Зміст:
  1. Де шукати і продавати брендові речі
  2. Що шукати і як продавати
  3. Скільки можна заробити

"Моя тяга до речей із секондхендів та барахолок почалася 8-10 років тому. Це були перші вінтажні футболки, які я кастомізував: обрізав рукава, укорочував", — розповідає 26-річний Олександр. 

Понад чотири роки тому хлопець, якого сьогодні знають за псевдонімом "Саша Маракуєв", почав шукати одяг на секондах не лише собі, але й на продаж. Тож давнє захоплення перетворилося на додаткове джерело доходу. За цей час Олександр перепрофілювався із вінтажних на брендові речі, а також відкрив для себе іноземний ринок

Як заробляти на брендовому одязі із секондхендів та барахолок, де шукати унікальні речі й за скільки їх можна продати в Україні та за кордоном? Своїм досвідом хлопець поділився з LIGA.Life

Де шукати і продавати брендові речі

Першим продажем за кордон, пригадує Олександр, були вінтажні кросівки Adidas. 1999 рік випуску, величезна "тракторна" підошва, цікавий дизайн — хлопець придбав пару в Україні за 50 гривень, а продав на eBay за $50: 

"На той момент в Україні я, думаю, не міг би продати їх дорожче 600-700 гривень. А так вдалося отримати аж $50. Гадаю, зараз би їх можна було виставити за $120-$150 і спробувати продати дорожче. Бо це були дійсно круті вінтажні кросівки". 

Утім не все так просто. Цікаві брендові речі спершу потрібно знайти, а це — найскладніша робота. Є кілька варіантів, де можна шукати: 

  • на секондхендах;
  • на барахолках;
  • в оголошеннях на OLX і подібних платформах;
  • у спеціалізованих Telegram-каналах. 

"Раніше, коли мені було 18-19 років, я бігав по секондхендах, як і всі. Але я вже втомився від цього. Моє — це коли все більш автоматизовано, коли немає стресових ситуацій, коли тобі не потрібно бігати, битися, штовхатися. У секондхендах величезна конкуренція, завдяки YouTube і TikTok це все дуже поширилося серед підлітків. Тепер навіть у день завозу важко щось знайти, хоча цікаві речі там також трапляються", — розповідає Олександр.

Зараз хлопець працює з Telegram-каналами та барахолками. Хоча останні відвідує дедалі рідше, бо там можна витратити 4-5 годин на пошук, але так нічого і не знайти. Втім, все ж має улюблені локації. Одна з них — барахолка на "Почайній", де можна знайти унікальні речі. Там Олександр якось упіймав свій найцікавіший "улов":

Це була хустинка від французького бренду Hermes. Абсолютно нова: з коробкою, з усіма ярликами, запакована ідеально. Я знайшов її в самому кінці барахолки. Там стояла жінка, продавала риболовні снасті, пару туфель і цю хустину.

Хлопець придбав брендову хустину за 400 гривень, тривалий час намагався продати за кордоном, але інтересу до неї чомусь не було. Тож вирішив виставити оголошення на OLX. За 15 хвилин йому написав покупець, а за кілька годин Олександр продав хустину за 10 000 гривень. 

"Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок
Хустка Hermes. Фото: Саша Маракуєв

Окрім OLX, в Україні хлопець продає брендові речі через платформу Shafa і такі барахолки, як "Кураж", "Подільський шук", Kyivness. Однак, каже, іноземний ринок платоспроможніший, тому найчастіше речі в Олександра купують з-за кордону через платформи eBay, Grailed та шоуруми. 

Здебільшого це покупці зі США, але можуть бути й інші країни. Наприклад, два з половиною роки тому хлопець продав плащ англійського бренду Aquascutum в Японію: 

"Плащ був дуже крутий: довгий-довгий, із поясом, підкладкою. Я його продав за $270 тоді — це був один із найцікавіших та найвищих моїх продажів".

"Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок
Саша Маракуєв. Фото: instagram.com/i.suldina

Окрім того, що Олександр продає речі сам, він ще й допомагає знайти покупців для інших: аналізує, за скільки можна продати товар, виставляє оголошення, комунікує з людьми. Вартість послуг визначають індивідуально: це може бути відсоток від продажу або ж сума, яку хлопцеві вдасться заробити "зверху". Тобто власники речей кажуть, скільки хочуть отримати з продажу, а решту прибутку отримує Олександр.

"Якось до мене звернувся один знайомий, який живе в Лондоні вже кілька років. Він запитав, чи можна продати через мене його речі. Це було для мене вперше, але я погодився. То були джинси Levis, створені у колаборації з Golf Wang — брендом відомого репера та інфлюенсера Tyler The Creator. Знайомий надіслав мені фото, я проаналізував ринок, подивився ціну, ми виставили оголошення. Буквально за тиждень їх придбали, ще й за досить високою ціною — $270. І я навіть не тримав їх у руках. Лише знайшов покупця і передав адресу, куди відправити", — розповідає він. 

Так само хлопець безплатно допомагав своєму другові з Польщі. Той звернувся, аби продати дизайнерські речі батьків, якими вже давно не користувалися. У результаті родина отримала $300 із продажу наручного годинника від італійського бренду Salvatore Ferragamo. 

"Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок
Джинси Levis x Golf Wang та годинник Salvatore Ferragamo. Фото: Саша Маракуєв

Що шукати і як продавати

Серед найпоширеніших брендових речей із секондхендів і барахолок, які дуже люблять і активно купують, каже Олександр, — одяг, взуття та аксесуари від Gucci, Balenciaga, Dior, Maison Margiela тощо. 

