Зміст:
  1. Бізнес на "стоп"
  2. Білизна для переселенок
  3. Пряме влучання снаряда 
  4. Памперси, дрони та машина
  5. Плани на закордонних клієнтів

Команда вже надіслала своєї білизни переселенкам на 500 000 грн. Частину виторгу бренд перераховує на ЗСУ, попри величезне падіння прибутку.

А в Instagram бренду, де понад 150 000 підписників, з кінця березня почали орієнтуватися на закордонних клієнтів: спочатку опис товару англійською, а під ним – українською.

Бізнес на "стоп"

До повномасштабного вторгнення РФ магазини Fox Lingerie працювали у трьох містах України – один у Харкові та по три у Києві та Львові. Будували магазин в Одесі

Але 24 лютого бізнес довелося поставити на "стоп". Засновниця бренду Юліана Гензель боялася за безпеку працівників.

"Я написала в робочому чаті: "Залишаємося вдома, на роботу не виходимо. Стежимо за ситуацією". Перший тиждень пройшов, як у незрозумілому сні. "Прокинулися" третього березня, коли зрозуміли, що треба хоч якось допомогти країні", – розповідає Юліана.

Перед 8 березня онлайн-магазин відновив роботу. Проте склад та виробництво залишились у Прилуках Чернігівської області. 4 березня на в’їзді в місто стояла колона російської техніки.

"Наші робітники були дуже налякані. Звичайно, ніхто не працював. Тому вирішили тимчасово закрити виробництво, а склад вивезти у Закарпатську область. Дорога була небезпечною, але евакуація пройшла успішно", – додає засновниця бренду.

Виробництво не працювало два місяці й відновило роботу лише у травні. За цей час бренд продавав те, що залишилося на складі.

Початок роботи був сповнений страху та невідомістю. Адже мереживна спідня білизна – не річ першої потреби на війні. За словами Юліани, у неї було постійне відчуття, що вони роблять те, що зараз людям не потрібно.

"Наприклад, у соцмережах до вторгнення був доволі відвертий контент, який відповідав асортименту. Ми запитували себе: "Як реагуватиме суспільство на світлини в спідньому під час війни?" Вирішили не ризикувати, тому публікували нейтральний контент – розкладки з товаром без моделей, фото в боді".

На початку квітня замовлення почали поступово рости. Юліана припускає, що це пов’язано з масовими переїздами на захід України. Оскільки українки їхали з маленьким набором одягу, у новому місті намагалися поповнити базовий гардероб. Так у соцмережах Fox Lingerie знову почали з’являтися фото білизни на моделях. 

"Звичайно, ми зіштовхнулися з хейтом, але мінімальним – декілька гнівних коментарів. Але ми – бренд білизни, що нам постити в соцмережах, окрім спіднього?" – додає Юліана.

Як білизна Fox Lingerie втратила 10 млн через війну, але одягає переселенок і донатить ЗСУ
Fox Lingerie. Фото надане брендом

Білизна для переселенок

Перш ніж відновити роботу онлайн-магазину, Юліана запитала партнера: "Чим бренд спідньої білизни може допомогти на війні?" Перша думка – допомога жінкам, які евакуювалися з мінімальним набором речей. У 2014 році засновниця бренду переживала подібну ситуацію, залишаючи рідний Луганськ: "Знаю, як це – втрачати дім. Кожна історія наших клієнток ніби повертала мене на вісім років назад".

На складі був запас спідньої білизни, який виділили для своєї ініціативи "Допомагаємо біженкам": безшовна білизна, лінійка тематичних трусиків, які залишилися після новорічних свят, окремі бюстгальтери та трусики.

Загалом у цю ініціативу вклали понад 500 000 грн.

Жінки мали заповнити форму, вказавши розмір білизни та координати Нової Пошти. Особливої перевірки на доброчесність не було. В Юліани не виникало думки, що під час війни хтось може скористатися без потреби такою ініціативою.

Деякі жінки вказували, що їм необхідний лише бюстгальтер або лише трусики. Проте були й випадки, коли в заявках вказували посилання на бажану, часто найдорожчу, білизну.

"Ініціатива не передбачала вибір кольору чи конкретного комплекту. Все обирали за можливостями бренду та розміром клієнток. Ми отримали 5000 заявок, 1500 комплектів вже розіслали", – додає Юліана.

Як білизна Fox Lingerie втратила 10 млн через війну, але одягає переселенок і донатить ЗСУ
Юліана Гензель. Фото з особистого архіву

Більшість клієнток писали подяки після отримання посилок і розповідали власні історії. Наприклад, під час евакуації з Бучі жінка зібрала за 3 хв тривожну валізку з речами для улюбленців та документи. Про білизну навіть не згадала. Вагітна з Гостомеля 15 днів просиділа в льосі під обстрілами. Втратила будинок, дві квартири, а з ними – всі речі. Багато жінок виїхали з дітьми, взявши все для них і нічого для себе.

"Проте були й ті, хто писав, що їм не сподобався колір чи модель білизни. Або скаржилися, що посилка не прийшла в фірмовій коробці. Та все це дрібниці у порівнянні з історіями, які ми отримали з гарячих точок. Читала і плакала".

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Fox Lingerie (@fox_lingerie)

Пряме влучання снаряда 

Згодом Юліана наважилася знову відкрити магазин у Львові – через переїзд переселенців попит різко зріс. Пізніше відкрили крамницю у Києві. У мережі ширилися чутки про зруйнований магазин у столиці. Проте Юліана спростовує їх: "Магазин в ТРЦ Lavina Mall не постраждав. Він не працював два місяці, бо ворожий снаряд влучив у будівлю торговельного центру".

