Картину Тиціана, знайдену на автобусній зупинці, продали на аукціоні за $22,3 млн
Фото: Christie's

Картину італійського художника доби Відродження Тиціана Вечелліо, знайдену у 2002 році на автобусній зупинці в Лондоні, продали на аукціоні Christie’s за $22,3 млн. Це найвища сума в історії за роботи цього митця. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Торги відбулися 2 липня, зазначається на сайті аукціонного дому. 

Мистецтвознавці припускають, що роботу під назвою "Відпочинок на шляху до Єгипту", на якій зображені Ісус, Марія та Йосип, живописець створив наприкінці першого десятиліття XVI ст. Відомо, що картину Тиціан створив на початку своєї кар’єри. Її розміри, порівнюючи з іншими роботами художника, невеликі — 46,2 на 62,9 см. 

Картина Тиціана ''Відпочинок на шляху до Єгипту''
Фото: Chriestie's

"Хто замовив картину, невідомо. Вперше її задокументували в перших десятиліттях XVII ст. в колекції венеціанського торговця спеціями Бартоломео делла Наве — колекції, яку, за словами архітектора Вінченцо Скамоцці, бачили "всі віртуози Венеції". До неї входили не менше як 15 картин Тиціана, а також роботи всіх провідних художників епохи Відродження в місті: Белліні, Джорджоне та Веронезе", — розповідають в аукціонному домі. 

Після Бартоломео делла Наве більшість робіт із колекції придбав Джеймс Гамільтон, а в 1638-му картини відправили до Лондона. Однак його стратили під час громадянської війни в Англії, тож "Відпочинок на шляху до Єгипту" опинився в руках ерцгерцога Леопольда Вільгельма Австрійського та після 1650-х зберігався в палаці Бельведер. 

Картина Тиціана в колекції ерцгерцога Леопольда Вільгельма Австрійського (Фото: Museo Del Prado)
Картина Тиціана в колекції ерцгерцога Леопольда Вільгельма Австрійського (Фото: Museo Del Prado)

1809 року під час французької окупації Відня наполеонівські війська пограбували колекцію та вивезли роботу Тиціана до Парижа — її повернули через шість років після падіння Наполеона. Далі у картини було чимало власників. Останніми були англійський маркіз Джон Олександр Тінн та його нащадок Лонгліт — 1995 року картину вдруге викрали. Через сім років роботу знайшли в поліетиленовому пакеті на автобусній зупинці Лондона.