Зміст:
  1. Що відбувається на українському артринку
  2. Хто купує українське мистецтво
  3. Скільки коштує українське мистецтво
  4. Що впливає на вартість мистецтва

У травні 2022 року картину Марії Примаченко продали на благодійному аукціоні за пів мільйона доларів. Ця сума перевищила стартову ціну в сто разів і надалі збільшила вартість інших робіт художниці щонайменше вдвічі. Через понад два роки, у червні 2024-го, пейзаж Івана Марчука встановив рекорд для сучасного українського мистецтва — його придбали за $300 000.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Розрив між середніми цінами на роботи провідних митців в Україні та країнах Європи все ще колосальний, але поступово зменшується. Так само трансформується вітчизняний артринок. Як він зараз функціонує, хто купує українське мистецтво і які художники найбільш популярні серед колекціонерів — розповідає LIGA.Life.

Що відбувається на українському артринку

Найбільше аукціонних домів в Україні було наприкінці 2000-х років. Тоді, за словами мистецтвознавця та директора аукціонного дому Golden’s Михайла Василенка, у Києві налічувалося близько 10-11 домів, які регулярно проводили аукціони. Після кризи, у 2010-х їх залишилося всього три-чотири.

Михайло Василенко

"Вже багато років на українському ринку аукціонних домів дуже мало. Але у сфері постійно відбуваються зміни: кожні три-чотири роки майже на 70% оновлюється клієнтська база, з’являються нові колекціонери. Кожні п’ять років додається цілий пласт молодих художників", — розповідає він.

Із другої половини 2020-го інтерес до творів українських митців почав зростати. Насамперед серед українців, які через пандемію COVID-19 певний час не виїжджали за кордон і почали цікавитися вітчизняним мистецтвом. Із того часу ринок набирав обертів: на виставках з’явилося більше відвідувачів, а на аукціонах — більше продажу.

"За 20 років роботи Golden’s через нас пройшло тисяч двадцять робіт, може, більше. Продали близько половини. Був час, коли на аукціонах середній рівень продажу становив 10-20%. Але тоді робіт було більше — ми проводили великі аукціони по 100-200 лотів. Зараз ми зменшили кількість лотів до 40-50, але збільшили якість та рідкісність робіт. У середньому маємо 50% продажу", — пояснює Михайло Василенко.

Про зростання інтересу до витворів мистецтва в Україні розповідає й директорка Аукціонного дому Меркурій Ксенія Ціхурська. За її словами, особливу цікавість до артринку проявляють інвестори, які розглядають мистецтво як альтернативний актив:

Ксенія Ціхурська

"На глобальному ринку також спостерігається інтерес до українського мистецтва, який посилився через міжнародну підтримку України. Світові тенденції вказують на зростання попиту на твори сучасних митців, а також інтерес до нових ринків, до яких належить і український".

Хто купує українське мистецтво

Отже, інтерес до українських витворів мистецтва проявляють як всередині країни, так і за кордоном. За оцінкою Михайла Василенка, 80% купівель здійснюють саме з України. Здебільшого це колекціонери та галеристи.

"Якщо брати з точки зору світового ринку, то українські митці, які продаються на західних аукціонах — або в Європі, або у США — теж найбільше купуються колекціонерами з України і повертаються сюди", — розповідає він.

Також, додає Ксенія Ціхурська, серед цільової аудиторії аукціонних домів — інвестори та любителі мистецтва. Як в Україні, так і за кордоном:

"Це люди, які розуміють цінність мистецтва як культурного активу та інвестиції. Зокрема українська діаспора, міжнародні фонди та артдилери проявляють значний інтерес до українських художників. Ми також працюємо над залученням іноземних покупців, для яких українське мистецтво може стати цінним доповненням до їхніх колекцій".

Фото: Аукціонний дім Меркурій

Серед іноземних клієнтів упродовж попередніх 7-10 років особливо активні колекціонери і галеристи з Китаю. Та у них власний підхід до вибору творів мистецтва. Такі покупці опираються під час купівлі роботи не на український артринок і популярних тут художників, а на своє бачення, зокрема на регалії митців — народних і заслужених. Здебільшого йдеться про сегмент не дуже дорогих творів мистецтва.

Водночас на американському ринку представлені відомі митці радянських часів, а також сучасні художники. Серед лідерів продажу там Іван Марчук та Анатолій Криволап.

"Якщо порівнювати з іншими країнами, то в Україні дуже невисокі ціни на артринку. Це, безперечно, привертає увагу іноземних колекціонерів. Вони бачать якість творів українського мистецтва і низькі ціни, порівняно зі світовим ринком", — пояснює Михайло Василенко.

Скільки коштує українське мистецтво

Художників умовно можна розділити на митців першого, другого і третього ряду. Перші — це найбільш відомі імена, чия творчість увійшла в історію. Вартість їхніх середніх робіт в Україні становить від $5000-$10 000 до $50 000-$100 000.

"Середній показник для таких митців — $10 000-$30 000. Це великі твори відомих художників. $50 000 — це вже шедеври митців першого ряду, $70 000-$100 000 — взагалі унікальні твори", — пояснює мистецтвознавець.

Другий і третій ряд — це менш імениті митці чи учні відомих художників. Їхні роботи в Україні в середньому коштують від $1000 до $5000.

