Зміст:
  1. Влада Ралко
  2. Анатолій Криволап
  3. Віктор Сидоренко
  4. Олег Тістол
  5. Назар Білик
  6. Жанна Кадирова
  7. Максим Мамсіков

Вони беруть участь у Венеційській бієнале, їхні картини виставляються у провідних галереях світу. Саме митці знайомлять світ з українською культурою, історією та традиціями, що вплинули на неї.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Влада Ралко

Одна з найвідоміших українських художниць, що працюють у жанрі експресіонізму. У 2019 році вона стала лауреаткою премії ООН "Жінки в мистецтві".

Більшість робіт Влади Ралко, так чи інакше, пов'язані з тілом людини та описують те, що відбувається з ним та у ньому.

Однією з важливих робіт у творчості художниці є "Київський щоденник". Ця серія малюнків виникла після початку російського вторгнення у 2014 році. Невизначеність, мінливість та стрімкість подій вплинули на формат робіт. Невеликі за розміром картини стали способом миттєвого реагування художниці на тогочасну дійсність. 

Роботи Влади Ралко часто з'являються на виставках у Києві, інших містах та країнах.

Київський щоденник, Влада Ралко
Київський щоденник. Фото: Мистецький Арсенал
Київський щоденник, Влада Ралко
Київський щоденник. Фото: Мистецький Арсенал

Анатолій Криволап

Український художник, який майстерно працює з кольором. За допомогою незвичайного поєднання кольорів художник передає свій внутрішній стан.

"Живописець відчуває і реагує фарбами. Кольорові сполучення — це нервові клітини, які створюють відчуття", — так про важливість фарб каже сам Анатолій Криволап. 

Роботи художника двічі встановили світовий рекорд з продажу сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку. Так, його роботу під назвою "Кінь. Ніч" було продано за $124 400, що й стало рекордною сумою. 

Однією з останніх робіт Анатолія Криволапа є "Пейзаж малого формату. Діалог на відстані 100 років". Цей проєкт ніби діалог автора з українськими художниками-пейзажистами малого формату кінця IX початку XX століття.

З серії ''Пейзажі'', Анатолій Криволап
З серії ''Пейзажі''. Фото: Анатолій Криволап
Кінь, Анатолій Криволап
Кінь. Фото: Анатолій Криволап

Віктор Сидоренко

Один із лідерів сучасного українського мистецтва. Займається живописом, фотографією, інсталяцією та скульптурою. Ранні роботи митець створював у стилі реалізму, а згодом перейшов до постмодерну та неоавангарду. 

Його проєкт "Жорна часу" представляв Україну на 50-й Венеційській бієнале. 

Основною темою його творчості є людина та її ідентифікація у сучасному цифровому світі.

"Нульовий рік. Ідея світла" — це один з останніх проєктів Віктора. Головний персонаж робіт не лише демонструє свою еволюцію за останні 26 років, а й відображає трансформацію суспільства, його пристосування до нових реалій.

Жорна часу, Віктор Сидоренко
Жорна часу. Фото: sydbook.com
Нульовий рік, Віктор Сидоренко
Нульовий рік. Фото: ''Антиквар''

Олег Тістол

Митець, який створює масштабні інсталяційні проєкти, скульптури та художні об'єкти, живописець. Він поєднує у своїй творчості міфи, національну та радянську символіку.

"Українські гроші" — один з найяскравіших проєктів автора. Він створив "Гроші", які фіксують важливі історичні моменти, відбивають національну культуру та ідею.

Олег Тістол брав участь у виставці "Я крапля в океані". На ній були представлені фото- та відеоматеріали, об'єкти, якими користувалися протестувальники для свого захисту на Майдані у 2014 році. Сам митець представив на виставці фанерні щити, які робив для протестувальників. 

Гроші, Олег Тістол
Гроші. Фото: abramovych.art
Гроші, Олег Тістол
Гроші. Фото: abramovych.art

Назар Білик

Один з найуспішніших молодих українських художників. Він працює у напрямі сучасної скульптури, створює об'єкти у публічному просторі.

У своїх роботах автор намагається зобразити взаємодію людини з середовищем.

Мабуть, найвідоміша його робота — це 6-метрова скульптура "Дощ", що розташована у Києві на Пейзажній алеї та символізує зв’язок людини з природою. 

Одним з останніх проєктів Назара Білика стала серія робіт під назвою "Сплав". Усі скульптури виготовлені з бронзи. У цих роботах автор намагався зафіксувати вплив війни на людей, відобразити у фізичному втіленні стан, у який війна перековує суспільство.

Дощ, Назар Білик
Дощ. Фото: kyivpastfuture.com.ua
Сплав, Назар Білик
Сплав. Фото: Назар Білик

Жанна Кадирова

Українська художниця та скульпторка. Вона створює об’єкти, інсталяції, мозаїки та скульптури. Сировина, з якою працює художниця, підкреслює природу її робіт. Тривалий час улюбленими матеріалами  для створення об’єктів були коштовне каміння та кахель. 

Один із проєктів Жанни Кадирової під назвою "Маркет" складався виключно з керамічних овочів та фруктів, які відвідувачі могли придбати за таким розрахунком: один грам дорівнював одному долару. 

Вже під час війни Жанна Кадирова створила серію робіт під назвою "Паляниця". Усі об’єкти були виконані з річкового каміння. 

Також Жанна Кадирова працювала над проєктом під назвою "Russian Rocket". Це стрітарт, головна мета якого полягала у приверненні уваги іноземців до війни в України. Так наліпки із зображенням ракет з’являлися на вікнах публічного транспорту за кордоном. Ракета, що зображена на наліпках, подібна до реальної, але летить вже не над Україною, а над Європейськими містами. 

Маркет, Жанна Кадирова
Маркет. Фото: Жанна Кадирова
Паляниця, Жанна Кадирова
Паляниця. Фото: Жанна Кадирова

Максим Мамсіков

Один із найвпізнаваніших українських художників. Картини автора зображують реальність, що набуває мальовничих образів. Провідною темою картин є людина і світ, їх взаємодія між собою. Також характерною особливістю робіт Максима Мамсікова є простір, вільне місце на полотні, яке додає картині повітря, свободи та легкості. 

Роботи "синього циклу" стали візитівкою художника. У 2009 році на аукціоні його картину під назвою "Морський бій" було продано за $35 000.

Навесні 2022 року художник взяв участь у виставці під назвою "Ukraine: Short Stories". Представлені роботи були тісно пов’язані з подіями, що відбуваються в Україні з 2014 року, та глибокими змінами, яких країна зазнала за останні роки. 

Битва на морі, Максим Мамсіков
Битва на морі. Фото: PinchukArtCentre