Зміст:
  1. ETNODIM
  2. FOBERINI
  3. ZERNO
  4. 2KOLYORY

Росія недогледіла очевидної невигоди для себе – коли почалася велика війна, сплеск цікавості до всього українського збільшився у рази, зазначає бренд українського вишитого одягу FOBERINI.

У День вишиванки, який цьогоріч відзначають 19 травня, LIGA.Life розповідає про те, як виробники вишиванок – ETNODIM, FOBERINI, 2KOLYORY, ЗЕРНО – втрималися на плаву після 24 лютого і збільшили замовлення на закордон. 

Цікавий факт: Вишиванку Etnodim із піксельним орнаментом дубового листя Velych одягнув цьогоріч на свято Володимир Зеленський. На сайті бренду вказано, що вишиванка коштує 3200 грн, однак зараз її немає в наявності.

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Володимир Зеленський у День вишиванки 2022, скриншот із відео
День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Вишиванка Etnodim

ETNODIM

У час, коли бізнеси в Україні вимушено скорочували працівників, Етнодім найняв кількох нових, розповідає засновник бренду Андрій Черуха.

Усе – завдяки закордонним замовникам. Клієнти на внутрішньому ринку після 24 лютого займали 5%, решту бренд мав за кордоном.

Після 24 лютого команда Етнодому повністю переїхала з Києва до Львова. Там знайшли майстерню, частина працівників якої долучилася до їхнього робочого процесу, і відкрили шоурум.

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Джерело: ETNODIM

Врятували бізнес замовлення з-за кордону, зазначає Андрій. Це давало змогу і платити зарплати, і волонтерити.

"Якби не було продажів – не було би зарплати, не могли б готувати нові колекції. Також ми збирали і передали своїх майже 600 000 грн до благодійних фондів і 500 000 від іноземних та українських громадян, які під час купівлі донатять додатково по 100-1000 грн. Гроші пішли у Повернись живим, Фонд Притули і полку Азов", – ділиться він.

Декілька тижнів тому команда повернулася до Києва і продовжила роботу, як і до 24 лютого. 

Динаміка щодо клієнтів дуже змінилася. Якщо до великої війни співвідношення покупців з України і з-за кордону було 90% – 10%, зараз це 50% – 50%.

"Більшість замовляють з українськими іменами і прізвищами, але є 20-30% з іноземними, які переписуються тільки англійською. Можливо, це теж українці, але вже у третьому коліні. Ми не запитуємо, чи вони українці", – сміється Андрій.

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Фото: ETNODIM

За прибутком уже майже наздогнали весну минулого року.

"Взимку у нас погані продажі. Сезон – весна, особливо травень, бо День вишиванки, найпопулярніший місяць в усі попередні роки. Тому в порівнянні з зимою і після 24 лютого продажі зросли, але у порівнянні з минулим роком – майже наздогнали", – пояснює він.

Наразі є проблеми з матеріалами: основна тканина робіт Етнодому – льон, який вони купували в Білорусі.

"А сьогодні немає і можливості, і бажання купувати там, тому шукаємо в Європі, Туреччині тканини, скуповуємо все, що можемо знайти. Є думка виготовляти самим", – ділиться Андрій.

Етнодім уже планує майбутні колекції. З нового – сорочка, присвячена цій війні.

"Вона присвячена містам України, які на сьогодні вже стали героями. Поки не у продажу, буде десь за тиждень", – пояснює Андрій.

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Фото: ETNODIM
День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Джерело: ETNODIM

Основний фокус наразі спрямовують на закордон. 

"Ми вимкнули всі рекламні комунікації, спрямовані на Україну, бо зараз не супер на часі просити людей, щоб вони витрачали гроші на наш товар, ніхто не знає, що буде завтра. Але тільки-но буде спокійніше і зрозуміліше, що далі – продовжимо вести комунікацію і на клієнтів в Україні", – пояснює Андрій.

Ціни на вишиванки: 

  • Чоловіча сорочка – 2 200 – 3 800 грн
  • Жіноча сорочка – 2 600 – 7 800 грн
  • Жіноча сукня – 2 600 – 8 600 грн.

