Зміст:
  1. Система готова на 95%
  2. Чому ліки ще не доступні
  3. А що далі?

З 1 жовтня в Україні запрацювала електронна система обліку обігу медичного канабісу. В ній фіксують усі 35 видів операцій із лікарськими коноплями: від імпорту чи вирощування до кінцевого продажу в аптеці. У системі вже зареєструвався перший аптечний заклад, який планує виготовляти ліки з рослинної субстанції канабісу, а для лікарів готують цикл лекцій щодо роботи з речовиною. Втім, продаж ліків на основі медичних конопель поки неможливий в Україні.

LIGA.Life пояснює, чому українці все ще не можуть отримати необхідні ліки та коли доступ до препаратів відкриють першим пацієнтам?

Система готова на 95%

Шлях до остаточної легалізації медичного канабісу в Україні пройдений на 95%, зазначає депутатка і членкиня Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанішина.

"Тобто ухвалені ліцензійні вимоги, ухвалені накази про медичні стани й форми. І, головне, що майже готова до запуску електронна система. Це, напевно, найбільша частина, бо все буде триматися на електронній системі відстежування медичного канабісу", — сказала вона під час пресконференції щодо легалізації медичного канабісу.

З моменту ухвалення закону про легалізацію було внесено зміни до понад 20 нормативно-правових актів. Зокрема:

  • Канабіс, його смола та настоянки екстрактів були виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Це дозволило їхнє використання у медичних цілях.
  • Відбулися зміни в ліцензійних умовах. Під ліцензійний контроль підпадає весь процес обігу: від насінини до кінцевого пацієнта.
  • Врегульовані умови вирощування рослин коноплі — це має відбуватися в умовах закритого ґрунту за цілодобового спостереження, доступ до якого є в Нацполіції. А кожна рослина маркуватиметься унікальним ідентифікатором.
  • Лабораторні дослідження на вміст ТГК (тетрагідроканабінолу — головного психоактивного компонента канабісу) проводитимуть державні лабораторії. Відбір зразків рослин відбуватиметься за участі Нацполіції.
  • Аптеки можуть відпускати як уже готові препарати, так і виготовлені в себе (екстемпоральні) ліки на основі медичного канабісу. Для цього визначили умови імпорту рослинної субстанції канабісу — імпортери можуть отримати дозвіл і зареєструвати речовини за скороченим терміном (30 днів замість 90).
  • МОЗ розробило перелік станів і хвороб, за яких лікарі можуть призначати препарати на основі медичного канабісу. Це пацієнти, які мають хронічний біль, зумовлений, наприклад, злоякісними новоутвореннями, церебральним паралічем, розсіяним склерозом; травми спинного мозку та внутрішньочерепні травми; хворобу Паркінсона тощо.
  • Визначені лікарські форми для виготовлення ліків в умовах аптеки. Це оральні краплі, тверді капсули або паста і гель для ротової порожнини.

"Я сподіваюся, що вже найближчим часом у наших аптеках відпускатимуть ліки — готові чи виготовлені в умовах аптеки, — і пацієнти зможуть отримати доступ до таких життєво необхідних препаратів. Усі документи та цифрові рішення для цього готові", — зазначила на пресконференції Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Чому ліки ще не доступні

Ліків на основі медичного канабісу досі немає на ринку України. Національні виробники лише готуються запускати потужності. Натомість іноземні бренди ще не зареєстрували жодного активного фармацевтичного інгредієнта, який можна імпортувати та використовувати для виробництва ліків в аптеці, розповів на заході голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас:

"На нашу думку, занадто зарегульована галузь. Дуже прискіплива саме увага була до канабісу в Україні, навіть більша, ніж до інших наркотичних засобів. Це призвело до того, що ми зараз вмовляємо виробників з інших країн зареєструватися в Україні. Хоча вони розуміють, що з тим переліком хвороб і з регуляцією це не про бізнес у теперішній час, а винятково про допомогу Україні".

Він також наголосив на необхідності визначити квоти на ввезення таких речовин в Україну.

"Без квотування ми не можемо поки розпочати цю діяльність. Аптекам, які зареєструвалися в системі, на жаль, немає що продавати, тому що немає зареєстрованих препаратів. Сама кількість аптек, які можуть виробляти ліки на основі медичного канабісу, на всій території України невелика. За нашими даними, 3-4 місяці тому це були 35 виробничих аптек", — пояснив Геннадій Шабас.

Інша проблема, зауважив він, — відсутність в українських лікарів досвіду роботи з препаратами на основі медичного канабісу. Для цього асоціація спільно з МОЗ та Національною службою здоров’я України розробляє цикл лекцій для навчання лікарів:

Це також прискорить доступ пацієнтів до медичного канабісу. Сподіваюся, що в цьому році ми зможемо хоча б першим пацієнтам надати доступ до цих ліків.

А що далі?

Щоб процес запрацював на першому етапі, зазначає Марія Карчевич із МОЗ, були ухвалені особливості призначення ліків на основі медичного канабісу, а також перелік хвороб і станів, за яких лікарі можуть призначати таке лікування.

"У перспективі ми можемо говорити про більш детальні документи, адже це процес розвитку. Я думаю, що врахування міжнародного досвіду буде однозначно корисним та імплементованим", — розповіла вона.

Та, за словами Геннадія Шабаса, в настановах МОЗ зазначено, що медичний канабіс — це препарат другої ланки. Тобто навіть якщо діагноз пацієнта співпадає з указаним переліком, лікар спершу має призначити хімічні препарати чи інші, більш класичні ліки.

"Якщо вони не дадуть результату, тільки після цього можна виписувати медичний канабіс, на жаль. Це така настанова від МОЗ щодо виписування ліків", — сказав голова Української асоціації медичного канабісу.

Депутатка Верховної Ради та членкиня Комітету з питань охорони здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанішина звернула увагу на відсутності ПТСР (посттравматичного стресового розладу) в переліку хвороб, які будуть лікуватися медичним канабісом. Тож, на її думку, надалі МОЗ має запропонувати більш прогресивну межу.

"Ми будемо працювати над доказовою базою і проведенням додаткових досліджень на підтвердження протоколів лікування, щоб ПТСР був включений у ці списки. Ну і, напевно, хочеться через два роки сидіти та говорити про те, що в нас починається програма реімбурсації з медичного канабісу. Знаю, що це займе час, але ми маємо до цього теж іти. Так працюють в Німеччині та Канаді, де військові можуть отримати ліки на основі медичного канабісу безоплатно в будь-яких зручних для них формах", — наголосила вона.

Довідка
Програма реімбурсації — це коли система охорони здоров’я збільшує доступність ліків і медичних послуг для населення шляхом зниження економічних витрат і збільшення фізичної наявності препаратів на ринку. В Україні прикладом такої програми є "Доступні ліки".