Вона повністю орієнтована на інтелект, пізнання, розум, а не на розпізнавання емоцій. Це потрібно змінювати. Адже покарання, моралізація та роз’яснення – менш ефективні у вихованні, ніж проговорення емоцій та научіння їхній регуляції", – наголошує Оксана.

У дорослому віці

Емоційний інтелект починається з пізнання та розуміння себе. Тож психологиня радить:

  1. Відслідковуйте свій стан за допомогою трекерів настрою. Створіть щоденник емоцій. Раз у 4 години записуйте актуальні емоції. Важливо не просто писати "добре", "погано", "нормально", а чітко описувати свій стан: "Мені сумно, тому що…", "Відчуваю себе щасливим, бо…".
  2. Шукайте інструменти для покращення стану. Наприклад, придумайте 15 способів позлитися. Пропишіть їх списком та оцініть за 12-бальною шкалою. Ті, що мають найвищу оцінку, підходять вам найбільше. Запам’ятайте їх. Наприклад, наступного разу після невдалої наради не зривайтесь на колег, а прогуляйтесь до кав'ярні. Дорогою зможете заспокоїтись, випити чаю та повернутися на роботу без агресії.

Читайте також: Їде дах після кількох місяців життя з ріднею. Чому так важко і що робити – радить психолог