"Якщо порівнювати з європейським мистецтвом, то другий ряд в Україні коштує не так і дешево, ціна така сама. Але перший ряд в Європі продається в рази дорожче — йдеться про сотні тисяч або мільйон доларів за роботи таких художників", — додає Михайло Василенко.

Серед найдорожчих робіт українських митців, проданих на аукціонах Golden’s, він називає:

  • картину "Зійшов місяць над Дніпром" (1980) Івана Марчука, продану в 2024 році за $300 000;
  • картину "Зловісне море" (1974) Миколи Глущенка, продану в 2008 році за $165 000;
  • картину "Сад спокуси" (1996) Івана Марчука, продану в 2022 році за $120 000;
  • скульптуру "Чорний лебідь" (1986) Леоніда Козлова, продану в 2021 році за $110 000;
  • картину "Золота ніч" (1981) Івана Марчука, продану в 2021 році за $97 000.

Аукціонний дім Меркурій лише нещодавно відкрився і планує перший продаж, та серед найдорожчих лотів майбутнього аукціону — "Купорос" (2008) Василя Рябченка зі стартовою ціною в $17 000 і "Весняний двір" (1980) Анатолія Криволапа з початковою вартістю $15 000.

Анатолій Криволап "Весняний двір" (1980). Фото: Аукціонний дім Меркурій

"Окрім цього, серед найвищих стартів: Степан Рябченко, Мирослав Ягода, Назар Білик, Марія Примаченко", — додає Ксенія Ціхурська.

Довідка
Після продажу твору мистецтва основна частина прибутку йде власнику. Ним може бути як сам автор, так і колекціонер або інший попередній власник. Комісія продавця залежить від фінальної ціни й зазвичай становить до 25% вартості продажу "з молотка", за даними Аукціонного дому Меркурій.

Що впливає на вартість мистецтва

Стартову ціну на витвір мистецтва визначають на основі експертної оцінки. Для цього аналізують:

  • ринкову вартість подібних робіт;
  • провенанс твору, тобто історію його попередньої власності;
  • репутацію художника;
  • попередній продаж його робіт на інших аукціонах;
  • тенденції попиту на митця на локальному та міжнародному ринках.

"Оцінка йде за багатьма факторами: розмір роботи, сюжет, період творчості художника. Наприклад, якщо взяти відомого постімпресіоніста Миколу Глущенка, то його творчість поділена на п’ять або шість періодів. Кожні 10 років його живопис змінювався, тож періоди оцінюються інакше. Також важлива техніка: графіка чи живопис; сюжет: пейзаж, натюрморт, жанрова сцена або ню. Ню більше цінується у Глущенка. І так можна розписати по кожному художнику", — пояснює Михайло Василенко.

Найбільш рідкісні та бажані роботи, які складно знайти в продажу, можуть коштувати удвічі або навіть утричі дорожче за середні твори митця. Переговори з власниками щодо їх виставлення на аукціон можуть тривати від місяця до кількох років.

Фото: Аукціонний дім Меркурій

Переважно найбільшим попитом користується класика — твори українського мистецтва XX ст., а також кінця XIX – початку XX ст. Йдеться про роботи Миколи Пимоненка, Олександра Мурашка, Володимира Орловського, Сергія Васильківського, Олекси Новаківського, Давида Бурлюка та багатьох інших, пояснює директор аукціонного дому Golden’s. Також твори мистецтва багато хто колекціонує за напрямками, наприклад, за окремими художніми школами.

Це все впливає на затребуваність і, як наслідок, стартову ціну роботи. Утім не обов’язково найбільша початкова вартість твору іменитого художника гарантує найвищу фінальну ціну на лот, стверджують експерти на ринку.

"Попит під час торгів та емоційна прив’язаність покупців можуть значно підняти ціну. Також на зростання вартості впливає ексклюзивність лота, його унікальність, провенанс і медіаінтерес до конкретного художника. Тому стартова ціна — це лише орієнтир", — зазначає Ксенія Ціхурська.

Михайло Василенко пояснює це тим, що інтерес до митця потрібно постійно утримувати на висоті. Для цього художники можуть залучати менеджерів, галеристів або артдилерів:

"В Україні часто художник сам собі менеджер. Якщо він активний, пробивний, постійно домовляється про виставки, збирає якісну публіку і робить цікаві речі, то може підняти до себе інтерес більше, ніж художник-класик, який проводить невелику виставку раз на п'ять років. Наприклад, після того, як роботу Марії Примаченко продали на благодійному аукціоні "Дукат" за пів мільйона доларів, середня вартість робіт мисткині на ринку зросла щонайменше вдвічі, порівняно з показниками до 2022-го".

Фото: Аукціонний дім Меркурій

Це, додає він, — наслідок кропіткої роботи. Рекордний аукціон зробив перший акцент на творчості художниці, тоді як подальші виставки в Україні та за її межами підвищили інтерес до Примаченко й популяризували її мистецтво у світі.

"Попри складні обставини війни, ми бачимо великий потенціал українського мистецтва та інвестиційну привабливість ринку. Війна змусила багатьох митців переосмислити свою творчість, а колекціонери почали активно підтримувати українську культуру", — підсумовує Ксенія Ціхурська.