Зміст:
  1. Тимбілдинг – не корпоратив
  2. Чому тимбілдинг важливий для компаній
  3. Як війна вплинула на тимбілдинг
  4. Як часто слід проводити тимбілдинги

До повномасштабної війни тимбілдинги були важливою частиною корпоративної культури компаній. Однак 24 лютого кардинально змінило погляд на спільне проведення часу співробітників. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Як саме – LIGA.Life розпитала у 17 українських та міжнародних компаній. А експертними порадами та досвідом лектора на подібних заходах поділилась психологиня у методі когнітивно-поведінкової терапії Анна Кочуренко.

Замість танців – розбір завалів. Як війна змінила тимбілдинг українських компаній
Анна Кочуренко

Тимбілдинг – не корпоратив

В Україні є два терміни для подій всередині компаній – тимбілдинг та корпоратив. Деякі ці поняття ототожнюють. Однак психологиня запевняє: це кардинально різні заходи.

"Корпоратив – вечірка, яку особливо не контролює роботодавець. Її головне завдання – розслабити колектив. Натомість тимбілдинг має глобальну мету, яку керівник закладає в певну активність. Наприклад, хоче, щоб два відділи краще передавали інформацію між собою. Відтак організатори підбирають діяльність, що буде покращувати комунікацію між співробітниками", – пояснює Анна.

Отже, вибір активності залежить від мети, яку хоче досягти роботодавець. Однак це не єдиний критерій. Також важливо зважати на цінності та місію компанії. Наприклад, якщо бізнес постійно займається благодійністю чи переймається екологією, то тимбілдингом можуть стати прибирання сміття, допомога сортувальній станції, організація свята для дітей-сиріт тощо. 

"Це не тільки донесення ідеї, але й згуртування навколо неї", – наголошує психологиня.

Наприклад, BetterMe влаштовують "місяць добрих справ", який охоплює соціальні активності: донорство крові, збір одягу для переселенців, допомога тваринам, розбір завалів, збір іграшок для онкохворих дітей тощо. Місяць завершується основною подією, на якій влітку 2023 року команда приготувала 100 банок томатів та вареники для військових 96 зенітної ракетної бригади.

Команда Work.ua створювала окопні свічки для військових та плела маскувальні сітки. Спеціалісти Intellias разом з UA First Aіd складали індивідуальні аптечки зразка НАТО, а в Jooble провели воркшоп зі створення патріотичних атрибутів для захисників.

Працівники ПУМБ обʼєднались для допомоги притулкам для тварин, організовували свято дітям ВПО, а також взяли участь в обладнанні укриття для навчального закладу. Співробітники Uklon волонтерили з фондом "Життєлюб" й роздавали обіди, а Епіцентру – висаджували дерева у рамках Всеукраїнського екомарафону "Збережи природу".

Ще один можливий варіант проведення командних заходів – фізактивність.

"Під час рухливості розслабляється лобна кора головного мозку і "дає волю" тій частині, що відповідає за емоції та привʼязаність. Тобто фізактивність згуртовує", – пояснює Анна.

Цим активно користуються українські компанії. В Uklon раз на тиждень проводять заняття з йоги та футболу. У Netpeak Group та Епіцентрі також збираються командою для гри в футбол, в Ескулаб – в баскетбол, а у Preply – ще й в пляжний волейбол та для бігу. Також останні проводять тематичні дні йоги та програми медитації

Співробітники Jooble спробували прогулянки на sup-бордах Дніпром, а страхової компанії VUSO не просто підкорили Говерлу, а встановили рекорд України, піднявши на вершину найбільший деревʼяний герб. Також представники останньої спробували яхтинг та організували власну хокейну команду. 

Серед інших активностей, які практикують українські компанії під час тимбілдингів:

  • Квести, вікторини та настільні ігри. Наприклад, у Netpeak Group проводять конкурси, спрямовані дізнатися більше один про одного: відгадай цікаві факти про колег, їхні дитячі фото чи попереднє місце роботи. А у MEGOGO охочі грають в настільні ігри – Dixit, Тicket to Ride: Європа, "Сімейні Вечорниці" тощо.
  • Відвідування музеїв, концертів, театру. Це практикують співробітники Аптеки Доброго дня, MEGOGO та аналітичного центру DiXi Group.
  • Професійні тимбілдинги. Наприклад, Talent Marketing Department компанії Intellias провели два дні у Славсько, щоб краще познайомитись, проаналізувати результати своєї роботи, побрейнштормити та розпланувати наступний рік. DiXi Group проводили стратегічні сесії за містом, де спочатку команда працювала з коучем, а після разом відпочивала.
  • Семінари, лекції та тренінги. У Preply організували семінар I am remarkable, щоб допомогти учасникам розпізнати та відзначити свої сильні сторони й досягнення. Співробітники Uklon нещодавно прослухали лекцію з української мови філолога Олександра Авраменка, а також пройшли тренінг з зупинки кровотечі. Viber проводили онлайн майстер-клас з кулінарії та лекцію з медитації, а Епіцентр – тренінги з командного досягнення цілей.
  • Книжкові клуби. Наприклад, у Work.ua провели тематичну зустріч з творчості Іларіона Павлюка та його роману "Я бачу, вас цікавить пітьма". 
Читайте також: Поради для роботодавця. Як оцінити soft skills кандидата і знайти члена команди

Чому тимбілдинг важливий для компаній

Що більший бізнес, то важче керівникам відчувати атмосферу в команді, стверджує психологиня. Тому основні три завдання тимбілдингів: 

  • згуртування команди;
  • побудова комунікації;
  • діагностика того, які люди працюють в компанії і як можна використати їхній потенціал в роботі. 

