Вчені назвали ще одну причину, чому слід додати більше фруктів та овочів до раціону
Фото: unsplash.com

Частота випорожнення людини може вплинути на її загальне здоровʼя.  Таких висновків дійшли дослідники з Інституту системної біології (США). 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Результати дослідження опублікували у Science Alert з посиланням на Cell Reports Medicine.

Дослідник Шон Гіббонс та його команда проаналізували дані 1400 здорових дорослих добровольців, зокрема інформацію про спосіб життя, біохімічний аналіз крові, стан мікробіома кишківника, генетику тощо.

Учасників розділили на чотири групи за частотою дефекації (випорожнення):

  • закреп (1-2 дефекації на тиждень);
  • низька норма (3-6 на тиждень);
  • висока норма (1-3 на день);
  • діарея.

Так, вчені виявили: коли калові маси надто довго затримуються в кишківнику, мікроби виснажують доступну клітковину, яку б мали ферментувати у корисні жирні кислоти. Замість цього ферментують білки, виробляючи токсини (крезолсульфат та індоксилсульфат).

"Ми виявили, що навіть у здорових людей, які страждають закрепами, спостерігається підвищення рівня цих токсинів у крові", – стверджує Гіббонс, додаючи, що ці токсини особливо шкодять ниркам.

З іншого боку, у людей з діареєю дослідники виявили ознаки запалення та пошкодження печінки. Гіббонс пояснює: під час діареї організм виділяє надмірну кількість жовчної кислоти, яку в іншому випадку печінка переробила б для розчинення та поглинання харчових жирів.

Тож де золота середина у частоті та якості випорожнення?

У людей, які випорожняються 1-2 рази на день, є кишкові бактерії, що ферментують клітковину. Саме вони повʼязані з хорошими показниками здоровʼя та самопочуття.

Щоправда, не все так просто. Молоді люди, жінки та ті, хто має низьку вагу, як правило, рідше випорожняються. За словами дослідника, гендерну різницю можна пояснити гормональними та неврологічними відмінностями між чоловіком та жінкою, а також кількістю спожитої їжі. Зазвичай чоловіки їдять більше, ніж жінки.

Поєднавши біологічні дані та результати опитування про спосіб життя, команда дослідників дійшла висновку – щоб мати частіше випорожнення, а отже, краще здоровʼя, слід:

  • їсти більше фруктів та овочів;
  • пити велику кількість води;
  • мати регулярну фізактивність;
  • дотримуватися рослинного раціону.