Озонова діра над Антарктидою сягнула максимуму за останні роки – дослідники

Озонова діра над Антарктидою досягла свого максимального річного обсягу і є однією з найбільших і найглибших за останні роки.

Про це повідомляє Independent, посилаючись на дослідження вчених зі Служби моніторингу атмосфери Коперника (Cams).

Концентрація озону на висоті 20-25 кілометрів над Антарктидою зараз становить менше 100 одиниць Добсона, при допустимих 220 одиницях.

За словами вчених зі Служби моніторингу атмосфери Коперника (Cams), велика діра утворилася після "незвично маленької і недовговічної" озонової діри в 2019 році.

Метеорологи пов'язують виникнення такої масштабної діри зі стабільним і сильним холодним полярним вихором, який виник між зимою і весною в атмосфері південного полюса.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для український родин

І наголошують на необхідності введення заборони на хімічні речовини, створені людиною, такі як хлорфторвуглеці (ХФВ), які сприяють руйнуванню озонового шару Землі.

А також необхідності продовжити дотримуватися Монреальського протоколу, який забороняє викиди озоноруйнуючих хімікатів.

Озоновий шар у верхній частині атмосфери Землі поглинає більшу частину ультрафіолетового випромінювання Сонця, яке в іншому випадку могло б завдати шкоди життю на нашій планеті. На землі озон – їдкий газ, який є потужним окислювачем, що викликає ушкодження слизових і дихальних тканин у тварин, а також може вражати рослини. Однак його присутність в стратосфері вигідна – він здатний поглинати ультрафіолетове світло середньої частоти. Озоновий шар поглинає близько 97-99% усього УФ-випромінювання, запобігаючи раку шкіри та інших захворювань.