Які канали найпопулярніші у Viber: у топі розвідка, Федоров та Укрзалізниця
Фото: depositphotos.com

Головне управління розвідки та Центр протидії дезінформації при РНБО борються за першість у вподобаннях українців з новинними каналами, які викликають у профільних експертів запитання. 

На прохання LIGA.Life Viber надав список найпопулярніших каналів на платформі. 

На першому місці – офіційний канал платформи Viber Україна – 4,1 млн підписників. 

На другому місці – новинний канал БЛИСКАВКА, який має аж 3,7 млн підписників. Ольга Снопок з громадянської мережі "Опора" аналізувала цей канал влітку і має до нього запитання. 

Спершу він був російськомовним, своє перше повідомлення опублікував 22 лютого, за 2 дні до повномасштабного вторгнення. Хто власники каналу – невідомо. Снопок пише, що, ймовірно, найбільшою проблемою "Блискавки", яка раніше була "Молнией", та інших каналів у соцмережах є те, що за їхньої допомоги можна викликати "емоційні гойдалки". 

Коли поруч з новинами про те, що російські війська накопичують нові сили на східному напрямку, публікують повідомлення про неготовність західних союзників передавати українцям зброю. Поруч з новиною про "стратегічну поразку Росії в Україні" вийшли повідомлення про ймовірність захоплення рф нових територій.

Трійку лідерів замикає новинний канал Країна_інфо, він має 1,8 млн підписників. Власником є Інститут когнітивного моделювання. Канал створили у 2020 році, українцям він більше відомий як "Коронавірус.інфо".

Інститут співпрацював із МОЗом, канал позиціонували як "Міністерство охорони здоров’я створило офіційну групу у Viber, у якій публікуватиме актуальну та правдиву інформацію про ситуацію з поширенням COVID-19 в Україні". Так канал швидко набрав аудиторію, згодом Інститут когнітивного моделювання перепрофілював його на свій розсуд, уже маючи велику базу читачів. 

На четвертому місці – Центр протидії дезінформації при РНБО, він має 1 млн читачів. Його завдання – спростування маніпуляцій та фейків. Центр перевіряє повідомлення, які з’являються в медіа.

На п'ятому місці за популярністю у Viber – ще один канал, створений Інститутом когнітивного моделювання, який просували завдяки МОЗу – Психологічна підтримка, там 520 000 читачів. Його теж створили у 2020 році, тоді проєкт назвали "Розкажи мені". Зараз канал, використовують, зокрема для просування інших Viber-спільнот невідомого походження.

Цей же Інститут посідає і восьме місце в рейтингу з каналом Школа iнфо – 409 000 читачів. Вони створили його восени 2020 року під час пандемії та переходу шкіл в онлайн, запартнерившись із самою платформою Viber. 

Зараз тут рекламують як освітні послуги, так і промотують невідомі Viber-канали на кшталт "Нейтральная зона". Судячи з наповнення, канал орієнтований на Росію і ведеться росіянами. В одному з останніх повідомлень є, наприклад, цитата: "А как обстоят дела у российских военных? Нашим хоть форму нормальную начали выдавать или все еще страйкбольные маски и шлемы времен Второй мировой в ходу?".

У десятці найпопулярніших також є Головне управління розвідки України – 499 000 читачів, шосте місце у списку. Там новини з передової, історії з життя ЗСУ, та розвіддані – перехоплення перемовин між окупантами та їхніми родинами в Росії, іншими терористами тощо. 

ЮНІСЕФ: спільнота для батьків – на сьомому місці, з 417 000 читачів. Тут є корисна інформація для батьків про виховання дітей.

Дев'яте місце – у Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова – 347 000 читачів. Це його офіційний канал.

Десятку лідерів замикає Укрзалізниця інфо (288 000 читачів) – оперативна інформація від Укрзалізниці.

У топі також:

Читайте також: Чому "срачі" у соцмережах для нас як цукерки і як вгамувати тих, хто вас там атакує