Зміст:
  1. MEGOGO: "Важливо, щоб за роботою люди не забували про фізактивність"
  2. Genesis: "Активності сприяють зближенню команд та неформальному спілкуванню"
  3. Нова Пошта: "Спортивна інвестиція – внесок у гармонійний моральний стан співробітників"

За даними Mayo Clinic, один зі способів підтримати мотивацію до фізичної активності – знайти "друга для тренувань". Адже так ймовірність того, що людина піде на спортивне заняття, вже зростає.

Ба більше, дослідження доводять, що люди, які тренуються з іншими, мають довші тренування, ніж ті, хто робить це наодинці.

А тренування в компанії колег – це не тільки користь для здоровʼя, але й налагодження контакту в команді. Про це LIGA.Life розповіли на власному прикладі три українські компанії – MEGOGO, Genesis та Нова Пошта.

MEGOGO: "Важливо, щоб за роботою люди не забували про фізактивність"

"Корпоративні спортивні заняття з’явилися як частина розвитку well-being програми для співробітників. Це важливо, адже спорт позитивно впливає на самопочуття та продуктивність", – стверджують у компанії.

Співробітники MEGOGO мають на вибір одразу декілька фізичних активностей: настілький теніс, плавання та футбол. Таке різноманіття невипадкове. Уся рухливість відповідає вподобанням та побажанням працівників.

"Футболом і настільним тенісом займаємось уже кілька років. Плавання додалося з ініціативи одного з працівників у 2022 році. Щоб зрозуміти рівень зацікавленості інших, провели опитування та влаштували зустріч з тренером. Згодом запропонували відвідати пробний урок", – розповідають у MEGOGO.

За бажанням кожен може долучитися одразу до всіх активностей. Усі витрати бере на себе компанія.

Однак зазвичай працівники обирають щось одне. А щоб залучити нових людей до корпоративних спортивних секцій, впровадили просвітницьку діяльність. 

Вона починається ще на етапі працевлаштування. Так, новачкам розповідають про спортивні та інші активності компанії. Далі – залучають до внутрішньокорпоративних чатів, присвячених певному виду спорту. 

"Там однодумці можуть спілкуватися, ділитися своїми успіхами та мотивувати один одного. У групах також є тренер, який публікує корисну і важливу інформацію. А ми готуємо тематичні дописи про історію появи спорту та останні новини, ділимося тематичними добірками фільмів, книг, подкастів. Це провокує обговорення та підвищує бажання долучитися", – діляться досвідом в MEGOGO.

Зрештою сформувались окремі спортивні комʼюніті. Наприклад, у групі з настільного тенісу – 48 учасників (5,8% співробітників). Працівники можуть обрати декілька форматів тренувань з корпоративним тренером та кандидатом у майстри спорту Дмитром Фельдманом:

  • персональне;
  • парне з колегою;
  • групове (3-6 учасників).

Тренування проходять за індивідуальним графіком та побажаннями співробітників на двох локаціях – у клубі FromStyle або пінг-понг просторі "Майстер". Вибір майданчика – питання зручності співробітників.

"Наші працівники беруть участь у внутрішніх турнірах та зовнішніх змаганнях фітнес-центру, де відбуваються заняття. Так, нещодавно колеги посіли призові місця в групі під час змагань у фітнес-центрі "Подільський", – з гордістю розповідають у компанії.

Футбольна спільнота значно більша за тенісну. Станом на листопад 2023 року налічує 83 учасники. Це 10,1% загального числа співробітників. Залежно від кількості охочих, колеги діляться на 2-3 команди та грають щовівторка на орендованому полі. 

"Грають переважно чоловіки, вони самі діляться на команди та організовують матчі. Тренера немає", – додають в MEGOGO.

Тренування з плавання проходять в індивідуальному форматі щотижня у басейні "Планета Спорт". Кожен співробітник особисто домовляється з тренером Сергієм Пасічником. Попри те, що для компанії це відносно новий вид спорту, цього року співробітники вже взяли участь у запливах на 3 та 5 км.

