Фото: unsplash.com

Дослідники виявили, що звичайне ходіння може зменшити відчуття болі у попереку. Також піші прогулянки значно покращують самопочуття, сон та настрій. Про це пишуть в журналі The Lancet.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Щоб визначити зв’язок між регулярним ходінням та зменшенням болю в попереку під час прогулянок, вчені дослідили стан 701 людини. 

Учасників розділили на дві групи: одна з яких мала займатись регулярним ходінням, а інша почала виконувати індивідуальну програму ходьби з шістьма навчальними сесіями з фізіотерапевтом протягом 6 місяців. Вчені спостерігали за учасниками протягом 1-3 років.

Вони виявили, що учасники групи, які відвідували заняття з фізіотерапевтом, відчували біль, який обмежував їхню активність, рідше, ніж учасники з іншої групи. 

"Працюючи в галузі фізіотерапії, неймовірно бачити, наскільки поширений біль у нижній частині спини. Згідно з офіційними даними, у 2020 році 620 мільйонів людей у всьому світі відчували біль у нижній частині спини", – повідомляє докторка та провідна авторка дослідження Таш Покові.

Вона додала, що більшість вчених зосереджені на лікуванні болі у попереку і вони дедалі менше уваги приділяють профілактиці. Хоча це вкрай важливо, адже "7 з 10 людей, які одужують після епізоду болю в нижній частині спини, матимуть новий епізод протягом наступних 12 місяців".

"Хоча це захворювання не вважається небезпечним для життя, але ми бачимо, як серйозно вона може впливати на спосіб життя, працездатність і загальну якість життя людей", – каже Покові.

Однією з причин частого болю в попереку є еволюційне минуле людей.

"Люди походять від тварин з горизонтальним хребтом. Коли ми стали ходити на двох ногах, хребту довелося адаптуватися. Все життя, проведене з вертикальним хребтом, як у нас, врешті-решт матиме свої недоліки, оскільки хребту доводиться витримувати більшу частину нашої ваги і всі навантаження, пов'язані з рухом протягом життя", – повідомив доктор медичних наук Томас Понтінен.

Серед інших факторів, які впливають на болі в спині, за словами Понтінена, – загальний знос дисків між хребцями з віком, травми, погана постава, сидячий спосіб життя та ожиріння.

Щоб зменшити болі в попереку та запобігти цьому в майбутньому доктор Джоел Беккет, сертифікований невролог-хірург, радить підтримувати здорову вагу, займатись регулярною фізичною активністю й уникати тривалого сидіння.