Фото: pexels.com

Швидкість ходьби у людей віком 45+ років – показник фізичного та психічного здоровʼя. У цей період вона починає помітно знижуватись до приблизно 60 років.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це йдеться у статті Адама Тейлора, професора і директора Центру навчання клінічної анатомії Ланкастерського університету, для видання The Conversation.

Річ у тім, що для ходьби потрібна величезна кількість сигналів мозку в мʼязи рук, грудей, спини, живота, тазу та ніг. Відтак темп і плавність рухів під час ходьби може сигналізувати про зміни здоровʼя в процесі старіння.

По-перше, приблизно у 40 років мʼязи починають втрачати масу, силу та якість. Нерви починають працювати менш ефективно в усьому тілі, а їх кількість зменшується.

Вважається, що людина втрачає 0,1% нейронів щороку у віці 20-60 років. Опісля втрата прискорюється. 

По-друге, зниження швидкості та плавності ходьби може бути раннім проявом нейродегенеративних захворювань, як хвороба Паркінсона. Адже вона погіршує сигнали мозку опорно-руховому апарату. Як наслідок, людина стає повільнішою, менш симетричною та хиткою.

Окрім того, на зниження когнітивних функцій може вказувати довжина кроку під час ходьби. Вона стає значно коротшою, а час для виконання кроку збільшується.

У деяких людей передні мʼязи гомілки, призначені для підтягування стопи вгору під час кроку вперед, можуть давати збій. Відтак людина починає частіше спотикатися.

Це називається "падіння стопи" – стопа падає вниз, а пальці вдаряються об землю, що збільшує ризик спотикання. Пошкодження нервів через діабет, тривале сидіння зі схрещеними ногами або в певних позах йоги може збільшити ризик такої проблеми. 

Але й це ще не все.

На якість та швидкість ходьби можуть впливати стан ваших артерій. Наприклад, якщо під час ходьби відчуваєте біль у сідничних мʼязах, у задній частині ноги і навіть литці, а після зупинки він зникає, то проблема може критися у хворобі периферичних артерій.

Через їх звуження порушується постачання крові в ноги. Вона не може задовольнити потребу мʼязів у кисні. Так вони стають анаеробними, молочна кислота вивільняється, у результаті – людина відчуває судоми. Однак під час стояння мʼязи потребують мінімум кисню, тож біль зникає.

Ризик хвороб периферичних артерій підвищують: куріння, високий рівень холестерину, високий кров'яний тиск та діабет. 

Також під час ходьби можуть бути проблеми з рівновагою. Серед поширених причин – надмірне споживання алкоголю та дефіцит вітаміну В12. Щоб зменшити останній ризик, лікарі можуть порадити додати в раціон джерела вітаміну: мʼясо, рибу, яйця, молочні продукти тощо. 

Окрім того, рівновага під час руху може порушуватись через хвороби чи інфекційне зараження внутрішнього вуха, де розташований вестибулярний апарат.

Загалом із віком ходьба неминуче стає менш плавною та легкою. Однак якщо ви помічаєте, що стали частіше спотикатися, хитатися, втрачати баланс чи падати – зверніться до сімейного лікаря.