"У мене були джинси Gucci, худі Balenciaga та Palm Angels, зараз є взуття Bottega Veneta, шорти-бермуди і сорочка від Dior, кросівки Gucci Flashtrack. Це те, що зараз трендове, в чому люди більше зацікавлені і що продається дорожче. Ось чому я і перейшов із вінтажу на люкс", — розповідає він. 

Але, додає хлопець, у роботі з брендовими речами треба бути дуже обачним. Перш за все, аби уникнути підробок, які зараз практично неможливо відрізнити від оригінального товару:

Я займаюся речами років десять, багато чого бачив. Але зараз є такі підробки, що ти можеш їх поставити поряд з оригіналом і не відрізнити. Там ідеальна фурнітура, пошив, бирки — все.

Тож під час пошуку брендових речей Олександр перевіряє все до найменших деталей: головні бирки та артикули, шви, ґудзики та іншу фурнітуру — усе повинно бути пробрендоване та якісне. Далі визначає, чи купувати річ, за двома факторами: 

  • це щось модне, брендове, дешеве і в ідеальному стані;
  • це щось унікальне.
"Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок
Саша Маракуєв. Фото: instagram.com/shift.ua

Буває й таке, що річ має певний брак. У такому випадку хлопець дивиться, чи зможе його прибрати, інакше це суттєво вплине на кінцеву вартість. Наприклад, нещодавно Олександр придбав на аукціоні за 250 гривень бомбер Kenzo із невеликим пошкодженням на верхньому матеріалі. Без ремонту, каже хлопець, цю річ навряд чи можна було б продати дорожче, ніж за 600 гривень. Але він звернувся до ательє, заплатив 200 гривень за те, аби річ полагодили — і тепер збирається продавати бомбер за більшу суму. 

"Це дуже крутий стьобаний бомбер, але на ньому зверху було невелике пошкодження. В ательє цей нюанс прибрали: взяли такий самий принт із внутрішньої кишені, наклеїли та прошили по самому малюнку. Вийшов ідеальний бомбер із нюансами, які абсолютно не видно. Думаю, навіть в Україні я зможу його продати за 4,5 тисячі гривень", — розповідає Олександр. 

"Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок
Бомбер Kenzo. Фото: Саша Маракуєв

Окрім послуг ательє, хлопець за потреби залучає інших людей: фотографа, чистку взуття, хімчистку. Усе це, каже, зрештою покривається з кінцевої вартості товару, бо покупці не хочуть займатися зайвою роботою і шукати, де б відремонтувати ту чи іншу річ: 

Краще ремонтувати і робити так, аби річ мала ідеальний вигляд. Ніхто не захоче потім цим займатися, люди хочуть прийти одразу на все готове. Тому всім цим займаюся я.

Наразі в Олександра розміщено близько 250 оголошень на різних платформах в Україні та за кордоном. Це речі, які хлопець продає сам чи допомагає продавати іншим. Якщо якась річ тривалий час не викликає інтерес у покупців, ціну знижують. Якщо ж і так досягти компромісу не вдається чи сама річ недостатньо цікава, її можна спробувати продати на дешевшій барахолці чи, зрештою, віддати на благодійність. 

"Деякі речі дуже шкода викидати, бо як-не-як я витрачав час на те, щоб їх знайти. Тому я часто залишаю їх до кращого часу. Але багато одягу віддаю і на благодійність. Якось у бокс із приймання речей я приніс три ящики одягу. Зараз думаю кожен рік чи півтора року аналізувати, що продається, що ні — і так само віддавати залишки в якісь бокси чи благодійні фонди", — каже він.

Скільки можна заробити

Купівлю вживаного одягу часто називають екологічним і свідомим підходом до споживання. Однак, каже Олександр, в Україні сьогодні це все ж більше про заробіток і можливість придбати брендовий одяг за нижчою ціною:

У нас дуже низька середня заробітна плата. І це така додаткова можливість для людей отримати гроші. Ці ж підлітки займають черги перед секондхендами тому, що знають: завдяки якійсь одній речі вони можуть заробити гарні гроші.

Наприклад, якось до хлопця звернувся школяр, який знайшов сумку Gucci і просив допомогти з її продажем. Вони домовилися про ціну, виставили оголошення — і продали річ за $225.

"Без комісії вийшло $193. Ще кілька днів тому цьому хлопцеві пропонували за сумку 3,5 тисячі гривень, але ми вирішили почекати і спробувати продати дорожче. У результаті вийшло заробити майже вдвічі більше", — каже Олександр. 

"Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок
Фото: Саша Маракуєв

Дохід від продажу дуже нестабільний, якщо це не основна діяльність людини. Бувають місяці, коли не продається взагалі нічого, зізнається хлопець. А в інший період виставлені речі можуть придбати практично одночасно. 

"Ти виставляєш оголошення, але коли річ буде продана — невідомо. Найчастіше дохід може коливатися від $500 до $1200-$1300 на місяць. Це при тому, що для мене це більше як хобі і я не маю величезного асортименту товарів", — пояснює він. 

Якщо ж усе масштабувати, вважає Олександр, і знайти більше людей, які будуть зацікавлені у його послугах, доходи можуть сягати і $5000 на місяць: 

"Люди, які займаються цим професійніше та масштабніше, ніж я, заробляють відповідно більше. А я маю якісь гроші на те, щоб випити каву чи піти кудись поїсти. Не можу сказати, що це багато, але якісь кошти маю".