А от магазин у Харкові практично зруйнований через пряме влучання снаряда. 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Fox Lingerie (@fox_lingerie)

Співробітник бренду зібрав уцілілий товар, однак речі вже не можна було продати – уламки залишили дрібні дірочки на білизні та боді.

У кожному магазині працювали четверо людей. Всього у штаті було 100 працівників. Частина перейшла в онлайн-магазин, 10% звільнилися за власним бажанням через переїзд за кордон.

Станом на середину травня до роботи повернулися лише три магазини бренду – у львівському ТРЦ Victoria Gardens, а також київських ТРЦ Respublika Park та Lavina Mall.

"Усі інші магазини у Львові та Києві поки закриті. Головна причина – слабкий попит. З березня до травня продажі зросли лише на 5%. А якщо порівнювати з довоєнним часом – зменшилися на 80%".

Зазвичай у квітні бренд відкривав сезон купальників, який закінчувався наприкінці серпня. Проте цього року доведеться переформатувати категорії товару, щоб перекрити продажі купальників. У планах – розширення лінійки домашнього одягу, створення категорії повсякденної гладкої білизни й білизни на вихід – топів, які можна носити влітку як альтернативу майкам та футболкам.

Бренд Fox Lingerie у цифрах:

  • кількість магазинів до війни – 7;

  • зараз працює – 3;

  • загальний збиток під час війни – понад 10 млн грн;

  • падіння прибутку після вторгнення – 80%;

  • збільшення продажів з березня до травня – в межах 5%;

  • зменшення штату – 10%.

Памперси, дрони та машина

Попри втрати бізнесу, Юліана з партнером вирішили частину прибутку з продажів білизни віддавати на потреби ЗСУ. Вони не визначали конкретного відсотка, а відштовхувалися від вартості речей, які передавали на передову.

"У нас багато знайомих пішли служити під час війни, тому ми запитували про їхні потреби й поступово реалізовували", – розповідає Юліана.

Першою покупкою стала машина, яка наприкінці березня поїхала на допомогу військовим на Чернігівщині. Згодом з’явився запит на декілька десятків рацій та сотні повербанків. Останньою посилкою став дрон.

На цьому бренд не зупинився. Дізнавшись про гуманітарну катастрофу в Чернігові та області, знайшли охочих допомогти в Словаччині, Німеччині та Польщі. Організувавши логістику та супровід, Юліана з партнером відправили в регіон два п’ятитонники з їжею, засобами гігієни, дитячим харчуванням, памперсами, фруктами та овочами.

Волонтерство бренду Fox Lingerie в цифрах:

  • сума власних інвестицій в ініціативу "Допомога біженкам" – понад 500 000 грн;

  • кількість заявок на отримання допомоги – 5000;

  • кількість відправлених посилок станом на середину травня – 1500;

  • вклад бізнесу в благодійність – приблизно 1 000 000 грн;

  • вклад в логістику та супровід гуманітарної допомогти – майже 200 000 грн.

"Наразі кількість охочих отримати білизну зменшилася. Гуманітарною допомогою ми не займаємось, оскільки Чернігівщину звільнили. Наш головний фокус – допомога військовим", – підсумовує Юліана.

Як білизна Fox Lingerie втратила 10 млн через війну, але одягає переселенок і донатить ЗСУ
Юліана Гензель з партнером та машиною для ЗСУ. Фото з особистого архіву

Плани на закордонних клієнтів

Юліана вірить: коли одні двері зачиняються, відкриваються інші, навіть на війні. Вона вдруге залишила дім. Проте в цей раз зробила це заради безпеки дитини.

"У 2014 році я різко подорослішала. Труднощі загартували. Тому коли з’явилися новини про можливе вторгнення, ми з партнером продумували плани. Але морально підготуватися до цього нереально", – каже засновниця бренду.

У планах Fox Lingerie – популяризація продукції за кордоном як товару Made in Ukraine. За словами Юліани, зараз світ підтримує Україну та її бізнес. Тому це можливість розширити кордони та розповісти про українських виробників на європейському, американському та навіть азійському ринках.

"У нас вже є партнери за кордоном. Наші франшизи працюють в США (Чикаго, Нью-Йорк), ОАЕ (Дубай), Казахстані (Алмати) та Азербайджані (Баку). Всі партнери вийшли на нас самотужки ще до (великої) війни. Після вторгнення до нас звернулись із пропозицією відкриття франшизи в Канаді (Торонто) і зараз шукаємо партнерів у Польщі (Варшаві). Виходити на закордонний ринок дуже важко. Потрібні час, стратегія, знання, злагоджена команда і головне – терпіння", – розповідає Юліана.

Під час війни кількість іноземних клієнтів не збільшилася. За словами власниці бренду, це нормально та очікувано: "Підкорення нових ринків – тривалий процес".

Продаж франшиз та розширення географії бренду – одна з головних цілей Fox Lingerie сьогодні. Також в планах – участь у міжнародних виставках та публікація у закордонній пресі. 

"Нам є чим здивувати іноземних споживачів. У нас якісна білизна, корсети та боді, власні лекала, трендовий дизайн та естетичне пакування. Ми працюємо над клієнтським сервісом. Бонус – безкоштовне доставлення від €149", – додає Юліана.