Зміст:
  1. Ліки для мільйонів
  2. Важливі зміни
  3. Наступні кроки

21 грудня Верховна Рада проголосувала за легалізацію медичного канабісу в Україні. Законопроєкт №7457 зареєстрували у червні 2022 року, через рік він пройшов перше читання, а ще через п’ять місяців здобув підтримку 248 парламентарів у другому. 

Доповнення
У п'ятницю 22 грудня стало відомо, що фракція "Батьківщина" заблокувала підписання законопроєкту про легалізацію медичного канабісу в Україні. Про це повідомив депутат Ярослав Железняк.
Розблокувати законопроєкт Верховна Рада зможе у січні 2024 року. Лише потім документ відправлять на підпис президента. Таким чином закон вступить у силу пізніше, зазначив парламентар. Якщо його підписання розблокують у січні, закон запрацює десь у липні 2024-го.

Звісно, це була не перша спроба узаконити виробництво і використання коноплі у медичних, промислових цілях та науковій і науково-технічній діяльності. Однак наразі єдина успішна. Що це рішення означає для мільйонів важкохворих українців, які суттєві зміни до законопроєкту внесли до другого читання і що необхідно зробити далі, щоб забезпечити пацієнтам доступ до ліків? Про це LIGA.Life розповість далі. 

Ліки для мільйонів

Ще до початку повномасштабної війни офіційна кількість пацієнтів, які потребували лікування препаратами на основі медичного канабісу, сягала двох мільйонів. Однак щодня ця цифра зростає, зазначають у благодійному фонді "Пацієнти України". Зокрема, завдяки військовим та цивільним, які постраждали внаслідок війни. 

За попередніми розрахунками, наразі йдеться про близько шість мільйонів українців, які потребуватимуть медканабісу, каже Інна Іваненко, виконавча директорка фонду: 

"Верховна Рада ухвалила історичне рішення, якого пацієнти добивалися п’ять років. Нарешті, як і в більшості цивілізованих країн, українські пацієнти з тяжкими захворюваннями матимуть доступ до медичного канабісу. (...) Нарешті, лікарі не будуть відправляти пацієнтів на лікування за кордон, адже їм зможуть допомогти в Україні. Люди з онкологією, епілепсією, розсіяним склерозом, ПТСР та хронічним болем нарешті відчують полегшення та зможуть повернутися до життя без болю". 

Сьогодні використання медичного канабісу легалізоване у 56 країнах світу. Зокрема, у державах ЄС, Канаді, Великій Британії, США та інших. Наприклад, у Польщі та Німеччині пацієнти можуть звернутися до лікаря, який відповідно до медичних показів виписує електронний або паперовий рецепт на медканабіс. Після цього вони можуть придбати лікарський препарат у ліцензованій аптеці. Такий самий механізм запровадять і в Україні.

Важливі зміни

Законопроєкт №7457 передбачає, що: 

  • важкохворі пацієнти, ветерани та люди з ПТСР за призначенням лікаря за електронним рецептом зможуть вживати препарати на основі медканабісу;
  • лікарі зможуть виписувати електронні рецепти на ліки на основі медканабісу;
  • науковці зможуть досліджувати канабіс та його похідні, розвивати інновації у сфері;
  • бізнес за чітко регламентованим ліцензуванням зможе вирощувати коноплі та виробляти з них ліки. 

Водночас залишається заборона на самостійне вирощування та безконтрольний обіг канабісу в Україні, вживання і продаж рекреаційного канабісу — за обіг і зберігання останнього передбачена кримінальна відповідальність. 

Депутатка від фракції "Голос", членкиня комітету ВРУ з питань здоров’я нації та заступниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції (2018 – червень 2019 рр.) Ольга Стефанішина зазначає: після ухвалення законопроєкту в першому читанні до тексту внесли майже тисячу пропозицій із правками. 

"Ми опрацювали понад 882 правки, 204 з них врахували (повністю чи частково), також врахували зауваження Національної поліції та громадськості. Зараз текст закону збалансований і враховує усі потреби ключових груп, зокрема пацієнтів", — розповідає депутатка. 

Завдяки правкам, додає Стефанішина, пацієнти зможуть отримати доступ до ліків не через десятки років, а щойно уряд розробить усі необхідні нормативно-правові акти. На це заклали пів року. 

"До другого читання ми внесли кілька важливих змін, зокрема зобов’язали уряд перенести канабіс із таблиці заборонених до обігу препаратів до дозволених до обігу під жорстким контролем. Також в оновленому тексті законопроєкту ми передбачаємо жорсткий контроль за виробництвом на усіх етапах — вирощувати канабіс зможуть лише юридичні особи, які мають відповідний дозвіл та ліцензію, в умовах закритого ґрунту та під цілодобовим відеоспостереженням. Також кожна рослинка матиме кодування, яке можна буде просто відслідкувати в системі", — розповідає Ольга Стефанішина. 

Після набуття чинності закону й розробки усіх необхідних підзаконних актів Україна зможе самостійно виготовляти, а також імпортувати субстанції, зареєстровані як лікарський засіб. Це позбавить пацієнтів довгих очікувань, поки ліки на основі канабісу будуть виготовлені в Україні, — натомість вони зможуть одразу отримувати потрібні препарати в ліцензованих аптеках. Тобто такі ліки стануть доступними майже одразу. 

Придбати й вживати препарати на основі медичного канабісу можна буде за електронним рецептом від лікаря відповідно до показань. Перелік захворювань та показань до застосування медканабісу розробить МОЗ. 

Наступні кроки

Упродовж наступних шістьох місяців уряд має розробити нормативно-правові акти, щоб забезпечити доступ пацієнтів до медичного канабісу, пояснює виконавча директорка БФ "Пацієнти України" Інна Іваненко:

"Перше, що треба зробити, — це внести зміни до Переліку наркотичних речовин. Кабмін має перенести канабіс, смоли, екстракти, настоянки канабісу та ТГК (тетрагідроканабінол, головний психоактивний компонент канабісу. — Ред.) із таблиці I заборонених до обігу препаратів до таблиці II дозволених до обігу під жорстким контролем".

Далі, зазначає вона, МОЗ має розробити перелік форм лікарських засобів, які можуть виготовлятися аптеками з канабісу; перелік захворювань, у разі яких призначаються такі ліки; особливостей їх призначення та медичного застосування. А Кабмін має розробити Положення про електронну інформаційну систему обліку та порядок її функціонування, яку адмініструватиме Держлікслужба.