Що найбільше дратує фітнес-тренерів: розповідають троє інструкторів
Тренери зліва направо Аліса Півоварчик, Ірина Карасенко та Олександр Аверченко

Аліса Півоварчик

 

Любить працювати на результат з тими, хто близький їй ціннісно. Не тренуватиме людину, якщо їм некомфортно один з одним. У такому випадку запропонує іншого колегу. Аліса – "бодінейтральний тренер", намагається дотримуватися балансу. Не пропагує ні тіло в стилі Інстаграм-зірок, ні нехтування реальними проблемами, як ожиріння чи розлади харчової поведінки.

Що найбільше дратує:

Коли спорт змішують з красою.

Фактично фітнес-тренери – це спеціалісти превентивної медицини. Найголовніший критерій для нас – самопочуття людини. 

В ідеалі, ми б мали бути в постійному, хоча би заочному контакті з сімейним лікарем клієнта, щоб зрозуміти, як почувається людина, як змінюються показники її здоров'я.

Люблю, коли мої клієнти приходять з запитом: "Хочу, щоб у мене не боліла спина", "Хочу, щоб не боліли коліна", "Хочу краще спати", "Хочу бігати зі своїми дітьми та грати в активні ігри" тощо. 

Заняття з тренером дійсно можуть допомогти виконати такі запити. Але це не стосується б’юті індустрії в сучасному розумінні цієї фрази.

Новітні тренди часто експлуатують та поглиблюють психологічні проблеми людей. Я не кажу, що краса – неважлива. Але з цим варто бути обережними.

Якщо людина хоче мати вигляд фітнес-моделі – це не про здоров'я, а вже про спортивний підхід та досягнення.

Є окремі тренери, які займаються саме такою підготовкою. Але здоров'я тут стає другорядним. 

Спортивний підхід завжди вимагає жертв: це інтенсивні тренування, жорсткі обмеження в харчуванні, зниження якості життя, певні проблеми зі здоров'ям (наприклад, аменорея у жінок через те, що серйозно знизився відсоток жиру в тілі або ламкість кісток).

Також люди повинні розуміти, що дівчата, які мають модельну фітнес-фігуру, заробляють цим гроші та готуються до фотосесій, які потім викладатимуться в Instagram: "зливають воду", тобто п'ють діуретики (сечогінні препарати), тиждень можуть дотримуватися безсольової дієти.

А потім ці фото власники фітнес-центрів розміщують в якості реклами. Добре, якщо зображення не супроводжується текстом, який може принизити людину. 

Коли зі схуднення роблять священну корову.

Зараз дуже популярний тренд здорового способу життя. Але чомусь усі зациклені саме на схудненні й забувають, що існують інші важливі аспекти, як відмова від тютюнопаління та вживання алкоголю. При цьому не бачу, щоби соромили людей, які курять. Їм говорять, що це шкідливо, але часто погоджуються, що таким є вибір людини, крапка. Але коли йдеться про людину з зайвою вагою, всі обов'язково хочуть підкреслити, як вона собі шкодить.

Коли думають, що лише тренер допоможе схуднути.

Якщо говоримо про схуднення, в ідеалі в залі працюємо для того, щоб м'язова маса не зменшувалася через створений дефіцит калорій, який необхідний, якщо людина хоче скинути зайву вагу.

Якщо є ожиріння, то питання не вирішиться лише походом у зал.

Тут потрібна співпраця ряду спеціалістів. Велику роль у лікуванні відіграє ендокринолог. Слід чітко розрізняти, якщо працюємо з ожирінням, що це медичний діагноз, який має чіткі критерії.

Чи, може, людина просто інакше бачить своє тіло? Але навіть якщо йдеться про бажання позбутися невеликої кількості кілограмів, потрібна участь нутриціолога. І тут ми переходимо до третього фактора, який не може не засмучувати тренера.

Коли людина за допомогою схуднення намагається розв'язувати психологічні проблеми.

Якщо клієнт має нормальну вагу, але у неї чи у нього ідея фікс скинути зайві три кілограми й вона свято впевнена, що після цього в житті все налагодиться, її полюблять, то тренеру варто порадити такій людині психотерапію.

Моє основне завдання – не схуднення чи накачані м'язи, а покращення якості життя людини. Клієнти часто впевнені, що саме ці 2 сантиметри на талії і є причиною низької якості життя, але чомусь забувають, що вони ходять на роботу, яку не люблять чи не розуміють, що живуть з аб’юзером, який постійно говорить, що вони товсті. 

