Канадські вчені винайшли новий спосіб вирощування м'яса без залучення тварин
Фото: depositphotos.com

Дослідники зі Школи біомедичної інженерії Університету Макмастера розробили спосіб вирощування м’яса, який дозволяє краще контролювати структуру та смак кінцевого продукту.

Ідея створення м’яса шляхом культивування клітин тварин, а не з самої тварини, є привабливою пропозицією.

По-перше, цей спосіб має менший вплив на навколишнє середовище, ніж вирощування худоби. По-друге, культивоване або вирощене в лабораторії м’ясо, також уникає етичних занепокоєнь щодо вживання м'яса.

Однак вирощування м'яса – складний процес. Його тканини складаються з м'язових волокон, які тварини тренують протягом життя. Звідси їх текстура, консистенція і смак.

До того ж важливий не тільки тип клітин, але і їх співвідношення і розподіл. Тому ми можемо відрізнити мармуровий стейк з високим вмістом жиру від пісного м'яса.

Фахівці з Університету Макмастера знайшли спосіб забезпечити достатньо високий рівень контролю під час виробництва штучного м'яса, щоб домогтися потрібних властивостей кінцевого продукту.

В основі їхнього методу лежить технологія вирощування тканин для трансплантації. Це виробництво смуг клітин в живильному середовищі, які потім нашаровуються один на одного в чашках Петрі.

Такий спосіб допомагає отримувати м'ясо з бажаними властивостями, а також контролювати процентне співвідношення жиру і мармуризації. Крім того, вирощування таких смуг займає кілька днів, а їх збірка триває кілька годин.

Перша демонстрація концепції була проведена з клітинами м'яса мишей. Однак вчені не змогли змусити себе спробувати відбивну з мишачого м'яса, тому наступний досвід провели вже з клітинами кролика. За їхніми словами, на смак і за текстурою м'ясо було як справжнє.

Окрім того, технологія придатна для масового виробництва і готова для вирощування штучної яловичини, свинини або курятини.