Фото зробив Christopher Occhicone.

Разом із чоловіком та випадковим перехожим Настя врятувала від вірної смерті 24 тварини – собак, кішок, хом'яка, хамелеона і навіть павука. Але подальша доля цих вихованців усе ще під питанням.

LIGA.Life поспілкувалася із зооволонтеркою Настею Тихою та Сніжаною Бугрик із благодійного фонду захисту тварин "Плюшка", щоб дізнатися про їхню історію.

 

Наважувалися довго, а потім за 15 хвилин пішли

 

До війни під опікою фонду "Плюшка" було 96 безпритульних тварин. Їх утримували не у притулках, а на перетримках у волонтерів.

"Це тварини з інвалідністю, які потребують особливих умов. Тому ми вважаємо за краще тримати їх у людей, які можуть дбати про них", – розповідає Сніжана.

Коли прийшла війна, багато волонтерів кинули свої перетримки та пішли. Але не Настя. Її батьки утримують розплідник, тому дівчина з дитинства вміє все: приймати пологи, зашивати рани, ставити крапельниці. Вона має початкову ветеринарну освіту, тому за останні три роки це вже стало її професією – вона допомагає хворим тваринам як спінальник.

Після початку бойових дій з чоловіком Настя опинилися в ізоляції в Ірпені, але продовжили дбати про цих тварин та допомагати іншим: підбирати котів та собак, покинутих господарями. Піти без них не могли, а з ними було надто ризиковано.

"Наважувалися довго, а потім просто за 15 хвилин зібралися та пішли. Хіба це героїзм? Вони – мої діти, мої зайчики. Як їх кинеш? У нас навіть думок про це не було", – розповідає Настя, яка не взяла жодних особистих речей, тільки ліки для тварин. 

Зазвичай дорога від будинку до мосту, який їм потрібно було перейти, щоб опинитися в безпеці, займала 15-20 хвилин, але з тваринами це тривало 3,5 години. Настя не приховує, що це було дуже складно. У дорозі вона зламала палець, а зараз у неї болить все тіло, бо її тягнула в різні боки купа собак.

"Собаки упиралися. Спершу намагалися втекти назад додому. Але у нас є одна собака – найбільша. Я її тримала, а вона їх вела. Дуже нею пишаюся. Інакше мені довелося б тягнути всіх самій", – каже дівчина.

Настя зізнається: злякатися вони навіть не встигли. Були надто зосереджені на собаках. На щастя, дорогою їм зголосився допомогти випадковий перехожий. Незнайомий хлопець сам виявив ініціативу. Він узяв на себе частину собак і візок із магазину, куди вони завантажили котів. Без нього на дорогу пішли б усі 5 годин.

 

Розплідник батьків у заручниках "кадирівців"

 

Вивезти всіх собак не вдалося. Дорогою вони втратили п'ятьох. Серед них – власний собака Насті, молодий бігль Зевс. Кілька місяців тому вона врятувала його з ринку чорного розведення, вилікувала і вирішила залишити собі.

Тепер Настя хоче ще раз повернутися до Ірпеня, щоб знайти його та вивезти тих, хто загубився.

"Ми обіцяли винагороду тому, хто його знайде. Він точно мав повернутися до її будинку, поки що ми не можемо туди потрапити. Шукаємо машину. Там лишився лише один сусід і той постійно п'є. З ним зв'язку фактично немає", – розповідає Сніжана.

У подібній ситуації зараз – безліч притулків для тварин у всій Київській області – згоріли, зруйновані або ізольовані від зовнішнього світу.

"У нас є ще один розплідник під Бучею, але нам невідома його доля. Найімовірніше, собаки загинули. Там було близько 50 тварин, але кінолога захопили у полон.

І там же, у Бабенцях, залишилися батьки Насті. У них розплідник. Там ще 20 собак та 7 цуценят. Батьки сидять без їжі, без води. Голодують третій день", – розповідає Сніжана.

Це село захопили "кадирівці", воно теж в ізоляції. Волонтери намагалися хоч би передати туди їжу.

Зверталися до військових. Наразі ні в кого не вийшло. Щоб вивезти хворих тварин, потрібен транспорт та клітки. На цьому історія порятунку собак не закінчилася. Наразі всіх їх розмістили в одному будинку на Софіївській Борщагівці, який не розрахований на таку кількість.

Разом з тим їм щодня телефонують із проханням взяти нових тварин. Але щоб звільнити для них місце, потрібно вивезти у безпечне місце цих – за кордон. Хворих українських тварин чекають притулки в Іспанії, Німеччині. Проте є проблема із транспортуванням. І паралельно починаються проблеми із кормом.

Собакам з інвалідністю потрібен спеціальний корм: "Вони завжди їли у нас Josera та Josera festival. Нині нагодували їх іншим, тому Настя зараз уже миє підлогу вже другу годину. Розумієте, про що я?" – пояснює волонтерка.

Крім того, вони думають не лише про своїх підопічних, а й хочуть допомагати іншим. Якщо для притулків намагаються надсилати корм, то звичайні люди часто навіть не мають змоги його купити.

Особливо пенсіонери, які не можуть зайти до інтернету, щоб подивитися, де працюють магазини. І особливо – піти туди.

"Мені щодня дзвонять такі люди та просять допомоги. Хоча б мішечок-два. Якщо буде корм – ми готові їм допомагати. Шукаємо того, хто погодиться розвозити корм, і готові це оплачувати", – розповідає Сніжана.

Нещодавно одна фура корму прийшла, але все вже розійшлося волонтерами. Тепер вони чекають, поки підвезуть ще щось з-за кордону. Купувати в Україні зараз нереально – потрійна ціна і немає нічого.

"Ми сидимо в одній маленькій кімнаті. Тут купа тварин. І у дворі купа тварин. І немає вже ні притулків, ні перетримок. Нічого. Тут є тяжко хворі собаки. Їх не повезеш просто так. Розміщувати їх реально ніде. Тільки вивозити. Потрібен вантажний транспорт. Потрібні клітки. Їх також немає. Зараз ми чекаємо на машину. Дай Боже, вона приїде".

Корисні адреси для тих, хто хоче допомогти тваринам:

Фонд захисту тварин "Плюшка"

Потребують допомоги з транспортом, клітками для транспортування тварин.

Telegram-канал "Рятуємо тварин"

Публікують прохання про допомогу, пропонують взяти тварин на перетримку у всій Україні.

Ветеринарна клініка "Асті" (Київ, Татарка)

Дбають про тварин, яких покинули чи принесли на перетримку господарі. Годують та лікують безоплатно за підтримки своїх друзів зі  США та Польщі.

Всеукраїнський рух захисту тварин UA Animals

Збирають гроші на закупівлю корму та допомогу притулкам та мініпритулкам. Публікують інформацію про актуальні потреби та допомогу тваринам.

ЗооПатруль (Київ)

Відкривають квартири із заблокованими тваринами.

Save Pets of Ukraine

Допомога притулкам та зооволонтерам

Група підтримки власників тварин України.

Надають ветеринарні, психологічні юридичні консультації.

Мапа зоомагазинів у Києві