Як змінюється наше "Я" на різних етапах життя – пояснюють вчені
Фото: depositphotos.com

Нове психобіологічне дослідження, проведено в Мадридському університеті Комплутенсе, дослідило, чи змінюється наше "Я" протягом дорослішання та старіння.

Про це повідомляє ресурс Science alert.

"Ми намагалися відповісти на питання, чи є ми однією людиною протягом усього життя. У поєднанні з попередніми дослідженнями наші результати вказують на те, що існує компонент, який залишається стабільним, тоді як інша частина "я" більш сприйнятлива до змін з часом", – розповів Мігель Рубіанес, невролог з Мадридського університету Комплутенсе.

Вчені зосереджувались на тому, що візуальне саморозпізнавання може бути механізмом встановлення зв'язку з власним враженням про себе. Тобто ми краще розпізнаємо чи пригадуємо інформацію, якщо вона якось пов’язана з нами, наприклад, бачимо власне обличчя на фотографії.

Поприте те, що існує безліч доказів, що підтверджують існування цього явища, механізми процесу в нашому мозку залишаються недослідженими.

Щоб це вирішити, команда вчених провела експеримент з групою із 20 студентів.

Завданням учасників було розпізнати на 27 зображеннях власне обличчя, близького друга та незнайомця на різних етапах життя. 

Кожне зображення спалахувало на екрані на одну секунду, протягом якої учасник повинен був натиснути кнопку, щоб визначити, кого він бачить: себе, друга чи незнайомця.

Під час другого випробування учасники мали визначити життєвий етап людини на фото: дитинство, юність чи зрілість.

Тим часом десятки електродів були зайняті вишукуванням суміші мозкових хвиль, які малюють карту активності.

Результати дослідження показали, що наше враження про себе або відчуття власного "Я" оновлюється протягом нашого життя, оскільки наш образ з часом змінюється. Проте "Я" також містить стабільну частину, у якій зберігається наш образ з минулого. 

Так людина сприймає себе у четвертому класі, як саму себе, а не просто знайоме зображення дитини, яка випадково ділиться її спогадами.

Звичайно, це дослідження було проведено на невеликій вибірці і результати вимагають подальшого вивчення.

Проте це доводить, що порушення в процесі розпізнавання часто визначає такі стани, як шизофренія, що піддає людей підвищеному ризику самоушкодження.