Зміст:
  1. Чим запам’ятався Paris Fashion Week
  2. Українські веснянки та успішний дебют на Тижні моди у Парижі
  3. Знайомство з Анною Вінтур
  4. Скільки коштує Ukrainian Fashion

LIGA.Life підсумовує, чим запам’ятався цей сезон, як українські дизайнери представили власні колекції, скільки це коштує та хто їх підтримав.

Чим запам’ятався Paris Fashion Week

Родзинкою паризького свята моди стала презентація бренду Coperni. Просто на подіумі топмодель Беллу Гадід одягли у сукню з рідкої бавовни. Приблизно 9 хв глядачі спостерігали, як на практично оголеному тілі з’являється біла сукня з відкритими плечима. 

Винахід рідких волокон запатентувала лондонська компанія Fabrican. Технічно процес є таким: аерозольні балони випускають на тіло білі нитки, схожі на павутину. Поступово волокнисті шари потовщуються та одразу висихають. 

Образ довершила Шарлотта Реймонд, керівниця відділу дизайну Coperni. Тільки-но сукня вкрила тіло моделі, Реймонд зробила лямки, декольте та розріз подолу. 

Цікавий факт: засновник компанії Fabrican Манель Торрес давно шукав способи використання свого винаходу. Тканина, нанесена за допомогою спрею, може застосовуватись не тільки в моді, але й для створення медичних бинтів або гіпсу.

Відео перфомансу одразу стало віральним у соцмережах. Користувачі акцентували увагу на незвичайному поєднанні науки та моди. Але що ще можна очікувати від бренду, названого на честь математика та астронома Миколи Коперника?

Попри те, що створення сукні доволі ефектне, вона не придатна для продажів. Адже може використовуватись виключно жінками, які мають параметри Белли Гадід. Представники бренду планують виставити сукню у своєму шоурумі. 

Відео: Youtube-канал "iDest"

Бренд Balenciaga також влаштував шоу на показі колекції весна-літо 2023. Якщо Coperni поєднали науку та моду, то Balenciaga – події у світі та фешн. У примітках до шоу креативний директор та грузинський дизайнер Демна Гвасалія заявив, що каламутність – метафора пошуку правди та приземленості.

"Дозвольмо всім бути ким завгодно і займаймося коханням, а не війною", — підсумовує він. 

Balenciaga – один із брендів, які підтримують Україну та засуджують агресію РФ. У березні 2022 року модний дім представив нову колекцію з синьо-жовтими кольорами. Гості показу отримали тематичні футболки кольору українського прапора. 

Цікавий факт: Демна Гвасалія народився в місті Сухумі. Нині це столиця Абхазії. У 12 років йому довелось залишити рідне місто через російсько-грузинську війну. У своєму листі, який виклав у Instagram, Демна написав: "Війна в Україні викликала біль минулої травми, яку я ношу в собі з 1993 року, коли те саме сталося у моїй рідній країні, і я назавжди став біженцем. Назавжди, тому що це те, що залишається в тобі".

Подіум вкрили брудом, спеціально привезеним вантажівками з французького торф’яного болота. Декорації для шоу створив іспанський художник Сантьяго Сьєрра, який славиться провокативними перфомансами.

На цьому бренд не зупинився. Спеціально для показу у Парижі парфюмерка Сіссель Толаас розробила аромат – комбінацію запаху бруду, вогкості та розкладання.

Шоу відкрив репер Каньє Вест (нині відомий як Ye). Його образ складався з чорних речей: масивної куртки з купою кишень та написом "Security", шкіряних штанів, бейсболки та капюшону. Інші моделі виходили на подіум з макіяжем у вигляді синців, довгих сукнях, які волочились брудною підлогою, та ляльками у слінгах або руках.

Відео: Youtube-канал "Balenciaga"

Зірковими моделями також відзначились інші бренди. Наприклад, зірка культового серіалу "Гра престолів" Гвендолік Крісті взяла участь у показі бренду Thom Browne. Пишне вбрання із золотою вишивкою та виразним червоним коміром надало акторці казкового образу. Цю версію підтвердив дизайнер колекції, описавши її, як "американський випускний бал, змішаний з Попелюшкою та Паризькою оперою".

