Як The New York Times відкрив українських грибників світу
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Пережити локдаун багатьом українцям допомогли гриби. А саме – їхній врожай, що дало і поживу, і заробіток людям. 

Про це йдеться в статті The New York Times про українських грибників "Я ще ніколи не бачив стільки мухоморів". Небувалий врожай грибів в Україні ("I Have Never Seen So Many Toadstools". A Bumper Crop of Mushrooms in Ukraine).

"Цієї осені українці їхали на своїх машинах сільськими дорогами, виїжджали та йшли глибоко в ліс, щоб найбільш соціально дистанційовано в світі провести час: полювати на гриби", – зазначають в тексті.

Автори додають: цьогоріч українська природа щедра на гриби. І це підтверджують українські біологи. Кажуть, завдяки сухому літу, незвично теплій осені та пізнім першим морозам, які почалися лише наприкінці листопада.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

"Грибний врожай став щасливою перервою в бідній країні, де гриби є основним продуктом для деяких сімей, тоді як інші поповнюють свій дохід, збираючи на ринок", – пишуть автори.

Герої статті – грибники Валерій Кравчук, Емілія Коледа, Віктор Клімов та Андрій Грибовський, на перекладі прізвища якого зауважують автори.

"Цього року гриби врятували стільки людей. Природа допомогла нам пройти карантин", – поділилася пані Коледа, яка, за її словами, з доходів від грибів купувала дрова для зимового опалення та все необхідне онукам для школи.

Разом з тим, автори дивуються, що багато сімей грибників призначають дегустатора, людину, яка розбирається в грибах у куштує їх.

"Це безжалісна традиція, але необхідна", – пояснюється в тексті, порівнюючи дегустаторів з саперами.

Зокрема, в тексті зазначається, що цьогоріч разом з врожаєм грибів, зросла і кількість тих, хто ними отруївся, посилаючись на дані українського уряду, називаючи це "сумним мінусом грибної щедрості". Так, до середини листопада 289 людей в Україні отруїлися, а 11 з них померли.

В тесті також є історія грибів із Чорнобильської зони, де збирання врожаю незаконне.

"...але гриби, що з’являються в Чорнобильській зоні цієї осені, зачарували українців несподіваними повідомленнями про те, що вони є неприродно великими, відповідаючи стереотипу впливу радіації на поверхню і без того гарного грибного року", – зазначають автори.