"Також тимбілдинг дозволяє показати риси колег. Наприклад, є дуже активні та жваві люди, але не завжди вони продуктивні на роботі. Якраз в процесі спільної позаробочої активності можна побачити, чи дійсно їхня продуктивність відповідає тому враженню, яке справляє", – пояснює Анна.

LIGA.Life також опитала компанії: яку користь вбачають саме вони у тимбілдингах. 

У Netpeak Group пояснили, що це вирішення певних бізнес-цілей: знайомство колег між собою та найближчими планами розвитку компанії, підвищення лояльності співробітників, нагородження найкращих з них, святкування перемог бізнесу, прокачування цінностей, регулювання конфліктів, підвищення впізнаваності бренду компанії тощо.

У BetterMe вірять, що такі активності залучають людей до соціальної діяльності, яку набагато простіше виконувати разом, мотивуючи одне одного. А у Viber додають, що спілкування між різними командами спричиняє народження нових ідей та колаборацій.

Jysk створює можливість для розвитку навичок (лідерство, комунікація та розвʼязання проблем) під час тимбілдингів, які дуже корисні для професійного зростання співробітників. А для новачків подібні заходи – ефективний спосіб адаптації та знайомства з цінностями компанії, додають у Helsi

Як війна вплинула на тимбілдинг

За словами психологині, після початку повномасштабної війни тимбілдинги отримали додаткову місію – психологічну підтримку.

"Емоційне виснаження знижує продуктивність. Натомість соціальні звʼязки – найсильніший ресурс, який підтримує в часи тривалого надмірного стресу. Саме завдяки відчуттю, що ти не один, можна трошки розпружитися. Тож їх слід плекати, організовуючи спільні активності", – наголошує Анна.

Найбільше в часи тривоги допомагають активності, які залучають моторику.

Наприклад, арттерапія, малювання, плетіння ляльок-мотанок, ліплення вареників тощо.

Окрім таких майстер-класів, у деяких компаніях проводять окремі заходи для підтримки психологічного здоровʼя. Наприклад, під час новорічного тимбілдингу Netpeak Group запросили психолога, який навчав співробітників "Як зберігати свою "кукуху" протягом війни".

Подібний захід відбувся у команди Work.ua. Спеціаліст поділився порадами, як повернути когнітивну активність та де знаходити енергію, щоб і далі працювати, допомагати й підтримувати.

В Intellias є внутрішній корпоративний портал IntelliCare, де проводять групові зустрічі з психотерапевтом та зібрані ресурси для самодопомоги.

Також компанії проводять корпоративні тренінги з надання першої домедичної допомоги, а Jysk планують курс екстремального водіння для працівників, які мають багато відряджень.

Звичайно війна вплинула не тільки на теми та формати тимбілдингів, але й на їхню кількість. Більшість пояснює це складністю організації (адже частина команди працює дистанційно), а також змінами фінансових пріоритетів (на перший план вийшли благодійні ініціативи).

Як часто слід проводити тимбілдинги

Немає чіткого правила. Все залежить від потреб компанії, стверджує психологиня. Однак з отриманого досвіду, можемо підсумувати, що більшість компаній мають два сценарії:

  • регулярно: двічі на рік (взимку та влітку), на конкретні свята (День Незалежності, Новий рік, професійне свято, День народження компанії), раз на три місяці;
  • за потреби. Наприклад, коли в компанії дуже змінився склад співробітників, закінчився проєкт, запустили новий продукт або керівник відчуває, що команда цього потребує.

Однак може виникнути інша проблема – складність зібрати всіх працівників на одну подію. Особливо це стосується тих компаній, де працює понад 500 співробітників. У такому разі бізнеси обирають декілька стратегій, наприклад:

  • У Netpeak Group є загальні івенти двічі на рік, але окремі команди можуть зустрічатися в неформальних обставинах в середньому 3-4 рази на рік.
  • У Viber проводять, як міжнародні події для працівників з різних країн, так і окремі на рівні країни чи міста.
  • MEGOGO запровадили індивідуальні тимбілдинги за запитом від керівника департаменту. Зазвичай їх рекомендують проводити мінімум раз на три місяці. Керівники звертаються до HR, погоджують разом бюджет, час та активність.
  • У Jooble декілька разів на місяць додатково організовують мініподії онлайн та офлайн, де колеги можуть поспілкуватися та познайомитися між собою. Однак також є командні та загальні заходи.
  • У страхової компанії VUSO є традиційна подія "VUSOvka", яку проводять щороку протягом останніх 12 років. Вона допомагає обʼєднати колег, які працюють в різних містах. Винятком став лише 2022 рік.

Отже, як показує практика українських компаній – необовʼязково збирати всіх співробітників для спільного проведення часу. Можна обʼєднуватись маленькими командами та влаштовувати хоч не масові, але якісні активності.

Читайте також: Донорство та тимбілдинг. Як організувати здавання крові в офісі