Обливання холодною водою або як гартувалася редакторка
Фото: Depositphotos.com

Що може бути ліпше ніж крижаний ранковий душ? Багато чого у цьому житті приємніше ніж обливання студеною водою, хоча лікарі зі мною не погоджуються.

Потенційна користь обливання

Обливання холодною водою  це тренування терморегуляційних процесів організму. Оскільки вони відбуваються рефлекторно, під впливом подразнень, що надходять від терморецепторів шкіри, обливання холодною водою неабияк стимулює діяльність центральної нервової системи.

У шкірі є чимало рецепторів холоду, тому крижаний душ сприяє надходженню до мозку великої кількості електричних імпульсів від периферичних нервових закінчень. Таким чином активується симпатична нервова система, а рівень бета-ендорфіну та норадреналіну в крові підвищується. Ці речовини називають "речовинами щастя". Так, обливання холодною водою здатне покращити настрій та є однією зі складових терапії депресії та тривожності.

Холодна вода стимулює циркуляцію крові, тому обливання може бути корисним людям з порушеною циркуляцією, наприклад тим, хто має високий тиск чи цукровий діабет. Також дослідження вказують на те, що холодна вода сприяє відновленню травмованих тканин, наприклад розтягнених зв'язок. Знижуючи температуру травмованої ділянки, ми прискорюємо доставляння теплішої, збагаченої киснем крові до цієї області. Це й прискорює відновлення ураженої тканини.



Коли тілу холодно, воно намагається зігрітися. Для цього воно використовує власні енергетичні ресурси. Холодна вода стимулює тіло використовувати енергетичні "запаси", що прискорює обмін речовин. Таким чином холодні обливання можуть допомогти тим, хто прагне схуднути.

Холодна вода також може допомогти зміцнити імунітет. Лейкоцити  білі кров'яні тільця, які захищають організм від проникнення бактерій та інших чужорідних тіл, а також допомагають боротися з інфекцією  активно продукуються під дією "шоку" від холодної води. Це означає, що холодний душ може допомогти стати стійкішим до сезонних захворювань. Однак щоб захистити себе, потрібно починати загартовуватися заздалегідь.

Фахова думка експертів змусила мене дослідити користь обливань холодною водою емпіричним шляхом, тобто на власній шкурі.

Що я робила?

По-перше, проконсультувалася з сімейним лікарем. Протипоказань до обливання у мене не виявилося.

Більшість вітчизняних експертів рекомендують обливатися холодною водою з відра чи тазика задля досягнення найкращих результатів, але я для зручності обрала душ.

Почала я з ніг, бо вони видалися найстійкішою до холоду частиною мого тіла. Так, я почала поливати їх холодним струменем води протягом декількох хвилин. За два дні я відчула, що готова до більшого.



Спочатку я стояла під холодним душем протягом хвилини, потім поступово почала збільшуватись тривалість. Дві - дві з половиною хвилини  оптимальний і комфортний для мене час. Попри те, що експерти рекомендують приймати холодний душ протягом п'яти хвилин, я вирішила покластися на власні відчуття.

Найскладніше  це подолати психологічний бар'єр, відігнати думки, що "під теплою водою затишніше" і "воно того не варте". Попри те, що під теплою водою дійсно комфортніше, холодний душ вартий зусиль.

Чи відчула я обіцяні результати?

Якщо коротко, то  так.

Я відчула, що циркуляція крові дійсно покращилася, особливо в ногах. Навіть у спекотні серпневі дні, мої схильні до набряків ноги, почувалися напрочуд добре.

Також я помітила, що під час лютеїнової фази менструального циклу, тобто напередодні менструації, змусити себе обливатися холодною водою складніше. Однак, обливання у цей період зменшило типові для мене больові відчуття та сприяло стабільному настрою.

Я приймала холодний душ після занять спортом і виявила, що, добряче розтягнуті під час йоги, м'язи почуваються після обливання значно краще ніж раніше. До цього я періодично мала крепатуру, якщо виконувала нові вправи чи занадто інтенсивно тренувалася. Так, я переконалася, що холодний душ дійсно сприяє відновленню травмованих тканин.

Ну, і мозок. Якщо ви не в змозі здужати Канта в оригіналі чи сюжет нової стрічки Нолана  приймайте холодний душ. Після обливання мозок наче отримує потужний заряд енергії.

Попри те, що офіційно мій експеримент завершено, я продовжую обливатися холодною водою. У мить, коли я віддаюсь на поталу крижаній воді й від цього перехоплює подих, я відчуваю себе щасливою і страшенно сміливою.