Зміст:
  1. Уламок з історією
  2. Виробництво брелоків 
  3. ЗСУ – дрони, іноземцям – уламок літака
  4. Від України до Австралії
  5. Чому ідея спрацювала
  6. У планах гвинтокрил

Після знайомства з волонтерською ініціативою "Drons for Ukraine" його захоплення переросло в ідею – вироблення брелоків з уламків ворожих літаків і гвинтокрилів.

За два тижні їм вдалось зібрати $400 000 і подарувати 400 брелоків.

LIGA.Life розпитала Юрія про збитий літак, вироблення брелоків і результати кампанії.

Уламок з історією

На початку війни до Юрія звернувся знайомий з проханням знайти штаб для ініціативної групи волонтерів "Drons for Ukraine". Вона існує з 2014 року. Головна мета – забезпечення української армії безпілотниками.

"Знайшов їм штаб, познайомився з хлопцями, подивився на їхню діяльність. Зрозумів, що вони возять дрони для військових. Мені сподобалась ініціатива, вирішив допомогти. Написав у Facebook пост про збір коштів. Друзі, знайомі, родичі скинули гроші. Так ми придбали один дрон. Це класно, але недостатньо", – пригадує Юрій.

Під час однієї з розмов з волонтерами Юрій жартома запропонував порізати збитий російський літак на жетони, які можна дарувати за донати. 

Але чому не танк, БМП чи БТР?

"Все просто: я – хлопчик, який дуже любить авіацію. З 23 років займаюсь парашутним спортом. У 2010 році почав стрибати у вінгсьюті (костюм з "крилами", що з’єднують руки й тіло та між собою дві ноги). Авіація викликає у мене захват. Я прекрасно розумів, що хлопців, які цікавляться мілітарною темою й літаками, у світі багато. Тому отримати шматок справжнього літака для них – суперкруто", – пояснює Юрій.

Читайте також: Юрій Висовень, керівник диджитал-агенції UAMASTER: "Стрибнув понад 600 разів із парашутом"

З ідеї всі посміялись, але запам’ятали. Після деокупації Київської області волонтери повернулися до неї.

"Хлопці запропонували поїхати у Бородянку. У березні неподалік від міста (координати 50°38'44.3"N 29°53'28.2"E) збили російський військовий винищувача СУ-34 з бортовим номером RF81251 і позивним "Червоний 31", – розповідає Юрій.

На локації чоловік побачив поле всіяне уламками від літака. Військові дозволили взяти декілька шматків для реалізації ідеї з подарунками за донат. 

"Ми ходили полем, обирали найбільш пласкі шматки, з яких можна зробити брелок. Тобто це була не конкретна частина літака".

Брелок за $1000. Як підприємець переробляє уламки ворожого літака та купує дрони для ЗСУ
Поле в уламках. Фото: офіційний сайт "Drons for Ukraine Fund"

Виробництво брелоків 

Уламки літака Юрій привіз у цех обробки металу в Києві. Майстри вирізали необхідну частину й надавали шматку форму брелока. Готовий виріб Юрій відвозив у цех, де роблять гравіювання. 

"Дизайн ми розробили спільно з колегами з UAMASTER.

На кожному брелоку вказано: координати місця та час падіння літака, його назва й зображення.

Кожен брелок має унікальний номер. Також англійською написано: "Дякуємо, що підтримуєте Збройні сили України", – зазначає Юрій.

Кожен брелок супроводжується підкладкою з написом: "Зроблено в росії та перероблено в Україні", картою Київської області, зображенням скульптури Батьківщина-Мати й інформацією про літак. Їх ідея – зробити подарунок більш презентабельним, каже Юрій.

Брелок за $1000. Як підприємець переробляє уламки ворожого літака та купує дрони для ЗСУ
Уламки літака. Фото: офіційний сайт "Drons for Ukraine Fund"

ЗСУ – дрони, іноземцям – уламок літака

Готові брелоки мали стати подарунком для людей, які задонатять понад $1000 ініціативі "Drons for Ukraine". Цільовою аудиторію стали іноземці. 

"Ми розуміли, що українці вже віддали все, що могли, армії. Просити їх задонатити ще – неефективно. Потрібно залучати авдиторію, яка ще не підтримала Україну. Фанатів авіації й військової техніки у світі чимало. Більшість з них ще не донатили українській армії, потрібно їх зацікавити. Брелоки з уламка російського літака – те, що треба", – пояснює Юрій.

