Дно Світового океану вкрите понад 14 млн тонн мікропластику – висновок учених

За оцінками, згідно з новими дослідженнями, на дні світового океану знаходиться не менше 14 млн тонн мікропластику – шматків, шириною менше 5 мм. 

Про це пише The Guardian, посилаючись на дослідження Державного наукового агентства Австралії CSIRO.

Згідно з результатами проведеного аналізу, на дні Світового океану може бути в 30 разів більше пластику, ніж на поверхні. 

CSIRO зібрало і проаналізувало керни дна океану, взяті в шести віддалених місцях приблизно в 300 км від південного узбережжя країни в Великий Австралійської бухті. Дослідники переглянули 51 зразок і виявили, що без урахування ваги води кожен грам осаду містив в середньому 1,26 шматочка мікропластика.

Зазначається, що в основному це результат того, що великі пластикові предмети розпадаються на все дрібніші частини.

Дослідники наголошують, що виявлення мікропластику в такому віддаленому місці і на таких глибинах вказує на повсюдне поширення пластмас, незалежно від того, де ви знаходитесь у світі. 

"Це означає, що він проходить через товщу води. Це дає нам причину для роздумів про світ, в якому ми живемо, і про вплив наших споживчих звичок на те, що вважається самим недоторканим місцем", – сказала співавторка дослідження доктор Деніс Хардесті.

Читайте також: У Києві запустять безкоштовний сервіс сортування відходів – що і як здавати

Зазначається, що форма деталей під мікроскопом дозволяє припустити, що колись ці шматки мікропластику були побутовими предметами. 

Дослідники дійшли висновку, що наразі на дні Світового океану знаходиться 14,4 млн тонн мікропластику. 

І зазначають, хоча це може здатися великою цифрою, вона мала в порівнянні з кількістю пластику, яка, ймовірно, потрапляє в океан щороку.

У вересні дослідження показало, що в 2016 році від 19 до 23 мільйонів тонн пластику потрапило як в річки, так і в океан. 

Згідно з попереднім дослідженням журналу Science, в океани щорічно потрапляє близько 8,5 млн тонн пластику. 

Інше дослідження показало, що на поверхні океану плаває 250 000 тонн пластику. 

Утім дослідники вважають, що переважна більшість пластику насправді накопичується на береговій лінії. 

Щоб зрозуміти потенційний вплив пластмас на дику природу океану, знадобилися численні наукові методи. І дійшли висновку, що мікропластик і навіть більш дрібні шматочки можуть бути спожиті безліччю видів, від планктону до китів.