Зміст:
  1. Не можеш купити – створи
  2. Ювелірна робота 
  3. Відомі постаті в мініатюрі
  4. Ірпінський міст і крейсер "Москва"
  5. Цільова аудиторія – військові

Ця історія розпочалась не під час повномасштабної війни, а 30 років тому. Коли пʼятирічний Михайло Золотарь прогулювався з дядьком Андріївським узвозом. Тоді родич зробив йому памʼятний подарунок – придбав оловʼяного солдатика. 

Здавалось би, у кого з нас не було в дитинстві мініатюрного військового? Однак Михайло захоплювався колекціонуванням марок, монет, а згодом – металевих фігурок воїнів різних епох. У дванадцятирічному віці усвідомив, що слід зосередитись саме на останньому.

Минуло вже понад 20 років, а колекція Михайла не лише росте, але й поповнюється мініатюрами власного виробництва.

Про те, як захоплення дитинства перетворилось на бізнес-ідею, Михайло розповів в інтервʼю LIGA.Life. 

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Михайло Золотарь

Не можеш купити – створи

Михайло – власник холдингу Sky Group, у який входять бізнеси з оренди нерухомості, обсмаження кави, а тепер ще й виготовлення колекційних фігурок – Sky Hobby. Його офіс прикрашає стелаж із колекцією мініатюрних воїнів, а також світові памʼятки архітектури з різних куточків світу.

"Коли багато подорожуєш, хочеш привезти щось на згадку про місто чи країну. Так почав збирати будівлі в мініатюрі. Вони не мають особливої цінності, коштують 3-10 євро. Натомість для мене це спогади, душевна цінність. Коли маю важкий день, підходжу до комода, згадую приємні моменти й заспокоююсь", – розповідає Михайло.

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Фото: Sky Hobby Ukraine

Колекція оловʼяних солдатиків – цінніша. Адже ексклюзивність і час роблять фігурку дорожчою. Так, вартість однієї з них нині – 1500 євро, попри те, що купував її Михайло значно дешевше. Продають такі вироби зазвичай у спеціалізованих магазинах. Михайло ж поповнює свою колекцію ще й у подорожах. Наприклад, останнє поповнення привіз із Берліна.

У березні 2022 року, коли повномасштабна війна набирала обертів, Михайло був у Києві. В одну з ночей багато думав про свою колекцію.

На думку спала ідея придбати фігурку українського військового.

"Думав, що такі вже існують, адже війна триває з 2014 року. Однак ніхто так і не проявив поваги до наших військових, створивши їхні мініатюрні образи. Та як говорив Річард Бренсон у своїй книзі "До біса все! Бери й роби!": "Навіщо щось купувати, якщо це можна створити". Тож я подумав: "Навіщо купувати, якщо можу відкрити власне виробництво", – пригадує підприємець. 

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Фото: Sky Hobby Ukraine

Своєю ідеєю Михайло поділився з дружиною. Каже, що подзвонив зі словами: "У мене є така тупа ідея. Це прикольно, але робити не хочу. Що ти думаєш?". Підприємець замислювався над тим, щоб віддати ідею, та кохана наполягла на її втіленні. Нині бізнесмен стверджує, що саме дружина підштовхнула спробувати відкрити власне виробництво. 

"Думав: якщо не матиме попит, то буде мій особистий заводик із вироблення фігурок. Наприклад, захотів, придумав у голові й утілив. Був готовий до такого сценарію, але не думав, що це настільки зацікавить інших", – розповідає Михайло.

Ювелірна робота 

Ідея нового бізнесу зʼявилася в березні. Про запуск Sky Hobby підприємець оголосив у червні, але продаж стартував лише в серпні. Знання Михайлом внутрішньої кухні такого бізнесу допомогли, але процес виробництва виявився складнішим, ніж здавалось.

"З травня намагались навчитись правильно створювати фігурки. Дивились уроки на Youtube, консультувались із ювелірами про те, що нам потрібно для процесу. Відповідали: форма, залізо. Розжарюйте – заливайте", – розповідає Михайло.

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Фото: Sky Hobby Ukraine

Перші форми для фігурок не підійшли. Адже виявилось, що має бути певна гума й градус для правильного вироблення мініатюри. Також слід було врахувати інші нюанси для деталізації фігурки, які підприємець називає таємницею виробництва: "Випрошував їх у багатьох виробників, але ніхто мені так і не розкрив. Ми дійшли до них методом спроб. Тож тепер не розкриваємо їх".

Загальна інвестиція становила 1 млн грн.

Нині вони ростуть до 1,5 млн грн, оскільки компанія продовжує інвестувати у техніку – станки та 3D-принтери. Загалом у компанії працює 20 людей. Це постійний штат, який складається з інженерів, майстрів із заливки, зачистки, дизайнера, художника, а також бухгалтерів, маркетологів, SMM-спеціалістів тощо. 

"Є окрема людина, яка виставляє підтримку для фігурки, – мініверсії будівельних помостів. Вони допомагають їй правильно надрукуватися, щоб руки не обвисли й голова не впала", – додає Михайло.

Нині в асортименті Sky Hobby є пластикові та металеві фігурки, діорами, тематичні брелоки, футболки, чашки, ручки та кепки. Також власноруч створюють деревʼяні коробки для виробів. 

