Зміст:
  1. Як виник "Подарунок для Путіна"
  2. Як працює віртуальний магазин
  3. Як вирішили збирати саме на зброю 
  4. Як зібрали на Томаша
  5. На які ще "подарунки для Путіна" збирають чехи

Гроші збирали через місцеву волонтерську ініціативу "Подарунок для Путіна". Задонатили на танк понад 11 000 осіб, зібравши 33 млн крон (понад $1,3 млн). Зазначають, що сума "покриває вартість бойової машини та її доставлення до України".

Гарантом проєкту є Міноборони Чехії, яке обіцяло доставити танк до місця призначення – туди, де українські захисники зможуть за його допомогою нищити окупантів, написав посол України в Чехії Євген Перебийніс. 

Про Томаша, як виник і працює проєкт "Подарунок для Путіна", LIGA.Life розпитала в Празі їхнього спеціаліста з маркетингу Мартіна Ондрачека.

"Подарунок для Путіна": як Чехія стала першою країною, де самі люди купили танк для ЗСУ
Мартін Ондрачек. Фото: Ірина Петренко

Як виник "Подарунок для Путіна"

Після повномасштабного вторгнення Росії українське посольство в Чехії створило спецрахунок для пожертв на закупівлю зброї для ЗСУ. На початку квітня, побачивши кадри злочинів російських окупантів у Бучі, один із найбагатших чеських підприємців Іво Лукачович пожертвував 100 млн чеських крон.

Другу найбільшу суму – 50 млн крон – вніс інший чеський бізнесмен Далібор Дедек, співвласник компанії Jablotron. Всього на спецрахунок посольства тоді перерахували 977 млн крон (близько $40 млн) від 115 000 донорів. 

Коли донатів стало меншати, Далібору Дедеку спало на думку: треба відкрити проєкт для збору коштів, розповідає Мартін Ондрачек. "Він зателефонував мені, знаючи, що я займаюся ініціативою на підтримку літніх людей у Чехії, та запропонував вигадати щось на підтримку Збройних Сил України, – пригадує Ондрачек. 

Вторгнення радянських військ у Чехословаччину в 1968 році зашкодило родині Дедека, каже Мартін, бізнесмен ненавидить російських окупантів і йому важливо підтримувати Україну в війні. 

Ідея віртуального онлайн-магазину "Подарунок для Путіна" спала на думку Ондрачеку. "Я був розлючений і хотів спочатку назвати "Куля для Путіна". Але порадився з друзями зі сфери маркетингу, і ми вирішили, що має бути елемент гумору", – пригадує Мартін. 

Проєкт для фінансової підтримки українського війська розпочався у травні. В ньому – троє волонтерів і Далібор Дедек (як автор ідеї, дає поради й допомагає грошима). 

Як працює віртуальний магазин

  1. Людина обирає товар, який хоче "купити". Найбільшим попитом, каже Ондрачек, користуються віртуальні джавеліни ($171 131), набої для гвинтівки ($25), бойові аптечки ($18).
  2. Далі – донатить на будь-яку суму.
  3. Обраний товар, очевидно, покупець не отримує. Але задонативши як мінімум 1968 крон – волонтери, як бонус, пропонують за це футболку з ілюстративним написом "Fuck you Putin".  

Усі зібрані кошти надходять безпосередньо на рахунок українського посольства та під егідою Міноборони Чехії використовуються для закупівлі техніки для української армії.

Від початку існування кампанії, тобто з травня, через "Подарунок для Путіна" зібрали й надіслали в Україну понад 225 млн крон (майже $10 млн). Задонатили більше ніж 63 000 осіб. 

Те, що купують із цього рахунку для ЗСУ, зазвичай, конфіденційна інформація (Міноборони, Генштаб України кажуть українському посольству в Чехії про актуальні потреби), пояснює Мартін: "Бо ніхто не хоче, щоб хтось знав, що ще Україна отримає".  

"Подарунок для Путіна": як Чехія стала першою країною, де самі люди купили танк для ЗСУ
Подарунок для Путіна. Фото з офіційного сайту weaponstoukraine.com

Як вирішили збирати саме на зброю 

Багато людей у ​​світі роблять пожертви на благодійні рахунки, пов’язані з Україною. "Але вони допомагають, щоб впоратися з наслідками. Ми вирішили допомогти розбиратися з причиною – це війна. Тому це зброя", – пояснює Ондрачек.  

Як зібрали на Томаша

Успішно зібравши через проєкт кошти на чеські дрони для ЗСУ, почали думати: що далі. Мартін просував ідею купити модернізований Т-72: "Це сучасний танк і чудова зброя, бо українські військові вміють ним керувати. І це те, що фізично було в Чехії "в гаражі". Не треба довго чекати на виробництво".

Збір тривав трохи більше ніж місяць. На Томаша донатили з Чехії, Словенії та Польщі.

Зібрали загалом 33 млн крон, доєдналися 11 288 осіб.

Назвали Томашем з кількох причин, пояснює Мартін. Першого президента Чехословаччини, наприклад, звали Томаш Гарріг Масарик. "Водночас в назві також є елемент жарту. Томаш наче "то маєш, що робиш". Такий подарунок Путіну", – пояснює Ондрачек. 

Танк, каже, поки ще в Празі. Коли поїде в Україну – конфіденційна інформація: "Але всередині танка вже лежить лист з моїми побажаннями українським військовим, який я написав українською мовою". 

На які ще "подарунки для Путіна" збирають чехи

У межах проєкту наразі збирають 40 млн крон на боєприпаси для Томаша та його друзів – чеських самохідних гаубиць. Збір почали близько двох тижнів тому, вже зібрали понад 32 млн чеських крон, задонатили більше ніж 9000 осіб. 

Ондрачек розповідає, що хотіли б розширити проєкт в Німеччині та Польщі. Поки шукають там зацікавлених і відповідальних людей,  готових взятися за справу і збирати на "Подарунки для Путіна", як це вже роблять чехи.