Зміст:
  1. Що таке Пакунок малюка
  2. Хто їх закуповує
  3. Гроші замість пакунку
  4. В чому недоліки такої монетизації бебі-боксів
  5. Що з бебі-боксами цього року
  6. Що не так із умовами закупівлі та технічними характеристиками товарів

Тоді через зрив тендеру батькам замість зручної і вчасної допомоги від держави запропонували грошову компенсацію – 5000 грн. Але, щоб її отримати, треба зіштовхнутися з обличчям (чи то іншим місцем) бюрократії.

LIGA.Life з’ясовувала, чому не вдалося спокійно провести закупівлю і до чого готуватися майбутнім батькам.

 

Що таке Пакунок малюка

 

Бебі-бокси впровадили в Україні у 2018 році. Це мала бути вчасна допомога новоспеченим батькам з речей, необхідних для догляду за немовлям у перші дні – креми, підгузки, термометри, пелюшки, а також іграшки.

До якості і вмісту перших партій у батьків були запитання і скарги. Але в подальших партіях для пакунку закуповували якісніші товари, а також урізноманітнювали його. Наприклад, в останньому було понад 60 предметів, серед яких розвиваючий килимок, зимовий комбінезон і ковдри. І важив він понад 16 кг.

В останньому мало бути більше 90 товарів. Фахівці, наближені до тендерних закупівель, наголошували, що закупівля бебі-боксів через тендер – процедура складна і довготривала. 

У пакунку 93 товари і більшість – від різних виробників. І таких пакунків має бути 100 000. До такої закупівлі, кажуть, треба готуватися щонайменше за п’ять місяців.

 

Хто їх закуповує

 

Спочатку цим займалося управління ООН з обслуговування проєктів – UNOPS.

У 2020 році Кабмін передав закупівлю Міністерству соціальної політики, саме воно виступило замовником. А провести закупівлю доручили ДУ "Професійні закупівлі". 

І саме тоді почалися серйозні проблеми з тендером і багатьом батькам перестали видавати Пакунки малюка. 

Детальніше про це можна почитати тут: Немовлята зачекають: як Мінсоц і Профзакупівлі не поділили 1,2 млрд грн і 250 000 бебі-боксів.

За законом, пакунки мають видавати впродовж 30 днів. Тож Кабмін Дениса Шмигаля тоді вирішив скасувати бебі-бокси і почати видавати батькам грошову компенсацію – 5 000 грн. Правила прописали так, що їх можна отримати тільки на карту Приватбанку, а витрачати у чітко визначених магазинах.

Шмигаль заявляв про нібито невдоволення бебі-боксами від батьків, буцімто, вісім з десяти – проти. Батьки ж, які отримали пакунки і ділилися цим в соцмережах, навпаки кажуть, що були приємно вражені такою допомогою. Про це свідчать і дані дослідження ЮНІСЕФу.

Гроші замість пакунку

У Мінсоці запевняли, що картку з виплатою отримати буде просто. Утім, ті, хто з цим зіштовхнувся, такого оптимізму не поділяють. Наприклад, Антон Сененко, старший науковий дослідник Інституту фізики НАН України. 

Наприкінці серпня 2020 року вони з дружиною потрапили в цей квест за допомогою Кабміну.

Бебі-бокс, який мали видавати зручно прямо в пологовому, їм не дістався. Натомість почалися інші "зручності".

Спершу довелося брати в пологовому довідку з печаткою, що пакунку їм не видали. І йти з нею в районне управління праці та соцзахисту населення.

Понад дві години в черзі – і Антону видали бланк заяви і перелік документів, паперові копії яких треба принести, а саме:

  • паспорт;

  • ідентифікаційний код;

  • свідоцтво про народження;

  • паперова довідка про неотримання пакунку малюка.

Хоча, перед цим у пологовому їм вдалося зареєструватися на порталі єМалятко, звідки ці всі дані мали би автоматично підтягнути, каже Сененко. У черзі тоді стояли разом і люди з інвалідністю, і пенсіонери, діти війни, чорнобильці. І до них Кабмін додав ще молодих батьків. І це все під час карантину.

Через п’ять днів Сененко з дружиною мусили повернутися в управління, щоб уже подати документи з переліку. Почули: "У вас заява не така". Виявилося, з 1 вересня форму для заяв змінили і про це не попередили.

Квест продовжився. Далі – оформлення картки в Приватбанку. Якщо ви – не клієнт цього банку, доведеться оформлювати три картки: універсальну, для компенсації пакунку малюка і для виплат на дитину.

Ще через тиждень в управлінні соцзахисту попросили написати вже третю заяву, каже Антон Сененко.