Окрім основних активностей, компанія брала участь у спортивно-благодійному проєкті "Пробіг під каштанами". До забігу доєднались 42 співробітника MEGOGO.

Загалом у компанії переконані, що заняття спортом сприяють командобудуванню, покращенню співпраці та взаєморозуміння між колегами. Адже спільні тренування чи участь у командних змаганнях зміцнюють стосунки і створюють позитивне робоче середовище.

"Однак насамперед спорт – це про здоровʼя. Важливо, щоб за робочим процесом люди не забували приділяти увагу фізактивності", – підсумовують представники MEGOGO.

Як роботодавці залучають працівників до спорту. Досвід MEGOGO, Нової Пошти та Genesis
Фото: MEGOGO

Genesis: "Активності сприяють зближенню команд та неформальному спілкуванню"

"Одна з найважливіших цінностей Genesis – Move Fast. Тобто ми швидко ухвалюємо рішення і діємо на випередження, активно навчаємося та застосовуємо нові знання в роботі. Організація корпоративних спортивних секцій та заходів – спосіб інтегрувати цю цінність у життя генезійців. Адже саме спорт дає нам сили, швидкість та дозволяє отримувати більше задоволення від життя", – пояснює Катерина Скрипка, Employee Engagement Specialist.

У компанії є 6 основних секцій:

Кожні 6 місяців команда збирає відгуки та побажання співробітників: які секції подобаються та що хотілося б додати, щоб спланувати наступні активності. Так, у планах на 2024 рік – додати кросфіт-тренування та флай-стретчинг, розширити та трансформувати біговий напрям та організувати заняття просто неба за сприятливих умов.

А поки усі спортивні заняття відбуваються або у залі офісу, або у спортивних клубах. Йога та стретчинг додатково транслюються онлайн. Більшість тренувань проходять на регулярній основі 2 рази на тиждень. Виняток – волейбол та баскетбол. Командні ігри відбуваються лише 1 раз на тиждень.

"Залучаємо професійних тренерів з найкращими рекомендаціями. Наприклад, волейбольну команду навчає спеціаліст, який готував збірну Києва до чемпіонатів та змагань. Групу з баскетболу веде заслужений тренер України, а з бігу – професійний спортсмен, який регулярно бігає марафони", – додає Катерина.

Усі спортивні активності Genesis проходять коштом компанії. А для тих, кому не підходить розклад чи локації занять, компанія домовляється про знижки в інших спортивних клубах Києва. 

Кожне корпоративне тренування відвідують у середньому 20 людей.

Однак час від часу команда Genesis нагадує своїм співробітникам про роботу спортивних секцій через різні канали комунікації. А нові колеги дізнаються про всі спортивні події від HR-менеджера.

"Щотижня протягом чотирьох років співробітники Genesis активно відвідують заняття. За цей час сформувалися цілі спортивні комʼюніті, в яких учасники спілкуються, обмінюються фото та відео, діляться досягненнями тощо", – стверджує представниця компанії.

Окрім регулярних тренувань, раз на квартал компанія проводить спортивні події як Genesis Sport Day та йога-ретрит. Наприклад, під час Genesis Sport Day співробітники беруть участь у спільних кругових тренуваннях. Місця на таку подію обмежені – до 60 людей. Тож наступного року компанія планує збільшувати кількість учасників до 100-200. 

Як роботодавці залучають працівників до спорту. Досвід MEGOGO, Нової Пошти та Genesis
Фото: Genesis

Загалом компанія вважає, що спортивні секції та заходи – одна з переваг, які можна запропонувати співробітникам, на ряду з медичним страхуванням, навчанням, харчуванням тощо. За словами Катерини, це спосіб проявити турботу про здоров’я співробітників, адже робота в ІТ – переважно сидяча. До того ж це хороший спосіб зняти стрес та перезавантажитись. 

