Десерт вартий віршів. Історія знаменитого сливового пирога від The New York Times
Фото: unsplash.com

З початком вересня та сезону дощів виникає бажання залишитись увечері вдома та створити атмосферу затишку: тепла ковдра, улюблений серіал, чай та запашний пиріг з сезонними фруктами, наприклад, зі сливами.

Найпопулярніший рецепт сливового пирога з'явився у вересні 1983 році на сторінках газети The New York Times. Його опублікували у нижньому кутку сторінки, як додаток до звіту про сезон сливи сорту угорка італійська.

Кулінарна оглядачка Маріан Буррос взяла рецепт з книги "Елегантно, але легко", яку вона написала у співавторстві з подругою дитинства Лоїс Левін у 1960 році. 

У книзі рецепт називався "Фруктовий тарт" з приміткою від авторок: "Він заслуговує 10-зірковий рейтинг у нашому списку".

Ніхто не очікував, що згодом сливовий пиріг стане найулюбленішим рецептом читачів за всю історію The New York Times. У редакцію постійно надходили листи про нього, деякі навіть присвячували десерту вірші. В одному з листів пиріг прозвали символом сезону "літо йде, а осінь приходить".

Через високу популярність та прохання читачів Маріан передруковувала рецепт кожної осені. У 1989 році вона випустила оновлений рецепт пирога: замість цілої склянки цукру в пиріг додавали лише три чверті. Рецепт обвели пунктирною лінією, яка натякала на те, щоб читачі вирізали його, заламінували та зберегли.

Авторка також додала: "Це дійсно може бути останній раз, коли ми друкуємо рецепт".

На знак протесту надійшло чимало листів від читачів.

У 1991 році в газеті опублікували рецепт сливового пирога "нового століття", де замість масла та яйця використовували банани та замінники яєць. Варіація десерту "яблуко-журавлина" з’явилася в 1994 році.

Американська кулінарка Мелісса Кларк написала про роль пирога на урочистостях святкування юдейського Нового року Рош га-Шану в Нью-Йорку. Вона також розробила власну цільнозернову версію десерту.

Коли кулінарна оглядачка Аманда Гессер збирала рецепти для книги "The Essential New York Times Cookbook", яка вийшла друком у 2010 році, 247 читачів виданням назвали сливовий пиріг "майже ідеальним рецептом".

З популярністю соціальних мереж десерт набув нової хвилі популярності. За даними The New York Times, у 2016 році пошуковик Google видав 80 000 результатів під написом "сливовий пиріг". Десерт став популярний серед блогерів та інших користувачів соцмереж. 

Маріан Буррос, яка зараз на пенсії, все ще готує відомий десерт. Стверджує, що їй не подобаються сливи, які з'являються на прилавках в середині літа. Рецепт смакуватиме найкраще зі сливами сорту угорка італійська, які достигають на початку осені. 

Успіх рецепту авторка пояснює коротко: він легкий у приготуванні та універсальний в інгредієнтах.

Щоб краще зрозуміти, що таке сезон "літо йде, а осінь приходить", чому цьому десерту присвячували вірші та постійно передруковували, спробуйте приготувати його самотужки.

Для цього вам знадобляться:

  • цукор – 3/4 склянки
  • вершкове масло – 1/2 склянки (113 г)
  • борошно – 1 склянка
  • розпушувач – 1 чайна ложка
  • яйця – 2 штуки
  • дрібка солі
  • кориця – 1 чайна ложка
  • сливи – 12 штук (24 половинки).

Техніка приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  2. Розтопіть вершкове масло (можна на паровій бані).
  3. Всипте цукор і збийте міксером.
  4. Додайте яйця і знову перемішайте.
  5. Всипте сіль, борошно, розпушувач.
  6. Змішавши, у вас має вийти пружне тісто.
  7. Сливи помийте і розріжте навпіл, діставши кісточку.
  8. Тісто вилийте у змащену маслом форму для випікання. Зверху викладіть половинки слив, серединкою горілиць.
  9. Посипте сумішшю цукру і кориці.
  10. І в духовку. Випікайте 45 хвилин. 

Смачного!

Читайте також:

  • Чому сливи корисні для здоров'я. Все про фрукт: калорійність, вміст вітамінів та рецепти
  • Низькокалорійні фрукти з високим вмістом вітамінів, які варто додати у свій раціон
  • Культовий "Шахтарський торт", яким до окупації смакували луганчани. Спогади та рецепт

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин