Зміст:
  1. Domino's Pizza
    1. Fozzy Group
  2. Молокія

24 лютого зранку, коли в низці міст України прогриміли вибухи, надворі одразу утворилися черги: в магазині, аптеки, до банкоматів. 

Хтось у той ранок вже не вийшов на роботу. А деякі вийшли, продавали стривоженим містянам продукти, каву чи свіжу випічку і продовжують це робити далі, пристосувавшись уже до нової реальності.

LIGA.Life розпитала компанії Fozzy Group – Молокія та Домінос – про те, як вони працюють в умовах війни, як допомагають захисникам і чи потрібна їм самим допомога.

Ми залюбки поповнюватимемо цей список у наступних текстах. Хочемо розповісти про компанії, для яких клієнт – це не про гроші. Розповісти про бізнес, який показав своє людське обличчя. Знаєте таких – пишіть нам у коментарях. 

Domino's Pizza

Мережа піцерій з першого дня вторгнення волонтерить – їжею, яка була в закладах, годує ЗСУ, тероборону, лікарів, журналістів і цивільних, які просять про допомогу.

Ті, що годують. Домінос, Сільпо, Молокія. Як бізнеси працюють і допомагають в умовах війни
Фото, надані піцерією Домінос
Ті, що годують. Домінос, Сільпо, Молокія. Як бізнеси працюють і допомагають в умовах війни
Фото, надані піцерією Домінос

Єдиний нюанс – забирати замовлення потрібно самому, доставлення не працює.

Готують з того, що залишилося в холодильниках і що вдалося врятувати зі складів з-під Броварів.

"Щодня ми координуємось, на яких піцеріях є ще залишки продуктів. Вони всі в холодильниках, усі придатні, все нормально. Ми дивимось, яке у нас тісто ще є і що ми можемо віддати. Готуємо піци, крила, стріпси, солодке, віддаємо воду, колу, все, що маємо в холодильнику", – розповів Андрій, який приймає замовлення.

Ті, що годують. Домінос, Сільпо, Молокія. Як бізнеси працюють і допомагають в умовах війни
Фото, надані піцерією Домінос

Після початку вторгнення довго не чекали – одразу взялися думати, що і як робити.

"Перший день, коли 24-го бахнуло, ми зібрались, де хто є, в кого ключі тощо. Зробили переклик, спланували графік — і погнали. Щоранку, щовечора ми координуємось і весь день буквально на зв’язку", – запевняє Андрій.

Контакти для замовлення по Києву розмістили у своїх соцмережах.

"Насамперед для тих, хто зараз зайнятий. Але й люди з інвалідністю чи літні звертаються. Мені дзвонили, казали: "Вот я старушка, я не могу", кажу: "Знайдіть лише, хто зможе доставити", – розповідає Андрій.

Та продукти з часом закінчаться, що далі робитимуть – поки не знають.

"Ми дуже переймаємось тим, що скоро в нас закінчаться продукти й ми вимушені будемо зачинитися, бо в нас специфічне тісто, виготовлене за нашими фірмовими рецептами. Далі будемо дивитися, щось вирішувати. У нас немає жодного стратегічного плану. Просто допомагаємо людям", – пояснює Андрій.

Щоденно з піцерій Домінос відправляють близько 5000 піц, 50-100 кг готової курятини. А скільки напоїв – не рахують, додає Андрій.

Ті, що годують. Домінос, Сільпо, Молокія. Як бізнеси працюють і допомагають в умовах війни
Фото, надані піцерією Домінос

На запитання, чи потрібна їм самим якась допомога, каже: поки справляються самі.

Fozzy Group

Майже 90% магазинів мережі (Сільпо, Фора, Thrash!ТРАШ, гіпермаркети Fozzy та аптеки Біла ромашка) продовжують працювати у всій Україні. Крім місць ведення активних бойових дій.

Графік підлаштували під комендантську годину.

Та ситуація, кажуть, може швидко змінюватися, тому щогодини роблять оновлення щодо роботи всіх супермаркетів.

Запасів продуктів на складах поки достатньо, запевняють у компанії.

Але є затримки в доставленні товарів через проблеми на дорогах. Особливо в районах, які активно атакують окупанти.

Щодо асортименту товарів – купують усе: і товари довгого зберігання (крупи, консерви), і свіжі овочі, фрукти, м’ясо, рибу, молоко, шоколад.

Майже кожен супермаркет пече власний хліб. Тому намагаються покривати потреби у хлібі власним виробництвом. Загалом, кажуть, мало звернень на відсутність хлібу.

Також товари відвантажують для армії, тероборони, лікарень, дитячих притулків. Роблять це і на складах, і в магазинах.

Кажуть, не вистачає вільних рук, тому продовжують шукати волонтерів. Особливо потрібні фасувальники, комплектувальники, вантажники, водії в логістичні центри.

Ті, хто хоче допомогти, може звернутися у найближчий магазин та запитати, чи є потреба.

"Також ми продовжуємо шукати шляхи сполучення між нашими складами та супермаркетами. Все непросто, але днями й ночами тисячі наших працівників над цим працюють", – додали в Fozzy Group.

Молокія

Український виробник молочної продукції допомагає військовим частинам, пологовим та дитячим будинкам, лікарням та шпиталям, блокпостам та волонтерам.

За шість днів вторгнення доставили та роздали 50 тонн продукції, розповіли в компанії.

Та вони просять про допомогу: 

"Потрібні два авто "20-тонні", або ще їх називають "33-палетні" для доставлення пакувальних матеріалів із Дніпра. Це пакування для молочних продуктів, які дуже потрібні населенню. Маршрут: Дніпро — Київ.