Україна має чим доставляти вакцину від COVID-19. Але тільки один варіант оптимальний

Ігор Кузін, керівник Центру громадського здоров'я, пояснив, як вакцину від коронавірусу доставлятимуть у регіони України. І чи маємо ми чим її доставляти.

Про це в.о. голови ЦГЗ розповів в інтерв’ю LIGA.Life.

На пробній партії вакцини від коронавірусу держава повинна пропрацювати усі логістичні питання по її доставці, забезпечення холодового ланцюга та вакцинальну кампанію. Якщо держава справляється, йдуть наступні поставки. 

Наразі виробники вакцинах працюють на трьох холодових режимах: -60-80 градусів, -20 -40 і + 2 – + 8. 

  • До рівня району в Україні можна буде спустити вакцину з температурою зберігання в +2– +8.
  • До рівня області – -20 -40 градусів.
  • Що стосується вакцини, яку треба зберігати при мінус 60-80, її можна зберігати лише на національному рівні, де є обладнання, і потім маленькими партіями доставляти в регіони і одразу повертатися за іншими. 

Найоптимальніший для України варіант – вакцина для зберігання в +2 – +8, бо є багато обладнання для її зберігання, пояснив Кузін. 

Препарат доставлятиме ДП "Укрвакцина", розповів керівник ЦГЗ. Там є автопарк з холодильним обладнанням. 

"Автопарку "Укрвакцини" вистачить, аби завезти вакцину до областей. Далі області з баз "Укрмедпостачу" (туди приймають вакцину), обліковують і везуть по регіону", – пояснив він. 

На деякі вакцини з показником -60 лише державних потужностей не вистачить і треба буде залучати мінімум ще дві компанії для цього.

В Україну вакцина потрапляє літаком. 

"COVAX попередньо збирає в країн інформацію про логістичну спроможність аеропортів. Ми розглядали аеропорти Бориспіль та Київ. Також COVAX збирає інформацію про наявну базу літаків країни", – пояснив Кузін. 

Тут є два варіанти:

  • коли вакцина летить звичайним літаком в спецобладнанні, і тоді можна використовувати наші літаки;
  • коли за рахунок COVAX чи ЮНІСЕФу буде спецобладнаний літак. 

Ініціатива COVAX, за якою Україна має отримати вакцини від коронавірусу у 2021 році, каже, що перша партія вакцин складатиме 3-5% від загальної кількості, яку має отримати країна.