Відео: Youtube-канал "FF Channel"

Співачка Шер закрила показ бренду Balmain. На подіум зірка вийшла разом з дизайнером Олів’є Рустеном. Її образ складався з боді зі спандексу з гострими підплічниками та глибоким декольте. Це вкотре доводить, що вік не є перешкодою. У віці 70+ можна крокувати світовим подіумом на підборах та в обтислому вбранні.

Відео: Youtube-канал "Le Bazar Des Tendances"

Українські веснянки та успішний дебют на Тижні моди у Парижі

Український бренд LITKOVSKA представив колекцію "Веснянка". Дизайнерка Лілія Літковська замінила звичайний подіум на мальовничий паризький сад Тюїльрі. Моделі дефілювали під музичний супровід ансамблю "Вільце". Співачки виконували веснянки, стоячи на великій каруселі, – символі дитинства та мрії. 

"Натхненням колекції є народні веснянки – пісні, сповнені сподівань, віри у краще та очікувань. Для мене весна, молодість, надія – перші асоціації з Україною. Ми молода держава творчих, сильних, гордих людей. Я хотіла зробити на цьому акцент, як з боку естетики, так і на рівні сенсів", – розповідає Лілія Літковська в ексклюзивному коментарі LIGA.Life. 

Родзинка колекції – вишивка вірша "Молитви українського націоналіста", що вперше побачила світ у 1930-х роках. У наш час твір асоціюється з героями Азову.

Закінченням показу став вихід дизайнерки з українським прапором та сльозами на очах.

Українські веснянки та антивоєнні настрої на Paris Fashion Week. Чим запам’ятався цей сезон
LITKOVSKAYA. Фото: Facebook Litkovskaya

"Дивитися на те, як твою рідну країну розриває війна, як гинуть молоді та талановиті люди – нестерпно. Але це дає ще більшу мотивацію робити те, що вмієш найкраще, не спинятися та працювати з думкою про майбутнє. Тож з початку війни ми перевезли команду і виробництво до Львова", – розповідає Літковська.

Дизайнерка також відмічає, що попит на український продукт росте. Відповідно, обсяги виробництва бренду також виросли. Проте не без складнощів. Основною проблемою є логістика та постачання. 

"Для LITKOVSKA ми обираємо особливі тканини, співпрацюємо з народними майстрами, їздимо в експедиції до Карпат. Наразі постачання матеріалів і подорожі дещо ускладнені. Одного разу ракета влучила у поштове відділення, де готові вироби очікували на відправлення до клієнтів. Але жодна ракета не зруйнує запал та потяг до роботи", – підсумовує Лілія.

У липні 2022 року члени Федерації високої моди схвалили 11 нових брендів, серед яких опинився український – Anna October. Її колекція – про чуттєвість, витонченість та красу жіночого тіла. 

Серед виробів – атласні сукні косого крою з тонкими бретельками та відкритою спиною, шовкові сукні ніжних відтінків та в’язані бюстьє. Cуттєва кількість елементів виготовлена ​​вручну за допомогою оновлених ремісничих технік, що додає колекції українського фльору.

Знайомство з Анною Вінтур

Окрім основної програми, у Парижі організували заходи для підтримки українських дизайнерів. 28 вересня відбувся перший Vogue UA Ukrainian Designers Showcase. За підтримки Федерації високої моди Франції видання Vogue UA зібрало на одній події 17 українських брендів. 

Серед учасників: Bevza, KSENIASCHNAIDER, Anna October, FROLOV, BOBKOVA, Masha Popova, LITKOVSKAYA, bettter, Ienki Ienki, PASKAL, POUSTOVIT, Ruslan Baginskiy, Six, TG Botanical, Olenich, GUDU, Anton Belinskiy та Vita Kin. 

Зірковою гостею заходу стала головна редакторка американського Vogue та редакційна директорка Conde Nast – Анна Вінтур.

Українські веснянки та антивоєнні настрої на Paris Fashion Week. Чим запам’ятався цей сезон
Анна Вінтур. Фото: Instagram Vogue.ua

Вкотре дизайнери переконали міжнародну фешн-спільноту, що українські вироби – це різноманітність. Наприклад, на одній події Юлія Пеліпас представила костюми-трансформери, а Vita Kin – лляні сукні з орнаментами ручної роботи.

