Зміст:
  1. "Жодних дзвінків родичам в Україні"
  2. Що робити, якщо дитину викрали й вивезли у Росію?
  3. Навіщо Росії всиновлювати українських дітей
  4. Чи можуть в Росії всиновлювати українських дітей
  5. Чи має Україна перелік вивезених дітей?
  6. Дітей лякають, щоб вони не прагнули повернутися в Україну
  7. Росія уже вивозила так наших дітей у 2014 році. Що з ними тепер
  8. Досвід інших країн у таких ситуаціях
  9. Як покарати Росію

Двох дітей з Маріуполя – 10-річного Іллю Матвієнка та 12-річну Кіру Обедінську – вдалося повернути в Україну, після того як окупанти примусово вивезли дітей до ОРДЛО та Росії. Зараз діти – в київській лікарні "Охматдит".

Геноцид дітей України: для чого Росія їх вивозить, чому всиновлює, які шанси їх повернути
Ілля Матвієнко. Фото зі сторінки лікарні "Охматдит" у Фейсбуці
Геноцид дітей України: для чого Росія їх вивозить, чому всиновлює, які шанси їх повернути
Кіра Обедінська, фото зі сторінки лікарні "Охматдит" у Фейсбуці

За інформацією уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, понад 160 000 українських дітей примусово вивезли до Росії або в ОРДЛО. З них понад 2000 – діти-сироти. 

У російських ЗМІ вже повідомляють про перші випадки "тимчасової опіки" над українськими дітьми. 

Пояснюємо, чому це геноцид українського народу, та як Україна бореться за своїх дітей, адже Росія вже вивозила наших малюків на початку війни у 2014 році.

ДОВІДКА (Стаття ІІ "Конвенції щодо запобігання і покарання злочину геноциду" ООН): 

Геноцид – цілеспрямовані дії з метою повного або часткового знищення груп населення чи народів. До таких дій належать:

  • вбивство членів цієї групи;

  • нанесення тяжких тілесних або психічних ушкоджень членам такої групи;

  • створення членам групи умов, які розраховані на повне чи часткове її знищення;

  • унеможливлення народження дітей в середовищі групи;

  • насильницька передача дітей цієї групи іншій групі.

"Жодних дзвінків родичам в Україні"

За інформацією уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, до підмосковної Апрелівки привезли 27 українських дітей-сиріт. Їх передали під тимчасову опіку до десяти місцевих родин. Раніше український обмудсмен Людмила Денісова повідомляла про вивезення до російського Володимира з території Донецької та Луганської областей групи українських підлітків 14-15 років, батьків яких начебто вбили під час війни, а родичів заборонили шукати.

LIGA.net поговорила з волонтеркою Юлею з Росії (прізвище та місто не вказуємо з міркувань безпеки). В її місті, розповідає, зараз перебувають тисячі жителів з Донецької області, яких примусово вивезли з України. Юля каже, що також зіштовхнулася із забороною волонтерам допомагати дітям контактувати з їхніми батьками чи родичами, які залишилися в Україні. 

Серед дітей – більшість із батьками, але є й ті, кого привезли самих.

"У нас є дівчинка, у якої померла мама під час обстрілів в рідному місті. Є тітка, яка зараз в Україні, в безпечній області. Дівчинка розповіла, що у них хороші стосунки, їй треба зателефонувати, й тітка заради неї приїде хоч на край світу. Наша "головна" заборонила: "Мені сказали, що вона – сирота! Жодних дзвінків!" Але ми знайшли цю жінку через соцмережі, пояснили, що дитина жива. Хвилюємося тільки, щоб малу не забрали на всиновлення "під шумок", – розповідає Юлія.

Що робити, якщо дитину викрали й вивезли у Росію?

У таких випадках експерти радять родичам не мовчати. Про подібні випадки варто заявляти якомога гучніше. Окрім публічних заяв у медіа, важливо також звернутися до поліції та оформити заяву про зникнення дитини. Протягом 24 год за фактом зникнення дитини поліція зобов’язана внести дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

Також слід звернутися до:

  • українського омбудсмена з прав людини;
  • Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН. Але, за словами юристки Катерини Рашевської, є загроза, що українці можуть масово закидати листами міжнародну організацію і вона не встигатиме реагувати на всі запити. Отже, результат буде не таким якісним, як хотілося б. До речі, звернутися до Центрального агентства з розшуку МКЧХ зобов'язана і сама Росія як сторона в конфлікті, яка здійснює переміщення населення, надавши повну інформацію про вивезених дітей: від віку до кольору очей (ст. 78 Додаткового протоколу І до Женевських конвенцій).

Росія вивозить дітей з України не тільки для тиску на українську владу, але й заради своєї пропаганди, каже LIGA.Life уповноважена Верховної Ради України з прав людини у 2012-2018 роках Валерія Лутковська.

"Їм важливо показати картинку для своїх. Мовляв, дивіться, Україна не піклується про своїх. А діти – найважливіше для України. Росія не дає зробити гуманітарні коридори, щоб вивезти дітей на безпечну підконтрольну Україні територію. Це цинічна позиція – з одного боку, вони кричать: "Україна не піклується про своїх дітей", з іншого – російська армія обстрілює цих дітей, не дає нам їх вивезти, а потім "геройствує" у своїх ЗМІ", – каже Лутковська. 

"Значна частина росіян сприймає ідею всиновити українських дітей як велику доблесть – вони врятували цих дітей з-під бомбардувань, вирвали малечу з "лап нацистів", - каже політолог Олег Саакян.

І додає: "Частину цих дітей усиновлюватимуть з благих намірів. Частина, можливо, братиме їх, щоб взяти участь у державних програмах".

ДОВІДКА. За інформацією Міністерства праці та соцзахисту Росії, згідно з різними законодавчими документами, росіяни можуть отримати таку допомогу:

  1. одноразову допомогу у разі передачі дитини до прийомної сім'ї;

  2. щомісяця є:

  • виплати на утримання дітей у прийомній сім'ї;

  • компенсація комуналки та користування телефоном; 

  • виплата дітям-сиротам; 

  • винагорода прийомним батькам. 

Але матеріальну допомогу прийомній сім'ї, регулярність і суму якої визначають регіони.

Водночас, у російських пабліках шириться інформація про те, що в Україні дітей не хочуть всиновлювати. Але насправді – це неможливо під час війни. 

Чи можуть в Росії всиновлювати українських дітей

Під час бойових дій процедура всиновлення не працює – ані в Україні, ані за кордоном, нагадує голова правління Української мережі за права дитини Дар'я Касьянова.

До того ж, якщо батьків убили й ще немає змоги отримати свідоцтво про їхню смерть, дитина не може отримати статус сироти, є складнощі з оформленням опіки над нею, додає радниця-уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук. Розбір про всиновлення та опіку дітей під час війни в Україні читайте тут.

"У Росію вивезли дітей, які втратили батьків, але у них є родичі. Тому, коли там кажуть, що ці діти — сироти, яких планують всиновлювати, то це абсурд", – каже Касьянова.

Експертка додає, що їй відомі випадки, коли вивозили дітей і з прийомних родин, і з дитбудинків. Але не всі діти, які є в цих закладах, сироти

У несиріт є офіційно родич/опікун. Вона додає: можна заявляти що завгодно, але є Конвенція з прав дитини, вимоги Міжнародного гуманітарного права, які не дозволяють такого всиновлення. 

Без дозволу компетентного органу України, громадяни Росії не можуть всиновлювати українських дітей, пояснює Герасимчук: "Відповідно до ст. 21 Конвенції ООН про права дитини, яка ратифікована Росією, передбачено, що держави-учасниці, які визнають або дозволяють існування системи усиновлення, забезпечують, щоб усиновлення дитини здійснювалося виключно з дозволу компетентного органу". 

За вимогами Сімейного кодексу України, усиновлення іноземними громадянами дітей-громадян України має відбуватися за згодою Національної соціальної сервісної служби України. Наразі, за словами Герасимчук, жодних документів щодо усиновлення дітей до цієї служби не надходило і погоджувати всиновлення дітей-громадян України росіянами тут не збираються.

Російське законодавство теж забороняє всиновлювати українських дітей-громадян України, розповідає директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник Павло Лисянський: "Це стосується навіть дітей з паспортами так званої "ЛДНР", попри те що Росія визнає "незалежність" цих територій. У лютому, за тиждень до повномасштабного вторгнення, в ОРДЛО відбувалась "евакуація". Вони зробили картинку для своїх пропагандистів, що дітей вбивають, тому вони звідти їдуть та їх потрібно захищати. А насправді примусово вивезли дітей-сиріт до Росії. І через те, що у цих дітей були російські паспорти, їх уже всиновили.

"В ОРДЛО відбувається глобальна паспортизація. Головне, щоб потім кількість прописати – стільки людей захотіли стати росіянами", – розповідає Лисянський.

У березні, за інформацією російського видання "Интерфакс" Володимир Путін заявив про необхідність змінити законодавство так, щоб росіяни змогли "усиновлювати сиріт із Донбасу, у яких немає російського громадянства". 