Волонтери не робили реклами. Виставили тематичні пости з фото брелоків у Facebook і Twitter. Юрій попросив знайомих зробити репости, а сам вирішив опублікувати пост на платформі Reddit. Але побачив, що це зробили за нього.

"Коли я зайшов на Reddit, там було 660 коментарів, на які треба відповісти! Перші декілька днів просто сидів і відповідав на листи й коментарі", – додає Юрій.

Брелок за $1000. Як підприємець переробляє уламки ворожого літака та купує дрони для ЗСУ
Виробництво брелоків. Фото: офіційний сайт "Drons for Ukraine Fund"

Від України до Австралії

Перша партія брелоків налічувала 48 штук. На її виробництво Юрій витратив 2-3 тижні та приблизно власних $1000. Ставив ціль придбати 1-2 дрони, але через швидке поширення інформації в соцмережах, попит на них значно збільшився.

"За першу ніч ми зібрали приблизно $20 000-30 000. На третій день ця сума досягла $100 000. Усього за два тижні ми зібрали $400 000. Через це виробництво брелоків значно збільшилося. Невелика частина донатів іде на їхнє виробництво. Сьогодні виготовлено приблизно 300 штук, ще 200 – в розробці. На цей час нам надійшло донатів на 400 брелоків".

Ініціатива "Drons for Ukraine" в цифрах:

  • стартовий капітал – $1000;

  • вартість вироблення 1 брелока – $20;

  • перша партія брелоків – 48 штук;

  • загальна сума донатів станом на 10.05 – $400 000;

  • найбільший донат – $10 000;

  • кількість виготовлених брелоків – 300 штук;

  • прогнозована кількість – 500 штук.

"Цифра придбаних дронів не репрезентативна. Тому що голий дрон можна придбати за $2 500, а безпілотник із тепловізійною камерою коштує $10 000. Ба більше, окрім дронів, ми купуємо батареї, зарядні станції, контролери й інше необхідне обладнання, яке віддаємо в комплексі. Можна купити багато дронів з однією батареєю, але армії це не сильно допоможе", – пояснює Юрій.

Донати надсилають не лише іноземці, але й українці. Через легку логістику в межах країни вони вже отримали свої брелоки. Подарунки для іноземних донатерів волонтери надсилають у США, а звідти в інші точки світу. 

"Найбільше донатів прийшло зі США й Німеччини. Також були надходження з Гонконгу, Сінгапуру, Австралії, Нової Зеландії, Бразилії та Таїланду. Звідки донатів точно не було, так це з Росії", – додає Юрій.

Також чоловік надіслав 5 брелоків асоціації "Українці Люксембургу". Вони проведуть благодійний вечір з аукціоном, щоб допомогти волонтерам придбати безпілотники.

Чому ідея спрацювала

Спочатку Юрію здавалося, що сума донату $1000 досить велика. Це підтверджували його друзі. Проте на практиці виявилось, що багато людей надсилають більшу суму – $1100-1500. Тобто ідея дарувати уламок літака за донат спрацювала, але чому?

"Купувати брелок за $1000 – це дурість. Проте якщо людина пожертвувала ці гроші на українську армію й отримала цей брелок у подарунок, то він набуває цінності. Це спрацювало, тому що я не продаю їх і не беру гроші собі, а дарую тим, хто вирішив фінансово підтримати українську армію", – пояснює Юрій.

Робити з брелоків бізнес чоловік не збирається. Тому що його головна задача – зібрати гроші, придбати дрони й передати військовим на передову, щоб пришвидшити закінчення війни та перемогу.

"Після закінчення бойових дій знайдуться люди, які будуть збирати уламки військової техніки, виробляти з них сувеніри й продавати значно дешевше. Для мене це нецікаво. Попри те, що інколи мені пропонують придбати брелоки чи обміняти, наприклад, на нові марки від Укрпошти з російським кораблем, я не погоджуюсь. Їх можна отримати лише за донат!"

Брелок за $1000. Як підприємець переробляє уламки ворожого літака та купує дрони для ЗСУ
Брелок. Фото: Юрій Висовень

У планах гвинтокрил

На сайті "Drons for Ukraine Fund" також є розділ із російським гвинтокрилом Ка-52. Але поки що він пустий. Ми запитали про це Юрія.

"Зараз ми в процесі пошуку підхожих уламків гвинтокрила. Поки що не знайшли. Коли це станеться, обов’язково зробимо цілу історію: де й коли збили. Бо саме історія робить брелоки унікальною річчю", – пояснює Юрій.