FOBERINI

Фоберіні з Києва не виїжджали. В офісі облаштували волонтерський хаб – збирали речі для військових і постраждалих від війни.  

А найперші кілька тижнів великої війни працювали віддалено, замовлення надсилали за кордон під звуки сирен.

"У перші тижні війни приблизно 60-70% продажів були саме серед іноземців. Зараз це більше українці, що проживають за кордоном", – пояснюють у компанії.

Об’єми продажів, кажуть, зросли удвічі-утричі. Водночас штат скоротився у перші місяці сам собою, бо більшість персоналу виїхала за кордон або у віддалені точки країни. Хтось уже повернувся, хтось ще ні. 

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Джерело: FOBERINI

Тому Фоберіні збирає нову команду, поки чекає на повернення решти. Кажуть, приходять і люди, які працювали у брендах-конкурентах, тож напрямок їм знайомий і професіоналізм відповідний.

Наразі є труднощі із закупівлею тканин та ниток, але питання намагаються оперативно вирішити, щоб не уповільнювати темпи. 

Завдяки активним продажам Фоберіні змогли запустити лімітовану лінійку суконь та блузок у блакитно-жовтих кольорах на базі вже наявного дизайну. 

У компанії виявили цікаву тенденцію – деякі їхні покупці обирають вишиванку на подарунок тим, хто допоміг їм у скрутні часи на початку війни. 

Ціни на вишиванки: 

  • Чоловіча сорочка – від 6 500 грн до 8 200 грн
  • Жіноча сорочка – 7 200 – 11 600 грн
  • Жіноча сукня – 11 500 грн до 19 700 грн 

ZERNO

Колекція патріотичних футболок, яку випустило ZERNO у перші чотири дні після вторгнення Росії, стала рятувальним жилетом для їхнього бізнесу.

"Ми самі дивуємося, як могли у такому стані 28 лютого запустити нову колекцію з новими принтами", – пригадує Христя Патик, засновниця бренду ZERNO.

Попри те, що команда виїхала з Києва, їм вдалося знайти підрядника у Львові, який закуповував футболки в Польщі, а дизайнер компанії оперативно розробила ескізи з "Русским кораблем", Зміїним островом. 28 лютого у соцмережах уже показали, який вигляд матимуть футболки. 

"Вижили, дякуючи цим футболкам. Багато покупок було з Європи, Америки, Канади і у форматі фандрейзингу ми одразу почали надсилати гроші для ЗСУ, військові госпіталі, на потреби людей, які опинилися у скруті. На підтримку своєї команди", – пригадує Христя.

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Фото: з фейсбук-сторінки бренду ZERNO

Продажі одягу з елементами вишивки на початку в рази зменшились. Та потроху відновлюються. Нині співвідношення клієнтів в Україні та за кордоном – 50% – 50%, хоч раніше було 80 до 20.

"Минулого тижня ще продали копію автентичного пальта, яке, здавалося, вже не до сезону, але клієнт придбав для когось із родичів чи друзів у Америці", – розповідає Христя.

Закордонні клієнти замовляли, щоб підтримати. Багато хто спочатку оплатив замовлення, щоб на ці кошти влітку обирати собі товар. "Це довіра, дуже приємно", – ділиться засновниця бренду.

Команду вдалося зберегти у повному складі, утім, довелося перекроїти роботу – між собою і з партнерами, з якими працювали. Наприклад, кравчині у перші два місяці війни працювали менеджерками з продажу. 

"Перепрофілювали людей на роботу з інтернет-магазинами, замовниками, діаспорою", – розповідає засновниця. Додали ще одного менеджера з продажу. І зробили у Львові пункт логістики, який вже розширюється до кількох працівників.

Відновили продаж одягу. Випустили нову колекцію, виставити обіцяють цього тижня. 

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Фото: ЗЕРНО

Наразі Христя бачить позитивну тенденцію щодо експорту завдяки підвищеній увазі до України у світі. Команда вже готує нові презентації за кордоном: у планах виїзд до Польщі, Бельгії, Чехії.

"Нас багато запрошують і практично все літо вже розписане. Ми тепер можемо робити свою роботу значно масштабніше", – додає засновниця бренду.