6 квітня секретар генради Єдиної Росії Андрій Турчак провів нараду щодо "влаштування дітей-сиріт з Донбасу в російські прийомні родини", повідомляють "Известия". В ОРДЛО "влада" заявила, що буде "займатися синхронізацією законодавства з Росією".

Уповноважена президента Росії з прав дітей Марія Львова-Бєлова в російських ЗМІ заявляла, що з України вже приїхали "1090 дітей-сиріт". Сформовано реєстр "з тих, у кого є документи".

За словами Дар'ї Герасимчук, Україна звернулася в усі міжнародні організації, дотичні до захисту прав дітей, і попросила посилено наглядати за цією проблемою.

Чи має Україна перелік вивезених дітей?

В Україні є свій перелік дітей, яких вивезли, але він не остаточний, каже Дар'я Касьянова.

Родичі повідомляють в поліцію про розшук дітей, самі вивезені діти знаходять можливість зв’язатися з батьками – телефонують або у соцмережах виходять на зв’язок. 

"До Української мережі за права дитини зверталися прийомні батьки, які розповідали, що малеча була в Маріуполі, а потім зв’язок втратили. Уся ця інформація збирається, обробляється. Зараз для України важливо ідентифікувати цих дітей та знайти їх, пояснює Касьянова:

"Діти включені у переговорний процес, щоб їх міняли, повертали – така робота вже ведеться". 

Утім, Україна може втратити цих дітей. Бо у разі всиновлення дітям можуть змінити прізвища, ім'я та по батькові, що дуже ускладнить їхній пошук.

Дітей лякають, щоб вони не прагнули повернутися в Україну

За словами волонтерки Юлії з Росії, деякі українські підлітки та дорослі обговорюють можливість повернення в Україну. Але їх уже "залякують", що в Україні вони нікому не потрібні. 

LIGA.Life отримала відповіді від профільних структур, щоб зруйнувати чергові пропагандистські маніпуляції.

Є можливість дістатися до Європи, але немає документів. Чи пропустять українські прикордонники?

У Державній прикордонній службі України зазначають, що жоден громадянин України за будь-яких обставин не може бути обмежений у праві в'їзду в Україну, навіть якщо перетинатимуть кордон без належних паспортних документів. 

Дитині видали російський паспорт, як тепер повертатися в Україну?

"Україна, відповідно до закону про тимчасово окуповані території, не визнає насильно нав’язане громадянство РФ. Те, що в Росії видали цим дітям паспорт, не позбавляє їх українського громадянства. Якщо діти були народжені на території ОРДЛО, їм видали "папірці" – типу свідоцтва, але їх ніхто і ніколи не визнавав", – пояснює юристка Катерина Рашевська.

Вивезли до РФ проти власної волі. Хто допоможе в Росії?

"Будь-які громадяни України, які є на території Росії та мають бажання виїхати з РФ, але не мають документів для цього, повинні звернутися до найближчого українського посольства у цій державі. Зараз МЗС посилило консульські підрозділи в цих посольствах", – пояснили LIGA.Life в МЗС.

Раніше Людмила Денісова нагадала, що українці можуть дістатися до України та країн в Європі, скориставшися пунктом пропуску через кордон Росії у місті Нарва (Естонія). 

Контакти посольств і консульств в Росії. Збережіть собі.

Росія уже вивозила так наших дітей у 2014 році. Що з ними тепер

У 2014 році Росія вже вивозила дітей з українських територій. Був проєкт "Поїзд надії", коли з Москви в різні регіони Росії відправляли потяг з охочими усиновити дитину, заїжджав він і в анексований Крим – у Севастополь і Сімферополь, згадує Лутковська. 

Вона також додає, після окупації Луганська та Донецька звідти примусово "евакуйовували" дитбудинки. Щоправда, тоді ці питання можна було вирішити дипломатично – взаємодією з консульством України в Ростові-на-Дону та тодішньою уповноваженою з прав людини в Росії Еллою Памфіловою.

Була група дітей з невралгічними розладами в будинку дитини, пригадує Лутковська. Їх на необладнаних автобусах без лікарів забрали та вивезли в Росію. Але там зупинилися в Донецьку, в Ростовській області: "Через спеку та відсутність нормальних умов їх би просто не довезли. Допоміг головний лікар цього Донецька, він заявив, що далі везти цих дітей неможливо, це загрожує їхньому життю. І ми тоді приїхали зі спеціалістами, швидкими та повернули наших дітей".

