Як у мультику. В Шанхаї 85-річна будівля "перейшла" на нове місце

У Шанхаї будівлю 85-річної початкової школи повністю підняли з землі і перемістили з використанням нової технології, що отримала назву "крокуюча машина".

Про це пише CNN.

За словами Лань Вуцзі, головного технічного керівника проєкту, в рамках останньої спроби міста зберегти історичні споруди інженери прикріпили до п'ятиповерхового будинку близько 200 мобільних опор. 

Опори діють як ноги робота. Вони розділені на дві групи, які по черзі піднімаються вгору і вниз, імітуючи людський крок. Прикріплені датчики допомагають контролювати рух будівлі, сказав Лан, чия компанія Shanghai Evolution Shift розробила нову технологію в 2018 році. У заяві уряду йдеться, що цей проєкт вперше був використаний в Шанхаї для переміщення історичної будівлі за допомогою методу "крокуючої" машини – у 2003 році Шанхайський концертний зал, побудований в 1930 році, був переміщений на 66 метрів, щоб звільнити місце для нового надземного шосе.

Згідно із заявою уряду району Хуанпу, початкова школа Лагена була побудована в 1935 році муніципальною радою колишньої французької концесії Шанхаю.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Будівлю перемістили, щоб звільнити місце для нового торгово-офісного комплексу, який планують завершити до 2023 року.

Робочим довелося спочатку підкопатися до будівлі, щоб встановити 198 мобільних опор під нею, пояснив Лан. Після того, як опори будівлі були усічені, роботизовані "ноги" були витягнуті вгору, піднімаючи будівлю перед рухом уперед.

Протягом 18 днів будівлю повернули на 21 градус і перемістили на 62 метра на нове місце.

Переїзд завершили 15 жовтня. Стару будівлю школи хочуть зробити центром захисту спадщини та культурної освіти. У заяві уряду йдеться, що цей проект вперше був використаний в Шанхаї для переміщення історичної будівлі за допомогою цього методу "крокуючої машини".