Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
Фото: depositphotos.com
Зміст:
  1. Привіт, чаю, давно не бачились!
  2. Немає кави, немає й цукерок
  3. 30 гривень на весілля
  4. Що далі?

Так моя денна норма зросла з одного ранкового горнятка американо без молока до п’яти. Зранку кава допомагає прокинутись та збадьориться. Вдень – це частина спілкування з колегами. Після обіду мене також можна побачити з горнятком, тому що знову хочеться спати. Ввечері кава рідкісна гостя мого раціону, але якщо робочий процес затягнувся, то наша зустріч неминуча.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я чітко пояснюється дія кофеїну. Так спочатку кава викликає викид дофаміну, серотоніну та ендорфінів — нейромедіаторів, що залучені у відчуттях задоволення, бадьорості чи радості. Далі кава блокує аденозинові рецептори в мозку, що "гальмують гальмування". 

Проте дія кофеїну невічна і невдовзі ми знову відчуваємо втому. У результаті йдемо за додатковою порцією кави. МОЗ рекомендує замінити ще одну чашку кави якісним сном. Та на жаль, іноді слово "сон" відправляється у категорію провалених дедлайнів. 

До чого призвело моє кавове зловживання? До звикання і поступової відсутності ефекту бадьорості. Якщо ранкова кава допомагає прокинутись, то горнятко після обіду приносить лише додаткову склянку води у раціон. 

"Якщо ви відчуваєте, що стали залежні від кави і мусите збільшувати дозу, то варто вчинити навпаки — не пити каву кілька тижнів. Тільки тоді кількість аденозинових рецепторів зменшиться до звичного рівня", – рекомендують у МОЗ. 

Я вирішила прислухатись до поради і у рамках експерименту редакції відмовилась від кави. 

Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
Фото: depositphotos.com

Привіт, чаю, давно не бачились!

Про існування чаю вдома я згадую лише восени. Коли на вулиці холодно, чай стає обов’язковим атрибутом домашнього затишку. Проте пити чай на початку осені, коли на вулиці +25, здається дивним. 

Та питання про дивацтво не зрівняється зі звичкою пити гарячі напої зранку. Тому на заміну чорній каві прийшов зелений чай. Для порівняння: у 230 мл розчинної кави – 27-137 мг кофеїну, тоді як в 230 мл зеленого чаю – 30-50 мг кофеїну.

Так згідно з дослідженням зменшення вживання кофеїну може викликати головний біль, роздратованість та зменшення рівня концентрації. Проте окрім умовного рефлексу випити чашку кави, коли проходжу повз кав’ярню або сиджу в кафе з подругами, інших побічних ефектів я не помітила. 

Через тиждень ранкового ритуалу пиття зеленого чаю я нарешті почала насолоджуватись напоєм. Помітила декілька переваг такої заміни: зникнення кавового нальоту на зубах, покращення сну та зменшення відчуття спраги. Це надає мотивації продовжувати експеримент далі.

Немає кави, немає й цукерок

Усе життя я п’ю каву без цукру і вже понад рік без молока. Смачна кава для мене – це звичайна чорна кава без підсолоджувачів. Проте біля горнятка завжди має лежати щось смачненьке: печиво, цукерка, шоколадка, тортик. До речі, солодке – це моя друга слабкість після кави. 

Зелений чай також потребував солодощів. Проте є один нюанс: денна норма чаю – одна чашка, коли звична кількість кави – п’ять. Так потреба в солодкому також зменшилась у ході експерименту.  На додачу покращилась якість шкіри та зменшилась цифра на вагах, що можна розцінювати, як переваги експерименту.

Місяць без кави – випробування чи позитивні наслідки?
Фото: depositphotos.com

30 гривень на весілля

Експеримент припав на період підготовки до весілля. Як виявилось, окрім позитивних змін у зовнішньому вигляді, місяць без кави – це і про фінансову економію. Щодня на каву я витрачала в середньому 30 гривень. Так за місяць мені вдалось заощадити 900 гривень на витрати для весілля. 

Річ у тім, що якщо за смачною кавою треба йти до кав’ярні, то ароматний чай можна зробити вдома. Тим паче, як виявилось, на просторах інтернету є безліч рецептів домашніх чаїв. Один з моїх улюблених: імбирно-лимонний з ложечкою меду. До речі, якщо у порції такого чаю кофеїну зовсім немає, то є купа вітамінів та фітонутрієнтів, які захищають від інфекцій.

Що далі?

Мій місяць без кави завершився, і я знову повернулась до ранку з улюбленим напоєм. Проте помітила, що денна доза з п’яти горняток зменшилась до двох, а замість печива та цукерок тепер п'ю каву з чорним шоколадом. 

До речі, після першого горнятка кави відчула прилив сил та бадьорості. З впевненістю можу сказати, що давно такого не відчувала. Все ж таки рекомендація МОЗ спрацювала.

Звичка економити також залишилась. Дозволяю собі випити каву у кав’ярні два-три рази на тиждень. Усе інше відкладаю на скарбничку, але тепер не на весілля, а на подорожі!