Зміст:
  1. Що сталося 
  2. Проблема доступності укриттів
  3. Що про це кажуть представники влади
  4. Замість висновку

Що сталося 

Вночі 1 червня Росія вкотре атакувала Київ, попередньо балістичними ракетами. Усі 10 цілей збили сили ППО, але уламки призвели до руйнувань, поранень та загибелі. 

Так, у Деснянському районі столиці загинуло троє: 33-річна жінка та 34-річна матір з 9-річною донькою. 10 дорослих та 1 дитина отримали травми. У житловому будинку вибиті вікна та двері. Внаслідок вибухової хвилі зірвало балкон. Окрім цього, серед пошкоджень – дві школи, дільничний пункт поліції, дитяча поліклініка та садок.

У Дніпровському районі травм зазнали двоє людей. Без руйнувань також не обійшлось. В одному з будинків житлового сектору внаслідок падіння уламків виникло сильне задимлення та вибило вікна. Серед інших пошкоджень – адміністративна будівля, припарковані автомобілі та зафіксовані падіння уламків у дворах будинків, на проїжджій частині та в зелених зонах.

Російська ракета вбила людей біля зачиненого укриття. Що сталося та як реагує влада
Фото: ЕPA

Проблема доступності укриттів

Дружина киянина Ярослава загинула внаслідок нічної атаки, врятувавши собою їхню доньку. За словами чоловіка, після початку тривоги вони з іншими жителями району бігли в укриття, розташоване в поліклініці. 

У коментарі для "Суспільне. Новини" Ярослав розповів: "Була тривога, люди бігли в укриття. А його просто не відкрили. Люди стукали, дуже довго стукали. Були жінки, діти. Моя дружина, дитина. З дитиною все добре, а дружина загинула. Я просто побіг на ту сторону звати, щоб відкрили, і саме в цей момент все сталося".

Згодом у коментарі для Obozrevatel чоловік додав, що охоронець поліклініки начебто був напідпитку: "Скажімо так, перегар був".

Історія закритих укриттів знайома й іншим киянам. Житель Дарницького району Микола розповів LIGA.Life, що вночі 1 червня спустився в паркінг будинку, який слугує бомбосховищем. Натомість охоронець заявив, що це "укриття для тих, у кого є машина".

Проблему доступу до укриттів активно обговорюють і у соцмережах. Так, жителька Оболоні Тетяна розповіла у Facebook, що в перші дні повномасштабної війни мешканці ховались в бомбосховищах школи та ліцею. Згодом там зробили ремонт і перестали пускати всіх, окрім учнів. 

На пояснення Тетяни про те, що це найближче укриття для будинків, батьки учнів відповіли: "Це укриття для дітей, ми робили там ремонти для дітей! Шукайте інші та підіймайте владу, щоб робили там ремонти".

Також кияни повідомляють про проблеми укриттів в інших районах столиці, зокрема Печерському та Подільському. 

Два тижні тому LIGA.net проводила опитування у своїх соцмережах щодо ситуації з укриттями. Ще тоді кияни скаржились в КМВА на зачинені  укриття під час ворожих атак.

Що про це кажуть представники влади

Мер Києва Віталій Кличко пише, що уламок ракети впав біля входу в медзаклад через чотири хвилини після оголошення повітряної тривоги.

"Зараз слідство встановлює, чи відчиненим було укриття. Чи були в ньому люди. Бо, за інформацією рятувальників, після пошкодження поліклініки з неї виводили групу людей", – написав Кличко.

За його словами, відповідальність за роботу укриття несе керівник медзакладу і глава району, який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста і повинні працювати.

Російська ракета вбила людей біля зачиненого укриття. Що сталося та як реагує влада
Фото: ЕPA

У коментарі для LIGA.net прессекретарка прокуратури Києва Надія Максимець розповіла, що жодну особу не затримано. Охоронця медзакладу, який має візуальні ознаки алкогольного сп’яніння, доставили до поліції для з’ясування обставин, після чого його повезли на освідування, на яке він погодився добровільно, повідомила представниця прокуратури.

"Його діям буде надана правова оцінка, але спершу з’ясовуємо відповідальність з боку саме службових осіб цього медзакладу", – зауважила Максимець.

Станом на 12:20 1 червня розпочаті два кримінальні провадження.

Перше – за ст. 367 КК України – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Друге – за ст. 135 КК України – залишення в небезпеці, яке призвело до смерті.

"Слідство в активній фазі. Допитуються керівництво та персонал медзакладу для встановлення посадових осіб, відповідальних за експлуатацію укриття та забезпечення вільного доступу до нього під час оголошення повітряної тривоги", – додає прессекретарка у коментарі для LIGA.Life.

За службову недбалість – загрожує покарання від 2 до 5 років позбавлення волі, за залишення у небезпеці – від 3 до 8 років ув’язнення.

Тим часом мер столиці заявив, що патрульна поліція міста обʼїжджатиме і перевірятиме укриття, що є на мапі міста, у комендантську годину під час повітряної тривоги. Інформацію оперативно передаватимуть міським службам, йдеться у пості КМДА.

"Дав окреме доручення главам районів столиці негайно перевірити всі укриття, за роботу яких відповідають голови РДА міста", – додає Кличко. 

Директорка Департаменту комунікації МВС Мар’яна Рева в етері марафону "Єдині новини" також повідомила, що наразі Нацполіція та ДСНС вживають всіх заходів для того, аби ще сильніше проконтролювати доступ до бомбосховищ у всіх населених пунктах України.

"Рейди будуть спонтанними. Звертаємося до всіх власників укриттів: забезпечте безперешкодний доступ. У разі якщо під час повітряної тривоги укриття зачинене, громадяни негайно телефонуйте до поліції, кожен такий факт буде зафіксований та буде відповідна реакція", – наголосила Рева.

Також мер Києва звернувся до Офісу президента та уряду про відсторонення голови Деснянського району Дмитра Ратнікова від виконання обовʼязків, поки триває слідство щодо того, чи було відчиненим вночі укриття в поліклініці, біля якої загинули троє людей.

За його словами, відстороненим також має бути й керівник медзакладу, якого призначала Деснянська райадміністрація.

Російська ракета вбила людей біля зачиненого укриття. Що сталося та як реагує влада
Фото: ЕPA

Замість висновку

Нічна атака 1 червня вкотре підтвердила важливість знання та перевірки найближчих до свого помешкання укриттів. Так адреса, тип будівлі, вид, власник та номер телефону укриттів Києва вказані на спецкарті – за посиланням.

LIGA.net радить самостійно перевірити доступність укриттів поблизу офісу та дому, щоб у разі наступної атаки РФ перебувати у безпеці.