МОЗ за зекономлені на закупівлях для онкохворих кошти планує купити вакцину від COVID-19
Ілюстративне фото Pixabay

МОЗ змінило наказ 2711, який затверджував список медзакупівель за двома програмами на 2020 рік. І якщо раніше там 36 номером у списку були препарати для хіміотерапії та інших ліків онкохворим, то тепер у пункт додали ще й закупівлю вакцини від COVID-19. Те ж зробили і в наказі про роботу держпідприємства "Медичні закупівлі України", яке купує препарати на рівні держави.

Відповідні накази опинилися у розпорядженні LIGA.Life. Такі документи мають публікувати на офіційному сайті МОЗу, а також виставляти перед цим на громадське обговорення. Ми не знайшли його ні в першому, ні в другому списку.

Що означають ці накази, LIGA.Life пояснює Іван Зеленський, директор благодійного фонду "Крапля крові" та заступник директора по доступу до лікування благодійного фонду "Пацієнти України". За словами фахівця, ДП "Медичні закупівлі України" закупили препарати для лікування дорослих онкохворих по конкретній затвердженій номенклатурі (переліку) ліків. 

ДП так гарно спрацювало, що в процесі закупівлі, яка майже закінчилися, зекономили близько 500 млн грн. Загалом програма важить 1,9 млрд. 

Зекономили – тобто вдалося домовитися за значно нижчу ціну.

Пацієнтські організації сподівалися, що зекономлені кошти на ліках для онкохворих використають на онкохворих. Ліки зі списку закупили на 100% від потреби і пацієнти сподівалися на шанс купити нові молекули. Але втрутилася бюрократія. Щоб внести нові молекули в номенклатуру, потрібен час, а ДП мало використати ці гроші до нового року, інакше вони б "згоріли". Тобто їх назад повернули б у бюджет.

Щоб цього не трапилось, МОЗ вирішило перекинути ці гроші на вакцини від ковіду. І наприкінці минулого тижня документ пішов у рух. І все б нічого, якби днями Верховна Рада не підтримала правки до Бюджетного кодексу, які дозволяють ДП брати середньострокові зобов’язання для закупівель ліків. Тобто гроші не згоряють уже.

І тепер ДП, за словами Зеленського, може зекономлені 500 млн грн пустити на дозакупівлю препаратів для онкохворих. А там уже ковід і вакцини.

"Забирати гроші в онкохворих не можна", – наполягає Зеленський. 

МОЗ за зекономлені на закупівлях для онкохворих кошти планує купити вакцину від COVID-19
Зміни до наказу МОЗ 589
МОЗ за зекономлені на закупівлях для онкохворих кошти планує купити вакцину від COVID-19
Зміни до наказу МОЗ 2711

То що зрештою буде з цими грошима? Їх залишать онкохворим чи таки перекинуть на вакцину від коронавірусу? Ми надіслали запитання до пресслужби МОЗ. Відповіді звідти наразі ще немає, але є неофіційні пояснення працівника міністерства для LIGA.Life.

За словами співрозмовника у МОЗ, у ДП за результатами річної закупівлі є 400 млн економії і 500 млн, які вони не можуть використати, бо їм пізно дали, що треба закупити. До того ж, "помилилися всі" – і МОЗ, і ДП в деяких моментах, стверджує співрозмовник.

І, щоб 900 млн врятувати, зробили цей наказ. Оскільки кінець року і часу обмаль, то могли купити щось вже лише по 225 постанові – для цілей проти ковіду. Тому вирішили віддати на вакцину. 

Закон, який дозволив грошам не згоряти наприкінці року, ухвалили вже після підписання наказу. І тепер, каже співрозмовник у МОЗ, не до кінця зрозуміло, чи поширюється норма про "незгоряння" на гроші, по яких у ДП немає контрактів. Бо на ці 900 млн їх немає. Аби з'ясувати ці нюанси, планують зібрати окрему нараду з різних відомтсв.

Утім, скоріш за все, зекономлені на ліках для онкохворих кошти підуть таки на закупівлю вакцини.

Читайте також: