Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
Фото: depositphotos.com

Так моя денна норма зросла з одного ранкового горнятка американо без молока до п’яти. Зранку кава допомагає прокинутись та збадьориться. Вдень – це частина спілкування з колегами. Після обіду мене також можна побачити з горнятком, тому що знову хочеться спати. Ввечері кава рідкісна гостя мого раціону, але якщо робочий процес затягнувся, то наша зустріч неминуча.

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я чітко пояснюється дія кофеїну. Так спочатку кава викликає викид дофаміну, серотоніну та ендорфінів — нейромедіаторів, що залучені у відчуттях задоволення, бадьорості чи радості. Далі кава блокує аденозинові рецептори в мозку, що "гальмують гальмування". 

Проте дія кофеїну невічна і невдовзі ми знову відчуваємо втому. У результаті йдемо за додатковою порцією кави. МОЗ рекомендує замінити ще одну чашку кави якісним сном. Та на жаль, іноді слово "сон" відправляється у категорію провалених дедлайнів. 

До чого призвело моє кавове зловживання? До звикання і поступової відсутності ефекту бадьорості. Якщо ранкова кава допомагає прокинутись, то горнятко після обіду приносить лише додаткову склянку води у раціон. 

"Якщо ви відчуваєте, що стали залежні від кави і мусите збільшувати дозу, то варто вчинити навпаки — не пити каву кілька тижнів. Тільки тоді кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня", – рекомендують у МОЗ. 

Я вирішила прислухатись до поради і у рамках експерименту редакції відмовилась від кави. 

Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
Фото: depositphotos.com

Привіт, чаю, давно не бачились!

Про існування чаю вдома я згадую лише восени. Коли на вулиці холодно, чай стає обов’язковим атрибутом домашнього затишку. Проте пити чай на початку осені, коли на вулиці +25, здається дивним. 

Та питання про дивацтво не зрівняється зі звичкою пити гарячі напої зранку. Тому на заміну чорній каві прийшов зелений чай. Для порівняння: у 230 мл розчинної кави – 27-137 мг кофеїну, тоді як в 230 мл зеленого чаю – 30-50 мг кофеїну.

Так згідно з дослідженням зменшення вживання кофеїну може викликати головний біль, роздратованість та зменшення рівня концентрації. Проте окрім умовного рефлексу випити чашку кави, коли проходжу повз кав’ярню або сиджу в кафе з подругами, інших побічних ефектів я не помітила. 

Через тиждень ранкового ритуалу пиття зеленого чаю я нарешті почала насолоджуватись напоєм. Помітила декілька переваг такої заміни: зникнення кавового нальоту на зубах, покращення сну та зменшення відчуття спраги. Це надає мотивації продовжувати експеримент далі.

Немає кави, немає й цукерок

Усе життя я п’ю каву без цукру і вже понад рік без молока. Смачна кава для мене – це звичайна чорна кава без підсолоджувачів. Проте біля горнятка завжди має лежати щось смачненьке: печиво, цукерка, шоколадка, тортик. До речі, солодке – це моя друга слабкість після кави. 

Зелений чай також потребував солодощів. Проте є один нюанс: денна норма чаю – одна чашка, коли звична кількість кави – п’ять. Так потреба в солодкому також зменшилась у ході експерименту.  На додачу покращилась якість шкіри та зменшилась цифра на вагах, що можна розцінювати, як переваги експерименту.

Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
Фото: depositphotos.com

30 гривень на весілля

Експеримент припав на період підготовки до весілля. Як виявилось, окрім позитивних змін у зовнішньому вигляді, місяць без кави – це і про фінансову економію. Щодня на каву я витрачала в середньому 30 гривень. Так за місяць мені вдалось заощадити 900 гривень на витрати для весілля. 

Річ у тім, що якщо за смачною кавою треба йти до кав’ярні, то ароматний чай можна зробити вдома. Тим паче, як виявилось, на просторах інтернету є безліч рецептів домашніх чаїв. Один з моїх улюблених: імбирно-лимонний з ложечкою меду. До речі, якщо у порції такого чаю кофеїну зовсім немає, то є купа вітамінів та фітонутрієнтів, які захищають від інфекцій.

Що далі?

Мій місяць без кави завершився, і я знову повернулась до ранку з улюбленим напоєм. Проте помітила, що денна доза з п’яти горняток зменшилась до двох, а замість печива та цукерок тепер п'ю каву з чорним шоколадом. 

До речі, після першого горнятка кави відчула прилив сил та бадьорості. З впевненістю можу сказати, що давно такого не відчувала. Все ж таки рекомендація МОЗ спрацювала.

Звичка економити також залишилась. Дозволяю собі випити каву у кав’ярні два-три рази на тиждень. Усе інше відкладаю на скарбничку, але тепер не на весілля, а на подорожі!