Фото: freepik

Відомо, що надмірне споживання цукру підвищує ризик хронічних захворювань. Однак нещодавно дослідники з’ясували, що це також прискорює старіння організму.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Результати дослідження опублікували в журналі JAMA Network Open, повідомляє видання Healthline.

"Наші висновки добре узгоджені з літературою з епідеміології харчування", — стверджує Дороті Чіу, PhD, наукова співробітниця Центру інтегративного здоров’я Ошера UCSF та авторка дослідження, та додає: "Цукор пов’язаний із хронічними хворобами, онкологією, серцевими та метаболічними хворобами й запаленнями. Все це впливає на старіння та зношення тіла з часом".

Чіу та її команда дослідили дані 342 жінок середнього віку, різної раси, соціального та економічного становища. Оцінили раціони учасниць та порівняли їх результати з індикатором біологічного віку. 

Але що це за вік і чим він відрізняється від того, що бачимо в паспорті?

Щороку людина святкує свій день народження. Кількість років, яка виповнилась – це хронологічний вік. Однак є біологічний вік, який вказує на стан здоровʼя організму на клітинному рівні. Він змінюється у всіх індивідуально залежно від: звичок, харчування, фізактивності, тривалості сидіння, середовища тощо. 

Люди, які щодня займаються спортом і збалансовано харчуються, старіють повільніше, ніж прибічники сидячого способу життя та великої кількості цукру в раціоні. Втім біологічний вік можна покращити, змінивши спосіб життя на більш здоровий.

Дослідники передбачали, що збалансована дієта уповільнить ознаки біологічного старіння, тоді як споживання цукру його пришвидшує. Результати дослідження це підтвердили. Особливо зазначають важливість здорового раціону, а зменшення споживання цукру та калорій – це основна рекомендація для сповільнення передчасного старіння організму.