Також дизайнери продемонстрували колаборації з іншими брендами. Зокрема Лілія Літковська та ювелірний бренд SOLO for Diamonds представили NFT-об’єкт у вигляді унікальної прикраси, що символізує птаха-фенікса. Її головний елемент – 20-каратний діамант.

Скільки коштує Ukrainian Fashion

Світова експертка з моди, засновниця та генеральна директорка ANGELFORFASHION.com Джен Сідарі за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" організували шоурум Ukrainian Fashion. 

Протягом 1-6 жовтня свої колекції представили українські дизайнери FROLOV, KACHOROVSKA, CHERESHNIVSKA, LITKOVSKA, MY SLEEPING GYPSY та OLIZ.

"Жахлива війна в Україні показала світові силу цієї нації. З початку війни українська індустрія моди наполегливо боролася за те, щоб зберегти бізнес і працевлаштувати персонал. Надзвичайно важливо докласти зусиль для відновлення, навіть якщо війна триває. Щоб ця переважно жіноча галузь могла продовжувати забезпечувати свої сім’ї, поки чоловіки та жінки воюють на передовій", – ділиться враженнями з LIGA.Life Джен Сідарі.

За її спостереженнями, за останні 7 місяців українським дизайнерам доводиться працювати вдвічі більше. Вони створюють і модні колекції, і речі для військовослужбовців (взуття, уніформу, бронежилети). Експертка також визнає, що колекції залишаються майстерними та якісними. 

"Українська модна індустрія настільки різноманітна, що для кожного клієнта є свій бренд. Ви можете знайти найжіночніші блискучі сукні, індивідуальні чоловічі образи, блискучі розкішні прикраси та взуття на будь-який випадок. Я могла б мати цілу шафу речей від українських дизайнерів, які ідеально підійдуть для всіх моментів мого життя", – додає Джен.

Українські веснянки та антивоєнні настрої на Paris Fashion Week. Чим запам’ятався цей сезон
CHERESHNIVSKA. Фото надане організаторами Ukrainian Fashion

Наприклад, фокус колекції бренду CHERESHNIVSKA – сталість. Як матеріали використали речі зі секонд-хенду, вінтажні парашути та органічний текстиль. 

Частину образів – колаборація бренду з українською художницею Терезою Барабаш, яка працює у сфері мистецтва текстилю. Вона створила серію тканин зі шматочків та відходів виробництва, що залишилися після крою та речей з секонд-хенду.

"Реальний досвід нашої команди – це щоденні повітряні тривоги та невідомість. Ми похмурі, однак настрій у нас бойовий. Тому і колекція кричуща та смілива", – пояснює засновниця бренду Ірина Кохана в коментарі для LIGA.Life.

Бренд також привідкрив завісу вартості представлення колекції у Парижі. У середньому показ 12 речей коштує 3000-5000 €. Але ця ціна може варіюватися в залежності від вартості самої колекції, витрат на PR-команду, перебування у Парижі, моделей, фотографів та ще купи інших дрібниць.

Українські веснянки та антивоєнні настрої на Paris Fashion Week. Чим запам’ятався цей сезон
OLIZ. Фото надано організаторами Ukrainian Fashion

"Щоб відшити колекцію для Парижа, потрібно щонайменше 2000-3000$. Зйомка для лукбуку коштуватиме ще 1000-2000$. Нам пощастило, що ми виграли грант і не маємо платити за участь у шоурумі. Зазвичай, це додаткові 5000-8000$", – додає власниця бренду OLIZ Христина Зборошенко.

У рамках Ukrainian Fashion OLIZ представили колекцію на честь пам’яті Любові Панченко – закатованої росіянами мисткині з Бучі. У виробах використали її роботи. Також колекція поповнилась роботами Марії Примаченко, яка, за словами власниці бренду, давно стала символом України на міжнародному рівні.

"Як би це не звучало цинічно, але війна відкрила нам нові можливості – вихід на нові маркетплейси. Ми розуміємо ціну цього розвитку, тому постійно виділяємо кошти на благодійність, підтримку ЗСУ та людей, які потребують допомоги. Хоча бренд був на 100% проукраїнський і до війни, зараз ми вкотре впевнились у правильності вибору", – додає Христина.

Читайте також: Чому світові зірки носять українське, але іноземні крамниці замовляти його не поспішають