Як фейк про портрет Бандери зробив популярним Telegram-бот "Папка в пакєтє"
Фото з соцмереж

1 січня соцмережами ширився скриншот новини з російського сайту "Комсомольська правда": "Українські нацисти виклали на полі бою портрет Степана Бандери із трупів російських солдатів в день його народження". 

Як фейк про портрет Бандери зробив популярним Telegram-бот "Папка в пакєтє"
Фото: Facebook-сторінка ТФН

Проте новина, як і її скриншот, виявились фейком.

Як фейк про портрет Бандери зробив популярним Telegram-бот "Папка в пакєтє"
Фото: Facebook ТФН

Натомість користувачі соцмереж підхопили тренд. За допомогою Telegram-бота "Папка в пакєтє" створюють та поширюють у Facebook картинки з фразами, викладеними тілами російських солдатів.


LIGA.Life розпитали розробників бота про ідею його створення та віральність. Обидва чоловіки приховують свої імена задля особистої безпеки. Замість імен вказані ніки у Twitter – @Fishkillerua та @troianskii. 

Як з’явився бот "Папка в пакєтє"

"На початку літа хтось зробив у фотошопі картинку з тілами росіян на засніженому фоні. Ми з товаришем @troianskii побачили це та подумали, що було б круто зробити подібні стикери для Telegram або пензлі для фотошопу", – розповідає @Fishkillerua.

Згодом з’явилась ідея створити Telegram-бот. Адже це найпростіший спосіб у два кліки згенерувати картинку. 

7 жовтня у день народження Володимира Путіна розробники додали піщаний (літній) фон та можливість накласти на картинку рамку в стилі листівок з Viber. 

Як фейк про портрет Бандери зробив популярним Telegram-бот "Папка в пакєтє"
Фото згенеровано в боті "Папка в пакєтє"

Щоб зробити таку листівку, слід написати повідомлення боту, яке має починатися зі слова "педофіл". Далі слід вказати бажаний текст. 

За словами одного з розробників, це слово виникло через жарти у Twitter та відео YouTube-каналу "Телебачення Торонто" – "Чому Путін постійно цілує чужих дітей?".

Відео: YouTube-канал "Телебачення Торонто"

Віральність завдяки Бандері

Розробники не знають, хто автор портрета Бандери.

"Людина, яка це зробила, взяла наш фон, замазала вотермарку "t.me/no_father_bot" та використала фотошоп. Але ж ця ідея першочергово теж була не нашою", – пояснює iOS програміст @Fishkillerua.

Після поширення фейкових новини та портрету розробник написав у Telegram-канал "Перша приватна мемарня". Вони розмістили посилання на бот, що викликало "бум" на створення таких картинок. 

Як фейк про портрет Бандери зробив популярним Telegram-бот "Папка в пакєтє"
Фото: скриншот з

За першу добу ботом скористались 14 000 нових людей. Для порівняння: за перший місяць існування кількість користувачів досягла лише приблизно 2000.

"Наш бот – це некомерційний проєкт. Ми його не рекламували. Єдине – ми просимо користувачів донатити фонду "Повернись живим". На початку літа, коли ми створили бот, всі волонтерські рухи тільки починали свою діяльність, а "Повернись живим" був серед першопрохідців. Ми довіряємо команді Тараса Чмута", – додає @Fishkillerua.

В планах у розробників додати морський фон та розробити тематичні гіфки.

Читайте також: Валерій Залужний у Верховній Раді: як відоме фото модифікували у соцмережах