Утім, цю вже можна було надіслати поштою. "Плюс, вона повідомила, що вже час йти в Приватбанк, щоб оформити спеціальну картку для отримання грошей, які можна буде отоварити тільки у спеціальних магазинах. Це ми і самі знали, але вже 1,5 тижні в Приват дістатися не можемо. У кого були малі діти, немає під рукою бабусь/дідусів, а один з членів родини ще й вдень на роботі – зрозуміє, чому це важкий квест", – пояснив він.

А ще треба було знайти форму для заяви на сайті Мінсоцу – не вдалося. Тим часом, заступник міністра Євген Котик запевняв на телебаченні, що всю інструкцію з оформлення компенсації можна знайти саме там. А процедура оформлення – "всього три довідки, а не 15".

Картку Приватбанку вдалося оформити за 10 хвилин, і одразу отримати довідку зі вказаним номером рахунку, який потрібно було передати в соцзахист. І, як виявилося, це саме та "форма", про яку говорили в соцзахисті.

"Але перш ніж ми про це дізналися, ми знову відстояли чергу з дітей війни, людей з інвалідністю, малозабезпечених сімей, мам, які не змогли оформити допомогу після народження через єМалятко тощо", – додав Сененко.

Коли документи вже здали – в управлінні соцзахисту сказали: просто чекайте. 

"Нам на справі поставили олівчиком номер – 138-й. Це Голосіївський район. Щомісяця в Києві народжується 2000-3000 немовлят. Замміністра Мінсоцу в інтерв'ю сказав, що в Приваті лише за один день оформили приблизно тисячу карток", – зазначив Сененко.

В чому недоліки такої монетизації бебі-боксів

Перш за все, оформити її. Далі – кількість товарів, які можна придбати на 5 000 грн, значно менша ніж та, що давав Пакунок малюка.

Ось тут детальніше:

Бебі-боксів знову не буде? Як зручну послугу для батьків перетворили у бюрократичний квест
Джерело: Пакунок маляти

Карткою можна розрахуватися в заздалегідь визначених магазинах. Їхній перелік є на сайті Мінсоцу. Але і тут не факт, що гроші підуть на дитину – деякі батьки вже цікавилися у популярних батьківських групах, чи можна купувати у магазині зі списку не дитячі речі. Схоже, можна. Мами ділилися своїм досвідом, як спокійно отоварювались, наприклад, косметичними засобами. 

При цьому жителі малих міст та сіл не мають доступу навіть до того кола магазинів, які пропонує Мінсоц. Як зауважують ті, хто пройшов цей квест – розумніше було направити гроші до основної суми допомоги на дитину, а не робити окремих карток. А так, припускають, що більшість батьків не захочуть мати з цим справу і оформлювати компенсацію. Відповідно, забирати свої гроші. Також мінусом є те, що ці гроші треба чекати місяцями.

 

Що з бебі-боксами цього року

 

Перед Новим роком Верховна рада таки повернула Пакунок малюка. На цьому наполягав і дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ. До оголошення тендеру встигли закупити частину пакунків через міжнародні організації, щоб не утворювалася прогалина.

А вже у лютому за справу взявся Мінсоц.

Та у травні в організації "Пакунок маляти" заявили, що в регіонах ще з квітня не видають бебі-бокси, в деяких – з січня. А закупівля товарів на 2021 рік – під загрозою зриву. Причин називали декілька:

  • Міністерство соціальної політики неочікувано передало замовлення закупівельній організації "Українські спеціальні системи" (УСС), яка знаються на комп’ютерній техніці і програмному забезпеченні, а не ДУ "Професійні закупівлі" (ПЗ), які й мали закуповувати бебі-бокси;

  • з вимог прибрали забезпечення тендерної пропозиції, що мала би вберегти закупівлю на 620 млн грн від зриву тендеру – так званого тендерного тролінгу від спеціально створених для цього фірм чи ФОПів;

  • розмитість технічного завдання для постачальників товарів.

 

Що кажуть в Мінсоці

 

Заступник міністерки Марини Лазебної Борис Лебедцов у відповіді на запитання, чому передали закупівлю "Українським спеціальним системам", виклав таку хронологію подій:

  • на початку 2021 року міністерство почало переговори з "Професійними закупівлями";

  • ті, зі його слів, кажуть, що почати процедуру закупівлі неможливо через закон №930, де "вартість "Пакунка малюка" встановлена на рівні не менше трьох прожиткових мінімумів на дату видачі, що повністю суперечить публічним закупівлям, в яких критерієм відбору переможця є найнижча ціна, отже, ціна буде нижча ніж передбачена Законом №930";

  • 15 лютого у Верховній раді реєструють зміни до закону;

  • 30 березня депутати їх ухвалюють, тож тепер вартість "пакунку малюка" становить три розміри прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, встановленого законом на дату оголошення про проведення конкурентних процедур закупівель;

  • "Професійні закупівлі" не враховують пропозиції до договору про надання послуг з організації та проведення тендеру;

  • 12 квітня президент підписує ухвалене ВР рішення;

  • 14 квітня Мінсоц підписує договір з "УСС", бо ті нібито першими погодилися на це;

  • 28 квітня публікують тендер на закупівлю "Пакунку малюка".

