Як незрячі обирають одяг? Пояснюють гіди Музею у темряві

Для людей з вадами зору так само важливо, якого фасону та кольору їхній одяг. Дехто ходить у магазини сам і покладається тільки на власні відчуття, а комусь допомагають близькі.

Історіями своїх незрячих гідів поділився Музей у темряві "Третя після опівночі" / 03:00:

Для Ігоря Кушніра мають значення тактильні відчуття та колір. Обирати вбрання допомагають рідні: "У мами та сестри – чудовий смак, вони знають, що я люблю і ніколи не пропонують придбати щось, що мені не личить чи не подобається".

Як незрячі обирають одяг? Пояснюють гіди Музею у темряві
Ігор Кушнір. Джерело: Музей у темряві

Віталія Ясінко має певні магазини, в які ходить вже не перший рік, тому інколи відвідує їх сама, часом з сестрою чи хлопцем. В першу чергу вона розглядає їх на дотик, після цього рідні описують колір та їх зовнішній вигляд. Потім Віта приміряє і обирає ті, які сподобались найбільше. Є кольори, до яких категорична, наприклад, коричневий або зелений, а також не одягне щось, що всипане стразами.

Вікторія Шевчук зазвичай ходить в магазин з сестрою, яка пропонує якісь моделі, після цього Віка їх приміряє і вже на основі того, чи зручно вирішує, чи купувати. Проте зручність не єдиний важливий фактор в обранні одягу. Під час шопінгу Віка ставить дуже багато питань тому, з ким купує одяг: який колір, чи личить він їй; куди можна одягти цей одяг і т.д.

Як незрячі обирають одяг? Пояснюють гіди Музею у темряві
Вікторія Шевчук. Джерело: Музей у темряві

Ірина Дмитрук раніше була дизайнером, тому для неї важливі всі фактори: колір, текстура, фасон, акуратність пошиття та кольори. Одяг, як правило, купує в магазинах з племінницею, мамою або ж подругами: "Вони дуже добре відчувають мій смак, тому найчастіше вони допомагають мені обрати одяг. А коли звертаюсь за допомогою до консультанта у магазині, відчуваю наскільки людина щиро радить чи намагається безучасно "втюхати".

Як незрячі обирають одяг? Пояснюють гіди Музею у темряві
Ірина Дмитрук. Джерело: Музей у темряві

Ярослав Плюта завжди консультується щодо того, який придбати одяг, з батьками та дружиною, а також за нагоди користується порадою консультанта. Перед купівлею він обов'язково приміряє одяг та розглядає на дотик. Якщо купує через інтернет, то також консультується щодо того, як виглядає певна річ. Для Ярослава – головне зручність, а колір – не принципово.

Як незрячі обирають одяг? Пояснюють гіди Музею у темряві
Ярослав Плюта. Джерело: Музей у темряві

Наїля Салімова також цінує комфорт: "Головне, щоб було зручно та щоб була приємна тканина. Щодо кольору, то я завжди з кимось консультуюсь. Мій найкращий помічник – донька, вона завжди скаже, що мені дійсно пасує. До порад консультантів ставлюсь упереджено, адже зрозуміло, що часто їм головне продати одяг".

Як незрячі обирають одяг? Пояснюють гіди Музею у темряві
Наїля Салімова. Джерело: Музей у темряві
Довідково: Музей у темряві - перший в Україні музей, де всі екскурсії проходять в абсолютній темряві та у супроводі незрячих гідів. "Це можливість дізнатись більше про можливості нашого організму, а також про те, як живуть незрячі люди – і поставити їм будь-які питання особисто", – пояснюють на сторінці музею.