Фото: unsplash.com

Споживання мультивітамінів не подовжить життя людини. Про це свідчить нещодавнє дослідження, опубліковане в JAMA Network Open.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Вчені Національного інституту здоров’я США (NIH) об’єднали дані трьох великих досліджень за участі понад 390 000 дорослих. Вони запитали респондентів про їхнє харчування та стан здоровʼя, щоб зрозуміти: як полівітаміни впливали на їхнє здоровʼя протягом майже трьох десятиліть.

Дослідники виявили: мультивітаміни не тільки не подовжують життя, але й можуть на 4% підвищувати ризик передчасної смерті з будь-яких причин.

Однак причина такої статистики може критися у вибірці. Адже серед учасників були люди з віковими хворобами, які частіше приймали полівітаміни. 

З іншого боку, вчені помітили, що споживачі полівітамінів частіше харчуються здоровіше, є більш фізактивними, менше палять та заробляють достатньо, щоб дозволити собі ці добавки. Усі ці фактори можуть покращити стан здоровʼя.

Ще до того, як були оприлюднені результати дослідження, експерти у сфері здоровʼя запевняли: позитивний ефект полівітамінів залежить від того, хто їх приймає, чому та як. Наприклад, вони можуть бути доречними під час вагітності або у разі анемії.

Проте можуть і нашкодити, якщо приймати їх у надмірних дозах та неправильному поєднанні з іншими ліками чи вітамінами.

Наприклад, вітамін К може зменшити ефективність ліків, що розріджують кров, а кальцій і цинк обмежують всмоктування антибіотиків.

Нагадаємо: полівітаміни – харчові добавки, які прирівнюються до харчових продуктів, а не ліків. Відтак виробники не проводять масштабних досліджень для перевірки їхньої ефективності та побічної дії. 

Більшість людей можуть отримати добову потребу у вітамінах зі збалансованого раціону. Якраз зміни у харчуванні дійсно здатні подовжити життя. Це доводить дослідження 2023 року: перехід на здоровіший раціон може збільшити тривалість життя до 10 років.