Чому відсутнє тендерне забезпечення? Цим рішенням Мінсоц спирається на пандемію, точніше, жорсткий карантин. Мовляв, вирішили "з метою збільшення конкуренції між потенційними переможцями та з урахуванням погіршення загального фінансового становища суб'єктів господарювання".

 

Що кажуть в "Професійних закупівлях"

 

Судячи з листування між Профзакупівлями та Мінсоцом, переговори були такими:

  • 23 грудня 2020 року міністерство звернулося в "Професійні закупівлі" щодо тендеру;

  • 30 грудня 2020 року Профзакупівлі направили в Мінсоц відповідь, де описали, скільки часу потрібно, щоб організувати і провести закупівлю, спираючись на попередній досвід. А також попросили визначити умови співпраці, які міністерство нібито не надіслало;

  • 22 березня 2021 року представники Профзакупівель, Мінсоцу та Мінекономіки провели останню робочу зустріч, де домовилися доопрацювати проєкт договору впродовж тижня;

  • 25 березня Професійні закупівлі направили свої пропозиції юристу Мінсоцу;

  • 9 квітня Мінсоц відповів запереченнями на пропозиції;

  • 12 квітня ПЗ написали Мінсоцу, що готові підписати договір, якщо ті виправлять технічні помилки. І попросили організувати зустріч, щоб підписати договір;

  • 13 квітня Мінсоц написав, які пропозиції можуть врахувати, а які – ні. Зустріч не призначили.

Того ж дня міністерство звернулося до "Українських спеціальних систем" і підписало з ними договір.

 

Що не так із умовами закупівлі та технічними характеристиками товарів

 

В Мінсоці стверджують, що, готуючи тендерну документацію, виходили з переліку дитячих товарів у наказі самого ж міністерства за 2018 рік. А там документ на декілька сторінок. У Професійних закупівлях пояснюють, що нормальне технічне завдання до "Пакунку малюка" – це 100+ сторінок А4.

А наказ про перелік товарів, на який вказує Мінсоц, впливає тільки на технічне завдання. Бо це його основна складова. А просто взяти перелік товарів і скопіювати його – недостатньо. Бо до кожного товару необхідно зробити детальний технічний опис (технічно специфікацію). Проаналізувати, щоб жодна характеристика не обмежувала конкуренцію.

З цим погоджується і співрозмовник LIGA.Life, наближений до процесу закупівель.

"Вся сіль закупівельної організації в тому, що в них є фахові категорійні менеджери, які розбираються в товарі. Це фактично товарознавці, які описують технічні умови. В УСС навряд є такі експерти", – пояснює співрозмовник.

В Україні всього є чотири закупівельні організації, з них за цей тендер могли ще взятися "Медичні закупівлі", бо в пакунку є креми, підгузки. Крім того, Медзакупівлі купують і текстильні вироби, тобто знають характеристики тканин, різницю, яку щільність, параметри треба вказувати.

Стосовно відсутності забезпечення тендерної пропозиції – це великий ризик для такої закупівлі, каже експерт. Адже ця умова – страховка від невиконання учасником торгів договору.

А в цьому тендері (на 620 млн грн) вимоги такі, що замовник фактично не вимагає нічого від учасників, ніякої гарантії. Те ж і з кваліфікаційними критеріями.

"Там кваліфікаційні критерії зазначені, але вони так розмито розписані, що підійде будь-яка компанія. Я можу податися на тендер і виграти. І злитися", – пояснює співрозмовник.

Через це може бути така історія: прийде п’ять компаній у змові і якщо вони почнуть торгуватися – фактично перемагатиме завжди найвища ціна. 

22 червня 2021 року мав бути крайній термін для учасників тендеру, щоб подавати пропозиції. Вже в серпні Мінсоц розраховувало, що бебі-бокси поїдуть до пологових. Співрозмовники LIGA.Life так оптимістично не налаштовані: або породіллі побачать бебі-бокси не цього року, або цього, але сумнівної якості, або тендер провести не вдасться взагалі.

В організації "Пакунок маляти" 4 червня повідомили, що тендер відтерміновано замовником ще на три тижні.

Коли в кінці 2020 року тендер провели через Управління ООН – перші бебі-бокси приїхали до пологових уже в січні. Відтоді це були останні пакунки, які отримали новоспечені батьки.