Зміст:
  1. Хто ж такі квадробери?
  2. Чому популярність квадроберів так швидко зростає?
  3. Таке захоплення може бути небезпечним?

Квадробери — це субкультура, яка викликає жваві обговорення в соцмережах, як і кожне нове явище. Квадроберів сприймають по-різному: хтось поблажливо каже про нове захоплення молоді, хтось згадує власні підліткові розваги, а хтось вбачає в модних течіях серйозну загрозу для психічного здоров’я. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Хто ж такі квадробери?

Термін "квадробери" не має чіткого визначення, але використовується переважно для опису молодіжної субкультури, яка прагне до трансформації себе через міксування спортивних та "тваринних" рухів.

@ray.cl4wz ‧₊˚ ꒰ 𝚊𝚝𝚑𝚕𝚎𝚝𝚒𝚌𝚜 ➙ 𝚚𝚞𝚊𝚍𝚛𝚘𝚋𝚒𝚌𝚜 ☆ ༉ new trend maybe ? :b #fyp #fy #viral #therian #therianthropy🐾 #cattherian #lynxtherian #foxtherian #quadrobics #catmask #quadrobist #quadrobicstrend #athletics #quadrobicsjump #furry ♬ original sound – ‼️

Назва походить від англійського "quadrobics" і символізує пересування людей на чотирьох кінцівках, імітацію поведінки тварин. Іноді квадробери також носять маски та костюми тварин. В основі цієї субкультури лежить ідея ескапізму — втеча від реальності та створення нової ідентичності.

Зародження субкультури квадроберів пов'язують із японським спортсменом Кенічі Іто, який є володарем світового рекорду Гіннеса з бігу на 100 метрів на всіх чотирьох кінцівках. Він показав найкращий час такого бігу (15,71 секунд) в Олімпійському парку Комазава в Токіо ще у 2015 році.

Іто провів дев'ять років, вивчаючи, як рухаються такі тварини, як африканські мавпи. Він працював прибиральником і мив підлогу, щоб відпрацьовувати техніку бігу на чотирьох кінцівках. Кенічі Іто настільки палко вірив у свій вид "спорту", що був переконаний — спортсмени майбутнього врешті-решт зрозуміють його світогляд.

Чому підлітки хочуть бути квадроберами. І хто це взагалі такі
Фото: The Associated Press

"Знаєте, моє обличчя і тіло схожі на мавпячі, тому змалечку всі дражнили мене, кажучи "мавпа, мавпа"... Але мене це не дуже турбувало, бо вони мені дуже подобалися, і десь всередині мене жило бажання перейняти одну з їхніх рис. Коли я побачив мавпу, яка вміє швидко бігати, я зрозумів, що знайшов її — і з того моменту я тренувався бігати, як мавпа, щодня", — розповів Іто в інтерв’ю Reuters.

Чому популярність квадроберів так швидко зростає?

Як і у випадку багатьох сучасних субкультур, популярності квадроберів посприяли інтернет-форуми, соцмережі та платформам, що об'єднують людей з однаковими інтересами: TikTok, Instagram, Youtube. Тренд наздогнав і українців.

Чому підлітки хочуть бути квадроберами. І хто це взагалі такі
Джерело: Instagram

В українському просторі квадробери порівняно нове явище. Хоч у мережі й чимало відео, де молодь перевтілюється в котиків чи білочок, засилля шанувальників цього тренду на вулицях все ж поки не спостерігається.

Для частини молоді квадробіка — це радше спосіб самовираження та пошуку самоідентичності, каже психотерапевтка, гештальт та когнітивно-поведінкова терапевтка Світлана Арефнія: 

— Як і багато інших субкультур, квадробіка дає простір для експериментів з власною ідентичністю, що є особливо важливим у підлітковий період.Підлітки часто шукають нові способи виділитися або знайти себе у світі. Виконуючи фізичні вправи і наслідуючи тварин, квадробери можуть відчувати себе більш вільними від суспільних обмежень та знайти власний стиль самовираження.

Таке захоплення може бути небезпечним?

Все залежить, від того, наскільки глибоко зануритись в цей світ. І те, що для одних — буде шляхом дослідження власного "я", для інших — потенційною загрозою психічному здоров'ю.

Чому підлітки хочуть бути квадроберами. І хто це взагалі такі
Джерело: TikTok @na_kolinah

Досліджень, що це захоплення безпосередньо пов’язане з якимись психічними розладами, — немає, пояснює психотерапевтка Світлана Арефнія.

— Також, я можу припускати, що ця субкультура може мати негативні наслідки для психіки, коли молоді люди занадто глибоко асоціюють себе з тваринами, навіть переходячи на "анімалістичні" стилі поведінки, наприклад, імітуючи харчування тварин або використання специфічних речей, як коробки для туалету, наприклад.

Хвилюватися варто тоді, пояснює психотерапевтка Світлана Арефнія, коли ваш підліток демонструє серйозні зміни в поведінці, скажімо, коли втрачає інтерес до зазвичай улюблених занять або якщо субкультура повністю замінює родину і друзів, які не поділяють це захоплення.

В окремих випадках, надмірне занурення в такі альтернативні стилі поведінки може вказувати на втечу від реальності або відчуження від соціальних норм, додає Світлана Арефнія.

Вона підкреслює, що батькам бажано не забороняти такі захоплення, а відкрито обговорювати їх із дітьми, щоб зрозуміти їхні мотиви та потреби.