Додаткова перевага – спортивні активності сприяють зближенню команд та неформальному спілкуванню. Наприклад, учасники волейбольної секції часто записують свої матчі, разом переглядають та обговорюють, хто на якій точці мав стояти, що завадило відбити мʼяч тощо. 

"Головна перевага для співробітників – можливість безкоштовно займатися з найкращими тренерами в межах офісу або в спортивних клубах поблизу. Так, генезійці не витрачають зайвий час на дорогу, їм легше включити спорт у свій графік та займатися регулярно", – підсумовує Катерина.

Нова Пошта: "Спортивна інвестиція – внесок у гармонійний моральний стан співробітників"

З 2016 року Нова Пошта організовує та проводить власні марафони та півмарафони в різних регіонах України. Мета – популяризація здорового способу життя та розвиток бігової культури. 

"У таких спортивних активностях дуже люблять брати участь і "новопоштовці". Щоб залучити до бігу та марафонів якомога більше співробітників, з 2018 року компанія організовує корпоративні бігові клуби, які діють офлайн та онлайн", – пояснюють у пресслужбі Нової Пошти.

До повномасштабної війни офлайн-клуби працювали у Полтаві, Києві, Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі та Миколаєві. Після 24 лютого робота спортивних комʼюніті триває. Нині бігові клуби на постійній основі відвідує 300 учасників – від початківців до впевнених любителів-марафонців. 

"Нині мета бігових клубів – підтримати моральний стан співробітників. Тим паче коли йдеться про тих, кому підтримка особливо потрібна, бо вони живуть і працюють у прифронтовій зоні, наприклад, у Харкові чи Запоріжжі", – додають у компанії.

Тренування проходять декілька разів на тиждень. Влітку – на свіжому повітрі, а точніше на відкритих майданчиках, взимку – у закритих спортивних залах та манежах. Також учасники спортивних ком’юніті регулярно беруть участь у турнірах, іграх та марафонах.

Співробітники, які відвідують бігові клуби, також спілкуються онлайн у спортивних спільнотах.

І спілкування, і тренування координують тренери – професійні спортсмени, які мають чимало професійних здобутків у змаганнях та марафонах. 

"Тренери відстежують прогрес, результати кожного учасника, складають для них індивідуальні плани занять відповідно до рівня підготовки. А також консультують не лише з питань техніки бігу, а й щодо додаткових вправ, розтяжки, харчування", – пояснюють у пресслужбі.

Окрім цього, учасники використовують спортивний застосунок Strava, де можуть доєднатись до тренувань або змагань з будь-якої точки світу. 

Участь у біговому клубі для всіх працівників Нової Пошти безкоштовна, як і участь у бігових подіях компанії. Нових учасників заохочують через регулярні нагадування про існування клубу в щотижневому дайджесті, корпоративному чаті компанії тощо. 

"Ми популяризуємо спорт, адже хочемо, щоб українці були сильними та здоровими людьми. Якщо говорити саме про біг, то ми обрали цю активність, адже вона, так само як і Нова пошта, асоціюється зі швидкістю", – пояснюють представники компанії.

Окрім того, спорт допомагає співробітникам Нової пошти боротися зі стресом, перезавантажуватись, запобігає вигоранню та моральному виснаженню, що особливо актуально під час війни.

"Нам здається важливим, що люди у прифронтових містах, де життя особливо небезпечне, мають змогу видихнути, знайти друзів за інтересами, поговорити, отримати професійну підтримку у своїх спортивних амбіціях. Для компанії спортивна інвестиція – внесок у гармонійний моральний стан співробітників, а також одна з додаткових цінностей, яку даємо працівникам", – підсумовують у пресслужбі Нової пошти.

Читайте також: Замість танців – розбір завалів. Як війна змінила тимбілдинг українських компаній