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Фото: Sky Hobby Ukraine

Особливий попит має послуга створення індивідуальних фігурок. Тобто компанії надсилають фото людини або героя фільмів/серіалів/ігор. Далі 3D-майстер робить картинку майбутньої мініатюри. Людина затверджує, а принтер друкує пластмасову фігуру. За її допомогою виробляється форма, куди заливається метал. 

"Правки часом дійсно бувають. Наприклад, кажуть: "Щось ви мене затовстим зробили", "У мене великі щоки", "У мене не зовсім густі вуса, як я хочу" тощо", – розповідає Михайло.

Готовий виріб покривають ґрунтовкою з балончика, а згодом художник розписує його вручну. На це потрібно до двох тижнів. Коштує такий виріб 5700 грн (5000 грн за розробку та 700 грн – за фігурку). Така вартість обумовлена залученістю 3D-майстра, робота якого коштує дорого. 

Нині вироблення фігурок з колекції – вже налагоджений процес. Зазвичай щомісяця підприємство виготовляє 3000 мініатюр. Коштують вони дешевше: металеві – 700 грн, а з фотополімеру – 500 грн.

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Фото: Sky Hobby Ukraine

Відомі постаті в мініатюрі

Кого з відомих українців відтворити, обирає Михайло: "Усіх, кого ми робимо, вважаю гідними бути увічненим. Адже кажуть, оловʼяні фігурки – хобі королів. Воно існувало в давнину, є зараз і буде у майбутньому".

Однак відтворити відому людину виявилось ще тим випробуванням, тому що за етичними нормами слід спершу запитати героя про це особисто.

Так головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та волонтер Денис Христов дали свою згоду.

Натомість були військові та медійні персони, які відмовились. Називати конкретні імена Михайло відмовився.

"Дуже складно домовлятися з відомими українцями, якщо ти особисто їх не знаєш. Наприклад, Денис Христов – мій друг. Він займається евакуацією людей із гарячих точок. Перед створенням його фігурки особисто подзвонив, запитати дозвіл. Майже весь дохід від її продажу ми передаємо Денису на волонтерство", – пояснює Михайло й додає: "Ми це пропонуємо кожній людині, чию фігурку хотіли б зробити".

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Валерій Залужний. Фото: Sky Hobby Ukraine

Також у колекціях Sky Hobby є фігурки прикордонника, ліквідатора, військового, окупанта, українця з коктейлем Молотова й інші. Ці образи комбінуються з декількох фото, відповідно до пози, зброї, напряму військ чи інших атрибутів. 

"Також люди просять аеророзвідника, військового з дроном, медиків, працівників ДСНС і поліціянтів. Усі ці люди роблять дуже багато, щоб ми могли жити спокійно. Відтак поступово втілюватимемо. Фігурка аеророзвідника вже скоро вийде", – додає Михайло.

Ірпінський міст і крейсер "Москва"

Найбільш кропіткої роботи Sky Hobby вимагає вироблення діорам. Ідея виникла випадково – це було державне спецзамовлення для президента України та мерів закордонних міст.

Так діораму можна побачити у фільмі Дмитра Комарова "Рік" під час інтервʼю з Володимиром Зеленським у його кабінеті.

"До нас звернулися представники влади, надали 3D-модель зруйнованого Ірпінського мосту. Вона була настільки жахливою, що ми її переробили. Затверджували приблизно місяць. У результаті вийшло близько 20-30 діорам зі смоли та бетону", – пояснює Михайло.

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Діорама Ірпінський міст. Фото: Sky Hobby Ukraine

Згодом зʼявилась ідея створити діораму, присвячену затопленню крейсера "Москва". Виріб під назвою "Русскій воєнний корабль, іди на…!" потребує приблизно вісім днів на вироблення. Адже епоксид може пливти, а бетон – кришитися. Щоб уникнути цього, потрібно більше часу.

Ціна таких діорам – 3500 грн та 4500 грн. Попри вартість, вироби все ж мають попит, каже Михайло.

На запитання, чи не було хейту через увічнення такого місця трагедії, як Ірпінський міст, підприємець відповідає: "Це памʼятне місце, яке ми не маємо права забувати. Це повинні бачити наші діти та наступні покоління, щоб не забути злочини Росії".

Цільова аудиторія – військові

За рік існування Sky Hobby фігурки подорожують не лише Україною, але й до Канади, США, Туреччини, Ізраїля, Польщі, Німеччини, Франції, Італії та Великої Британії. Нині ведуться переговори про продаж колекцій в магазинах Берліну та Варшави.

За кордоном основна цільова аудиторія – українці, які там живуть і працюють, а в Україні бренд має найбільший попит серед військових. 

Залужний і Зеленський у мініатюрі. Як київський підприємець перетворив хобі на бізнес
Денис Христов. Фото: Sky Hobby Ukraine

"Було одне дуже зворушливе замовлення – військовий хотів зробити подарунок сину – свою мініатюрну копію. Через обмежений строк довелось знайти інших художників. Однак хлопчик вчасно отримав солдатика у вигляді тата", – пригадує Михайло.

Окрім індивідуальних замовлень, найбільший попит мають фігурки військового, який посилає російський корабель, і солдата з NLAW. На третьому місці за популярністю – мініатюрний Володимир Зеленський.

У планах бренду – розширювати свої колекції, зокрема виготовляти солдатиків військових дружніх країн (Польщі, Франції та Британії), а також фігурки знакових історичних постатей України.