Ціни на сорочки: 

  • Чоловіча сорочка – 1 800 грн
  • Жіноча сорочка – 2 000 – 3 600 грн
  • Жіноча сукня -  3 900 – 8 900 грн

 

2KOLYORY

Порівняно з попередніми брендами, 2KOLYORY зупинили роботу з початком великої війни. 

Виробництво та шоурум компанії – у Києві. Усі члени команди у перші дні виїхали зі столиці. Із собою не вивезли нічого, розповідає співзасновниця бренду Оксана Коваленко. 

"Практично два місяці у нас був простій. Ми нічого не заробляли, не продавали, хоча намагалися дівчатам виплатити зарплату", – пригадує вона.

Паралельно Оксана з чоловіком Ігорем організували на заході України у форматі аутсорсу пошиття "плитоносок" та "розвантажок", які роздавали військовим та тероборонівцям.

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Фото: з фейсбук-сторінки бренду 2KOLYORY

"Ми знаходили матеріали, кошти, а фабрика виконувала замовлення. Досвід у швейній індустрії допоміг оперативно і якісно налагодити роботу", – пригадує Оксана. 

Після Великодня команда повернулася до Києва і відразу відновила роботу.

"За ці два місяці у нас були тисячі запитів і від українців з-за кордону, і від іноземців, і від українців, які тут були", – розповідає Оксана.

Попит на їхню продукцію, каже, зріс навіть у порівнянні з минулим роком.

Побільшало й замовлень з-за кордону, багато від українців, які виїхали.

"Збільшився попит і на Амазоні.

Є й такі, які пишуть: "Ми знаємо, що у вас така ситуація, хочемо допомогти і замовити вишиванку". Приємно", – ділиться вона.

Якщо до великої війни співвідношення клієнтів в Україні і за кордоном було 70% – 30%, то зараз це 50% – 50%, каже Оксана. Замовлення прямують найчастіше у Польщу, Балтійські країни. Також до Норвегії, Італії, Франції, Греції, Австралії. Були Канада, США.

 Роботи у команди побільшало. До того ж одна з шести швачок не повернулася. 

"Ми взяли двох нових і, можливо, ще будемо брати, бо є запит", – додає Оксана.

Однак команді ще слід вирішити питання з тканинами та фурнітурою. Тканину купували в Білорусі, зараз принципово не будуть. Тому шукають європейські аналоги за ціною та якістю: "Є в Литві непогані виробники. Знайти можна, можливо, буде трохи дорожче", – додає Оксана. А в Одесі бренд купував дрібну фурнітуру. Вона – закінчується. 

Загалом, фінансові збитки через війну компанія не рахувала, та вже планує розширюватися на закордон. "Пропозиції надходять. І від українців, які проживали за кордоном раніше, і від іноземців, які хочуть в асортимент свого бізнесу додати елементи чогось традиційного з України", – зазначає Оксана.

Вона вірить, що попит на вишиванки ще буде актуальним: "Ми беремо тільки українські орнаменти, намагаємось осучаснити, додати кольорів, зробити трендові деталі. Але залишити цінність – орнаменти, візерунки". 

День вишиванки 2022. Як Росія збільшила попит на українське за кордоном – досвід брендів
Фото: 2KOLYORY

За роки роботи, каже Оксана, помітила дві цікаві тенденції: 

  1. Люди прагнуть вбратися у традиційне на сімейні свята, весілля, христини, адже ці речі асоціюються з вишивкою.

  2. Дедалі частіше наші люди хочуть заявили у світі, що вони з України. 

"Українець, коли виїжджає за кордон, свідомо бере з собою вишиванку, це ідентифікація. Якщо раніше було "Are you from Russia?" і багато хто мовчки кивав головою, то після 2014 року стався перелом на "Ні – я українець". І цей попит, що зараз – теж про це", – додає вона. 

І каже, що є ще одна причина популярності вишиванки – українці готуються до перемоги. Наші клієнти кажуть: "Ми готові чекати, скільки треба, але до перемоги потрібна вишиванка". 

Ціни на вишиванки: 

  • Чоловіча сорочка – 2 200 – 2 500 грн
  • Жіноча сорочка – 2 300 – 3 500 грн
  • Жіноча сукня – 3 500- 8 200 грн.