Ліверпуль втратив місце в списку спадщини ЮНЕСКО через забудову

Англійське місто Ліверпуль видалили зі списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомили на сайті організації.

Причина – активне будівництво в районі доків і порту – архітектурного ансамблю, яке агентство ООН вважало найважливішим пам'ятником.

Згідно з висновком комітету з охорони спадщини, "видатна цінність" набережної Ліверпуля була знищена новими будівлями, зокрема новим стадіоном футбольного клубу "Евертон" вартістю 500 млн фунтів стерлінгів.

За майже півстоліття ЮНЕСКО вилучало зі списку разом з Ліверпулем три місця -  заповідник аравійських ориксів в Омані у 2007 році та Дрезденська долина Ельби в Німеччині у 2009 році.

Ліверпуль внесли до цього списку у 2004 році. А вже у 2012-му постало питання про перебування там міста. ЮНЕСКО попередила, що забудова значно змінила лінію горизонту міста і зруйнувала цінність набережної. Агентство ООН заявило, що масштабне будівництво проєкту Liverpool Waters в центрі міста "завдає шкоди автентичності та цілісності об'єкта". 

Директор з розвитку компанії-забудовника Peel L & P Кріс Кейпс вважає, що "і без статусу об'єкта світової спадщини багата історія Ліверпуля залишається". Він пообіцяв довести, що "відродження і захист спадщини Ліверпуля можуть відбуватися разом".

Місце в цьому списку дає історичним об'єктам доступ до фінансування ООН зі збереження і захисту історичних спадщин відповідно до Женевських конвенцій в разі війни, а також можливість потрапити в туристичні путівники по всьому світу.