У 2020 році представниця уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань дотримання прав дитини Аксана Філіпішина заявила: 12 червня 2014 року озброєні люди незаконно вивезли через пункт пропуску Довжанський 16 дітей Сніжнянського дитбудинку Донецької області. 

За словами Філіпішиної, 26 липня 2014 року – 61 дитину з будинку дитини Луганська намагалися перевезти на територію Росії, наступного дня дітей повернули в Україну. 

8 серпня стало відомо, що 8 українських дітей від 8 місяців до 2 років, які були на стаціонарному лікуванні в одній з лікарень Луганська, примусово вивезли через пункт перетину Ізварине Луганської області на територію Ростовської області. 

"Загалом усіх маленьких українців зі статусами дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які на початку літа 2014 року були в інтернатах Донецької та Луганської областей, вивезли на підконтрольну Україні територію, а дітей, яких незаконно вивезли до Росії, повернули", – цитувало Філіпішину видання "День". 

Такі дії РФ стали підставою для подачі Україною заяви до Європейського суду з прав людини проти Росії. Поки цю заяву досі не розглянути в Європейському суді. 

Досвід інших країн у таких ситуаціях

На думку правозахисника Павла Лисянського, в Україні потрібно створити спеціальну профільну структуру, яка займалася б питанням повернення дітей. Успішний досвід у розв'язанні таких питань має Ізраїль.

"Для вирішення проблем повернення на Батьківщину євреїв із СРСР та країн Східної Європи в Ізраілі було створено організацію "Натів", яка виконувала функції державного бюро Ізраїлю у зв'язках з євреями, що проживають в інших країнах. "Натів" працювала із правозахисниками інших країн та підпорядковувалася канцелярії уряду. Ізраіль свого часу навіть проводив спеціальні агітаційні компанії, щоб люди відмовлялися від радянського паспорта", – каже Павло Лисянський.

У Польщі також зацікавлені корінним населенням, тому там можна отримати "карту поляка", якщо є польське коріння, а потім за спрощеної процедури – польське громадянство.

Як покарати Росію

Наразі єдине, що може робити Україна в цій ситуації, – фіксувати порушення та звертатися до міжнародних організацій, каже юристка Катерина Рашевська.

А також додає, що покарання Росії буде розглядатися вже після завершення війни та перемоги України. 

Кваліфікувати Росії можуть одразу три міжнародні злочини – воєнний злочин, злочин проти людяності та геноцид. Детально про те, чи вдасться притягти до відповідальності Росію за всі скоєні в Україні злочини LIGA.net пояснювала у цьому матеріалі

Юристка Катерина Рашевська пояснює, що важливо буде довести, що Росія не здійснювала "евакуацію дітей":

"Ст. 49 Женевської конвенції, яка забороняє переміщення населення, має "виняток" – "випадки, коли існує військова необхідність", або "евакуація для надання меддопомоги". І тут ми будемо доводити, що ця "військова необхідність" була Росією створена, а відтак держава-агресор втратила право посилатися на будь-які "винятки" для виправдання своїх злочинних дій. Не можна створити самому собі підстави, задля того щоб потім користуватися відступом від обов’язкових зобов’язань".

Крім того, Росія не виконала дії, передбачені Женевською конвенцією (IV) та Додатковим протоколом (І). За словами Рашевської, країна-агресор мала кілька опцій: 

  • сприяти вивезенню дітей через вже окуповану територію в Україну, а не в Росію;

  • звернутися до України та евакуювати на територію, яка залишається під контролем України. Зробити гуманітарний коридор;

  • звернутися до третьої сторони – держави або міжнародної організації, наприклад Туреччини. Вивезти дітей за допомогою цієї держави в Україну;

  • вивезти на свою територію, але скласти на кожну дитину досьє – її фото, група крові, колір очей та волосся, усі родичі. Дані відомості мали бути негайно передані Центральному агентству у розшуку Міжнародного комітету Червоного Хреста, який би, своєю чергою, комунікував їх Україні. Мовляв, евакуювали з метою безпеки, ці діти зараз в Росії, готові співпрацювати з українськими правозахисниками, повертаємо дітей. 

Жоден з цих пунктів не було виконано. 

"Вище керівництво Російської Федерації – незалежно від того, чи буде кваліфіковано "геноцид" – за воєнний злочин та злочин проти людяності буде притягнуто до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді. За ст. 27 Римського статуту привілеї та імунітети високопосадовців не перешкоджають проведенню розслідування та ухваленню рішень щодо них. Там можна буде притягнути до відповідальності і Путіна, і Лаврова", – певна Катерина Рашевська.