І в зону нашої компетенції входить уміння поговорити з людиною та зрозуміти, чи можемо ми допомогти їй тими інструментами, якими володіємо. Чи потрібно направити клієнта до іншого спеціаліста. У мене були випадки, коли приходив клієнт, який мав серйозні причини для сильного стресу – хвора дитина, хворі батьки або людина втратила роботу.

Зазвичай ці люди схильні до перфекціонізму. Вони думають, що зараз почнуть інтенсивно тренуватися, схуднуть і все буде добре. Ні. Звичайно, людям з проблемами у житті потрібен фітнес, але це точно не час для спортивних рекордів. 

 

Ірина Карасенко 

 

Декілька років працювала перекладачем, але завжди обожнювала спорт. Танці, фітнес, походи в гори – те, без чого вона себе не уявляла. В якийсь момент фітнес переміг. Вступила до інституту фізкультури, брала участь у змаганнях та активно тренує.

Найбільше її дратує як тренера:

Коли людина одержима власним тілом.

У всьому має бути міра. Буває, що клієнти піддратовують своєю концентрацією лише на прокачці сідниць. Гарне тіло – це прекрасно, і праця над ним складна та приємна. Але повністю зациклюватися на цьому не можна.

Це вже нездорове сприйняттям світу та себе. Тіло виступає ніби інструментом для досягнення чогось, але таким чином виходить за межі категорії спорту. З цим важко працювати. 

У спорті найважливіше – кайф від того, що робиш. Невипадково фізичні навантаження використовують в терапії наркозалежних та як профілактику депресії. 

Коли не поважають особистий час тренера.

У деяких клієнтів є переконання, що тренер 24/7 знаходиться в залі, і можна прийти будь-коли й позайматись або взагалі не прийти у домовлений час та не попередити про відсутність.

Доводиться пояснювати, що тренер не чекатиме на них за умов значної затримки. Потрібно попереджати про свою відсутність.

Часто бувало, що відмовляла комусь у тренуванні, бо лишала час для клієнта, який в останню мить не прийшов. І людині відмовила, і сама втратила час та гроші. Ще прикро чекати клієнта на останнє вечірнє тренування, а він не приходить і не попереджає про це. А я могла провести цей час з родиною. 

 

Олександр Аверченко

 

Тренує з 2011 року, у спорті – з 9 років. Кандидат у майстри спорту з легкої атлетики. Не любить максималізму, і, як багато інших його колег скаржиться, що соцмережі вимагають від людей нереалістичних стандартів. Найбільше його дратує…

Коли від нього вимагають швидких результатів.

Найбільше не люблю, коли приходить клієнт і каже: "Хочу схуднути до відпустки. У мене місяць". 

Так, я можу допомогти скинути декілька кілограмів, "злити" воду, трохи підтягнути м'язи, але кардинально образ людини за один місяць не зміниться. У результаті людина розчаровується у фітнесі. І тренеру з такими клієнтами важко працювати. 

Коли нехтують правильним харчуванням та пропускають тренування.

У мене були клієнти, які вважали, що тренування – це "дозвіл" переїсти шкідливого. Але кількість калорій, які людина наїдає після залу, все одно перевищує кількість скинутих.

А ще засмучує, коли є програма, а тренування час від часу ігнорують. Ми всі люди, у кожного є проблеми. Нормально час від часу пропускати заняття. Тоді варто мати й реалістичні очікування від занять. Але винним потім знову залишається тренер.

До мене приходять та питають: "Чому я не скидаю вагу?". У цей момент дуже хочеться попросити клієнтів про чесність. 

Якщо у вас фінансові проблеми, завжди можна якось домовитися. Не варто полишати тренування та просто зникати.

Коли тренера вважають доповненням до тренажера.

Не варто вважати, що тренер – ходяча інструкція до тренажера. Ми працюємо з проблемами людей, дослухаємось, у багатьох з нас є відповідна освіта. Говоріть з нами. Не мовчіть.

Якщо вам важко чи не комфортно робити якусь вправу – озвучте. Без співробітництва та адекватної комунікації можна швидко вигоріти та не досягти тих результатів, на які ви здатні. 

Наталія Бушковська, для LIGA.Life